Πολλές κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται και σήμερα. Αν και τα μέσα μεταφοράς κινούνται κανονικά, η Αθήνα θα παραμείνει χωρίς ταξί για άλλες 24ώρες καθώς οι ιδιοκτήτες αντιδρούν το άνοιγμα του επαγγέλματος. Σε συλλαλητήριο το απόγευμα της Πέμπτης καλεί η ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος. Θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή. Επιπλέον στάσεις εργασίας πραγματοποιούν εργαζόμενοι αλλά και γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία ενώ αντιδρώντας στην εργασιακή εφεδρεία σε στάση θα προχωρήσουν και οι εργαζόμενοι σε ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ. Μπαράζ κινητοποιήσεων σημειώνεται επίσης το πρωί της Πέμπτης, σε διάφορα υπουργεία αλλά και στο γενικό λογιστήριο του κράτους.

Ads

 
Κινούνται τα μέσα μαζικής μεταφοράς, χωρίς ταξί για άλλες 24 ώρες

Δεν κατέληξαν σε απόφαση για συνέχιση των κινητοποιήσεων αυτή την εβδομάδα τα σωματεία των εργαζομένων στις Συγκοινωνίες, γεγονός που σημαίνει ότι από την Πέμπτη έως και το τέλος της εβδομάδος όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα κινηθούν κανονικά. Χωρίς ταξί παραμένει πάντως και την Πέμπτη η Αθήνα λόγω της 48ωρης απεργίας των ιδιοκτητών ταξί.

Σε συλλαλητήριο καλεί η ΑΔΕΔΥ το απόγευμα της Πέμπτης

Ads

Η κυβέρνηση υποβάλλει εργαζόμενους, συνταξιούχους και ανέργους στο «μαρτύριο της σταγόνας», συνεχίζοντας «σε καθημερινή πλέον βάση, τις ανακοινώσεις περί επιβολής νέων δυσβάσταχτων φόρων, με ταυτόχρονη περικοπή μισθών και συντάξεων» τονίζει η ΑΔΕΔΥ και καλεί σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Πέμπτης, στις 6.00 το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος, απ’ όπου θα ξεκινήσει η πορεία προς τη Βουλή.

Οι εργαζόμενοι πρέπει «να διατρανώσουν αγωνιστικά την αντίδρασή τους, απέναντι στις πολιτικές αυτές επιλογές, που οδηγούν στον αφανισμό τον κόσμο της εργασίας και στην απόλυτη απελπισία εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους και ανέργους» προσθέτει η ΑΔΕΔΥ.
Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ «τα νέα φορολογικά μέτρα, που ανακοίνωσε, χθες, ο υπουργός Οικονομικών, χαρακτηρίζονται από ακραίο παραλογισμό, δεδομένου ότι συνοδεύονται ακόμη και από “πέναλτι” και πρόσθετο χαράτσι για όσους δεν προσκομίσουν σε αποδείξεις τουλάχιστον το 50% του εισοδήματός τους».

Στάση εργασίας εργαζόμενων και γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία

Σε στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 15:00 προχωρά σήμερα, Πέμπτη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), αντιδρώντας στην εργασιακή εφεδρεία, τις περικοπές μισθών και συντάξεων. Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργούν νοσοκομεία, κέντρα υγείας και το ΕΚΑΒ.

Στη διάρκεια της στάσης εργασίας, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας και κατόπιν κινήθηκαν προς το υπουργείο Οικονομικών.
 
Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν στις 5 Οκτωβρίου, καθώς η ΠΟΕΔΗΝ θα συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ, ενώ για τις 13 Οκτωβρίου τα μέλη της Ομοσπονδίας αποφάσισαν 4ωρη στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 15:00 και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.

Στις 19 Οκτωβρίου θα προχωρήσουν σε πανελλαδική πανεργατική απεργία.

Στο νέο κύκλο κινητοποιήσεων συμμετέχουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί με 3ωρη στάση εργασίας (11:00 έως 14:00) την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.

Στάση εργασίας σε ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ, κινητοποίηση και από τους αρχαιολόγους

Εξάωρη στάση εργασίας από τις 5 μ.μ. ως τις 11 μ.μ. θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ και του ΑΠΕ-ΜΠΕ, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους κατά της εργασιακής εφεδρείας και του σχεδίου αναδιοργάνωσης των δύο φορέων.

Στάση εργασίας από τις 12:30 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου και συγκέντρωση έξω από το κτήριο του Υπουργείου Πολιτισμού, στην οδό Μπουμπουλίνας, πραγματοποιεί σήμερα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. Οι αρχαιολόγοι δηλώνουν, ότι «ο πολιτισμός δεν έχει πλεονάζον προσωπικό αλλά έχει ανάγκη από ενίσχυση της προστασίας και του κοινωνικού ρόλου των μουσείων».

 
Απορρίπτουν ακόμη το σχέδιο συγχώνευσης των Εφορειών Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με τις Εφορείες Βυζαντινών διότι, όπως αναφέρουν με ανακοίνωσή τους, απειλεί να αφήσει μετέωρες τις οργανικές θέσεις και να αποτελέσει πρόκριμα για «εφεδρείες» και στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.