Δεν… βρέθηκε συναίνεση, καθώς στις διαδοχικές συναντήσεις που είχαν πρωθυπουργός και πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν ότι διαφωνούν. “Ο πραγματικός πόλεμος τώρα αρχίζει” προειδοποίησε η Αλέκα Παπαρήγα, υπογραμμίζοντας ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να συναινέσει στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Όλα αυτά με φόντο την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για εργασιακά και ΔΕΚΟ στην Ολομέλεια της Βουλής, εν μέσω αντιδράσεων της αντιπολίτευσης αλλά και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθεί το υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο τίθενται επί τάπητος πέντε νομοσχέδια.
Ads
Υπενθυμίζεται πως τη σχετική πρόσκληση απηύθυνε ο κ. Παπανδρέου την προηγούμενη Παρασκευή, δηλώνοντας υπέρμαχος της συναίνεσης, της διαβούλευσης και της συνεννόησης.
Σημειώνεται πως ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό, καλώντας τον κ. Παπανδρέου «αντί να οργανώνει τζούφιες συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς ενταγμένες στην σκοπιμότητα της τεχνικής συναίνεσης, να έρθει στη Βουλή και να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο έκτρωμα». Με σημερινό δελτίο τύπου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «μέρα ντροπής για το Ελληνικό Κοινοβούλιο και για όσους Βουλευτές συνδέσουν το όνομά τους με αυτό το πισωγύρισμα» με αφορμή την αναμενόμενη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Ο κ. Τσίπρας στην ανακοίνωσή τους διαβεβαιώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει τη μάχη “ενάντια στο νόμο της κοινωνικής και εργασιακής ταπείνωσης” και κάλεσε το λαό σε μαζικό παρόν στις αυριανές κινητοποιήσεις.
Η συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ διήρκεσε πάνω από μία ώρα και στη συνέχεια, ο κ. Σαμαράς εκδήλωσε «τη βούλησή της Νέας Δημοκρατίας να μη συναινέσει στην πολιτική της κυβέρνησης, σε μια πορεία που οδηγεί σε άδικες και μάταιες θυσίες χωρίς ελπίδα». «Ο κ. Παπανδρέου στην οικονομική πολιτική δεν θέλει συναίνεση. Ζητάει από εμάς έγκριση και συνενοχή σε αποφάσεις που η Κυβέρνησή του έχει ήδη πάρει», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό ότι ενώ πριν τις πρόσφατες εκλογές υποσχέθηκε ότι δεν θα πάρει άλλα μέτρα, αιφνιδιαστικά και χωρίς διάλογο, έφερε στη Βουλή κατεπείγον νομοσχέδιο, «που αλλάζει δραματικά τη ζωή σε εκατομμύρια πολίτες».
Η κα Παπαρήγα από την πλευρά της δήλωσε πως δεν συνομίλησαν για το πολυνομοσχέδιο και υπογράμμισε ότι δεν υπήρξε καμία συναίνεση. «Ο πραγματικός πόλεμος τώρα αρχίζει» δήλωσε η γ.γ. του ΚΚΕ υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το κόμμα της δεν πρόκειται να συναινέσει. «Οι εργαζόμενοι είναι σε απόσταση αναπνοής να συνειδητοποιήσουν ότι ή θα σκύψουν το κεφάλι ή θα περάσουν στην αντεπίθεση» είπε και πρόσθεσε ότι: «Δεν υπάρχουν λύσεις στο πλαίσιο αυτού του συστήματος». Προέβλεψε, δε, ότι θα οξυνθεί ο ανταγωνισμός μέσα στην Ε.Ε. και επισήμανε πως ακόμη και αν ξεπεραστεί η κρίση θα έχει αφήσει «συντρίμμια τόσο στην Ε.Ε. αλλά και στην Ελλάδα».
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης εξερχόμενος από το Μεγάρο Μαξίμου δήλωσε ότι συζητήθηκαν όλα τα οικονομικά, εθνικά και πολιτικά ζητήματα. Ο Γ. Καρατζαφέρης είπε ότι το κόμμα του ψήφισε το άρθρο 1 του Μνημονίου, «για να υπάρξουν μισθοί και συντάξεις στην κοινωνία». Υπογράμμισε, όμως, ότι ο ΛΑΟΣ από σημαιοφόρος δεν θα γίνει «νεκροθάφτης της κοινωνίας».
Ιδιαίτερα χρήσιμες, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Πεταλωτής τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο ίδιος άσκησε κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ, λέγοντας ότι η συναίνεση αφορά όλους: κυβέρνηση, κόμματα, κοινωνικούς εταίρους και πολίτες.
«Η κυβέρνηση πάντοτε πίστευε και πολύ περισσότερο σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία ότι η συναίνεση έχει εξαιρετικά σημαντική αξία, για αυτό δεν θα σταματήσουμε να τη ζητάμε» εξήγησε ο κ. Πεταλωτής.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Σαμαρά μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «αντί να θεωρεί συνενοχή την ενεργό και ουσιαστική συμμετοχή στη μεγάλη εθνική προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση για τη σωτηρία της χώρας και την ανάταξη της οικονομίας μας, καλό θα ήταν να αναλογιστεί τις ευθύνες τις παράταξής του για όσα βιώνει σήμερα ο Έλληνας πολίτης και η χώρα».
Χθες πάντως, οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ δεν επεκτάθηκαν πέραν των κομματικών οργάνων και η κυβέρνηση κατάφερε να περάσει το βράδυ ως «κατεπείγον» από την αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Μόνη «παραφωνία» οι επιφυλάξεις της προέδρου της Επιτροπής, Βάσως Παπανδρέου, για την ψήφιση στη σημερινή Ολομέλεια του άρθρου 7 που προβλέπει τη διαγραφή περίπου 25 δισ. από οφειλέτες του Δημοσίου και του βουλευτή Τρικάλων Χρ. Μαγκούφη για το άρθρο 5 που αναστέλλει την επιβολή του φόρου στις διαφημίσεις των τηλεοπτικών σταθμών. Παρά την κριτική που ασκήθηκε, πάντως, η κυβερνητική πλειοψηφία στήριξε στο σύνολό της το πολυνομοσχέδιο.
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με τη συνδρομή της Ν.Δ. στα 10 (συμπεριλαμβανομένων των διατάξεων για τις ΔΕΚΟ) από τα 18 άρθρα του, παρότι η αξιωματική αντιπολίτευση καταψήφισε επί της αρχής, όπως άλλωστε και το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Τα πράγματα πάντως δείχνουν να δυσκολεύουν για την κυβέρνηση. Απών από τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή, θα είναι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Βουδούρης.
Όπως μετέδωσε το Mega, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο βουλευτής Μεσσηνίας τονίζει ότι δεν έχει πεισθεί από την επιχειρηματολογία του υπουργού Οικονομικών για τη διαδικασία του κατεπείγοντος, με την οποία εισήχθη το νομοσχέδιο στη Βουλή, ωστόσο πιστεύει ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές που εισηγείται πρέπει να προχωρήσουν.
Από την πλευρά του, ο Γ. Αμοιρίδης ξεκαθάρισε, μιλώντας στον Real Fm, πως θα ψηφίσει το νομοσχέδιο και τόνισε πως η κριτική του αφορούσε τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Σε αντίστοιχη δήλωση προχώρησε και ο βουλευτής κ. Νασιώκας. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει σχέδιο εκτός μνημονίου, έκανε λόγο για γρήγορα, βίαια και ισοπεδωτικά μέτρα. Τόνισε πάντως ότι θα ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο άλλα “δεν μπορώ να πω ότι δεν έχω και ενστάσεις για την αποτελεσματικότητά του. Μια ένσταση είναι ότι παρεμβαίνουμε για να διορθώσουμε το μεγάλο πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας μόνο σε ό,τι αφορά τη μείωση του κόστους εργασίας”.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >