Το πολυνομοσχέδιο για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και τις περικοπές στις ΔΕΚΟ συζητήθηκε τη Δευτέρα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ενώ αναμένεται να ψηφιστεί την τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής. Οι αλλαγές που προωθούνται προκαλούν αντιδράσεις εντός της χώρας αλλά και εντός του ΠΑΣΟΚ.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, “πράσινοι” βουλευτές ζήτησαν τη Δευτέρα κατά τη συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών τομέων Οικονομικών και Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, να τους δοθεί η δυνατότητα να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Επιπλέον σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι βουλευτές ουσιαστικά δεν είναι ενημερωμένοι για το εύρος των αλλαγών.

Να καταργηθεί το δικαίωμα του υπουργού να υπογράφει μόνος την επικαιροποίηση του Μνημονίου, ζήτησε ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ενώ ο Ε. Νασιώκας ζήτησε να απελευθερωούν οι βουλευτές από το θέμα της κομματικής πειθαρχίας και να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Η Κατερίνα Μπατζελή τόνισε ότι με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τορπιλίζεται η συναίνεση, αλλά και τα ραντεβού του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ads

Ο Κώστας Γείτονας σημείωσε ότι με τις προωθούμενες αλλαγές προκαλείται κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ κυβέρνησης και Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ιδιαίτερα οξύς ο κ. Σαλαγιάννης εξέφρασε απορίες για το ποιος τελικά λαμβάνει τις αποφάσεις, ενώ κάλεσε τους υπουργούς να μην παίζουν το ρόλο του νεοφώτιστου στον φιλελευθερισμό.

Από την πλευρά της, η Βάσω Παπανδρέου δήλωσε την Κυριακή στο «Βήμα», πως υπάρχει έλλειμμα συντονισμού και ταχύτητας στην κυβέρνηση, ενώ υποστήριξε ότι υπάρχουν πολλές καθυστερήσεις στην ανάπτυξη και στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. «Όταν η χώρα βρίσκεται σε περίοδο έκτακτης ανάγκης, πρέπει να υπάρχει και λειτουργία και αποτελεσματικότητα έκτακτης ανάγκης. Αποτελεσματικότητα, η οποία απαραιτήτως πρέπει να συνοδεύεται και από ταχύτητα» σημειώνει.

Όπως είπε, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά δεν είναι και τόσο ευτυχείς με τόσα που συμβαίνουν γύρω τους. «Για να πετύχουμε, πρέπει να υπάρχει η αίσθηση ότι τα μέτρα είναι δίκαια», τόνισε. «Στο θέμα της δικαιοσύνης των μέτρων είναι αλήθεια ότι πάσχουμε» παραδέχθηκε.

Ακόμα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος είχε δηλώσει στην «Ελευθεροτυπία», ότι «αποτελεί σοβαρότατη παράλειψη της κυβέρνησης η μη εκπόνηση έως σήμερα ενός εθνικού σχεδίου που θα υπερβαίνει τις επιταγές του Μνημονίου».

Στο μεταξύ, σε τηλεοπτική της συνέντευξη την Κυριακή, η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη χαρακτήρισε «ανεκτό και όχι ικανοποιητικό» το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, τονίζοντας πως κλήθηκε να εφαρμόσει συγκεκριμένες διατάξεις που είχαν υπογραφεί στο μνημόνιο. Σε άλλη συνέντευξή της, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στα «Νέα», η υπουργός Εργασίας επιμένει ότι υπήρχαν περιθώρια διαπραγμάτευσης του Μνημονίου στα εργασιακά, ενώ στους επικριτές της απαντά πως «με στρουθοκαμηλισμούς η χώρα δεν βγαίνει από την κρίση».

Ενστάσεις για τις ρυθμίσεις που αφορούν στις εργασιακές σχέσεις, αλλά και στην οριζόντια περικοπή των μισθών στις ΔΕΚΟ, εκφράζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Κουρουμπλής εκφράζοντας παράλληλα διαφωνίες για τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

«Αυτά τα φαινόμενα με ανησυχούν πάρα πολύ για την κοινωνία. Την αποσταθεροποιούν και κανείς δεν ξέρει που μπορεί να οδηγήσουν. Νομίζω, λοιπόν, ότι στο θέμα αυτό μπορεί να υπήρξε μια καθυστέρηση, αλλά χρειαζόταν περισσότερος χρόνος στο να συζητήσουμε και να βρούμε τους καλύτερους τρόπους» υποστήριξε μιλώντας στο σταθμό ΒΗΜΑ 99,5 επιρρίπτοντας ευθύνες συνολικά στους υπουργούς Οικονομικών των τελευταίων δεκαετιών.

Ερωτώμενος αν θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο τόνισε: «Αυτό θα το δούμε. Να δημιουργήσει κανείς πρόβλημα στη κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή, είναι άλλη μια παράμετρος, που πρέπει λάβει υπόψη του. Ποια θα είναι η εναλλακτική λύση; Είναι και αυτό ένα ζήτημα. Από εκεί και πέρα όλα έχουν ένα όριο και η αξιοπρέπεια του καθενός έχει ένα σημείο, όπου η αντοχή της πλέον καταρρέει», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπερψηφίσει το νομοσχέδιο.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας χθες στο Ρέθυμνο είπε ότι «από την κρίση δεν θα βγούμε αν ασχοληθούμε αποκλειστικά με την περιστολή των δαπανών και δεν γίνουν βαθιές αλλαγές στις δομές του κράτους και στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας». Υπογράμμισε επίσης ότι οι αλλαγές αυτές «πρέπει να γίνουν γρήγορα» και δεν υπάρχει «η πολυτέλεια όλα αυτά να γίνουν σε έναν ορίζοντα δέκα ετών».

Ο Γιώργος Παπανδρέου θα συναντηθεί την Τρίτη με τους πολιτικούς αρχηγούς –πλην του Αλέξη Τσίπρα- με στόχο τη συναίνεση. Στην πρόσκληση του πρωθυπουργού, απάντησαν θετικά ο Αντώνης Σαμαράς, η Αλέκα Παπαρήγα και ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Οι διαδοχικές συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν το πρωί της Τρίτης. Ο πρωθυπουργός «αναζητά συνενόχους και όχι συναίνεση», σχολίασε ο Αντώνης Σαμαράς. Ο κ. Παπανδρέου συνάντησε την άρνηση του Αλέξη Τσίπρα να συναντηθεί μαζί του, ο οποίος τόνισε πως «δεν μπορεί να θυμήθηκε να συναντήσει τους πολιτικούς αρχηγούς για να ενημερωθεί για τη γνώμη τους, για την κρίσιμη σύνοδο κορυφής, την Τρίτη που θα δίνουμε μάχη μέσα στο Κοινοβούλιο».

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι απαντούν με απεργίες, στάσεις εργασίας και διαδηλώσεις.