Την περικοπή μισθών και στις εισηγμένες ΔΕΚΟ προανήγγειλε από τη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και τις περικοπές στις ΔΕΚΟ που ξεκίνησε σήμερα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Εν τω μεταξύ, σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ ο υπουργός Οικονομικών δεν απέφυγε την αυστηρή κριτική των βουλευτών του κόμματός του.

Ads

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου θα αποστείλει στις εισηγμένες ΔΕΚΟ μια επιστολή που θα τους ζητά να γίνουν ανάλογες κινήσεις, λαμβάνοντας υπόψη τη συγκεκριμένη κατάσταση της κάθε επιχείρησης. «Και οι εισηγμένες ΔΕΚΟ πρέπει να συμβάλουν» υποστήριξε.

«Δεν είμαστε ευχαριστημένοι, αλλά δεν εθελοτυφλούμε, κοιτάμε την πραγματικότητα κατάματα και τολμάμε να συγκρουστούμε με αγκυλώσεις του παρελθόντος» τόνισε κατά την ομιλία του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ κ. Μακρυπίδης, κατηγορώντας παράλληλα την αξιωματική αντιπολίτευση ότι υπερθεματίζει στα εύκολα και γίνεται λαγός στα δύσκολα.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ, Νίκος Βρούτσης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «πρόχειρο» τονίζοντας ότι περιλαμβάνει αθέτηση υποσχέσεων, αδιαφάνεια, αναποτελεσματικότητα και παλινωδίες.

Ads

«Πρόκειται για ένα απαράδεκτο νομοσχέδιο σκούπα» υποστήριξε ο Γιώργος Μαυρίκος από το ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι με τις ρυθμίσεις «η κυβέρνηση γυρίζει το ρολόι της ιστορίας αιώνες πίσω και θέλει να μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε Νταχάου». Ευθύνες επέρριψε και στη ΝΔ, λέγοντας ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν είναι μεμονωμένη προσπάθεια, αλλά βασίζεται σε προηγούμενες ρυθμίσεις της ΝΔ, όπου η γενική τάση είναι η ενίσχυση της αυθαιρεσίας για το μεγάλο κεφάλαιο. Το ΚΚΕ γνωστοποίησε ότι θα ζητήσει τη διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής και επί συγκεκριμένων άρθρων.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε και ο ΛΑΟΣ. «Προτιμούμε να πτωχεύσουμε οι Έλληνες περήφανοι παρά ταπεινωμένοι» τόνισε ο εισηγητής του κόμματος, Παύλος Μαρκάκης.

Τα κόμματα πάντως άσκησαν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και για τη ρύθμιση που διαγράφει χρέη ύψους 24 δισ. ευρώ προς το δημόσιο καλώντας τη να εξηγήσει τι χρέη και ποιους αφορά η διαγραφή. Ο υπουργός Οικονομικών από την πλευρά του υποστήριξε ότι η διαδικασία διαγραφής γίνεται με κάθε διαφάνεια και με πλήρη ανάρτηση και δημοσιοποίηση των σχετικών εγγράφων, ενώ διευκρίνισε ότι η διαγραφή αφορά πρόσωπα που είτε δεν υπάρχουν πια, είτε αδυνατούν να πληρώσουν.

Για το συγκεκριμένο άρθρο και η προεδρεύουσα της Επιτροπής, Βάσω Παπανδρέου, εξέφρασε επιφύλαξη, μέχρις ότου διευκρινιστεί το είδος των οφειλών και το ποιόν των οφειλετών – κάτι για το οποίο πάντως, δεσμεύτηκε ο υπουργός Οικονομικών, υποσχόμενος αναδιατύπωση την Τρίτη.

«Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που απορρέουν από το μνημόνιο αποτελούν διαρθρωτικό ορόσημο για την εκταμίευση της 4ης δόσης» υποστήριξε η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη και πρόσθεσε ότι με τις εργασιακές ρυθμίσεις που θεσπίζει το πολυνομοσχέδιο δημιουργείται ανάχωμα ώστε να μην οδηγηθούν επιχειρήσεις στο κλείσιμο και χαθούν θέσεις εργασίας.

ΝΔ: «Όχι» για ΦΠΑ, εργασιακά – «Ναι» για τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ

Εν τω μεταξύ η ΝΔ ανακοίνωσε, σήμερα, την πρόθεσή της να καταψηφίσει επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο επικρίνοντας την κυβέρνηση και για το περιεχόμενό του και για τη διαδικασία του κατεπείγοντος, που ακολουθεί για την ψήφισή του, η οποία δίνει μόνον 11 λεπτά λόγου στην Αξιωματική Αντιπολίτευση. Η ΝΔ προσανατολίζεται να πει «όχι» στις ρυθμίσεις που αφορούν στα εργασιακά και την αύξηση του ΦΠΑ αλλά «ναι» στις αλλαγές σε ΔΕΚΟ, με αίτημα ωστόσο να ενταχθούν στις ρυθμίσεις και οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο.

Στην πρόσκληση του πρωθυπουργού για συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα κλίμα συναίνεσης απάντησαν θετικά ο Αντώνης Σαμαράς, η Αλέκα Παπαρήγα και ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Αρνητική ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «δεν μπορεί να θυμήθηκε να συναντήσει τους πολιτικούς αρχηγούς για να ενημερωθεί για τη γνώμη τους για την κρίσιμη σύνοδο κορυφής, την Τρίτη που θα δίνουμε μάχη μέσα στο Κοινοβούλιο». Σήμερα, έκανε λόγο για ένα“νομοσχέδιο έκτρωμα και έγκλημα κατά των επόμενων γενεών” και κάλεσε τον πρωθυπουργό αντί για «τζούφιες συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς να έρθει στη Βουλή για να υπερασπιστεί το επίμαχο νομοσχέδιο».

Οι διαδοχικές συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν το πρωί της Τρίτης. Αύριο αναμένεται στην Ολομέλεια και η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για τα εργασιακά. Με απεργίες, στάσεις εργασίας και διαδηλώσεις απαντούν οι εργαζόμενοι.

Ο πρωθυπουργός «αναζητά συνενόχους και όχι συναίνεση» δήλωσε σχετικά με την αυριανή συνάντηση ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

Την ίδια στιγμή, “οδοστρωτήρα που θα ισοπεδώσει μισθούς, κοινωνικά δικαιώματα και εργασιακές σχέσεις”, χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο Κατσέλη για τα εργασιακά ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Κώστας Πουπάκης, καλώντας την κυβέρνηση να το αποσύρει και να προχωρήσει άμεσα σε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους.

«Το πλαίσιο το οποίο προσδιόρισε ο πρωθυπουργός δεν αφήνει περαιτέρω περιθώριο συμφωνίας» δήλωσε, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, όπου έγινε δεκτός από τον Κάρολο Παπούλια, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης, αναφερόμενος στη συνάντηση, που θα έχει αύριο, Τρίτη, με τον Γιώργο Παπανδρέου. Tόνισε πάντως ότι «είναι θεσμική υποχρέωση, όταν ο πρωθυπουργός καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς, να πηγαίνουν, να συζητούν και να εκφράζουν τη συμφωνία τους ή τις αντιρρήσεις τους».

Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε με δήλωσή της και η πρόεδρος του κινήματος «Δημοκρατική Συμμαχία» Ντόρα Μπακογιάννη κατηγορώντας την ότι με την προώθηση του επίμαχου πολυνομοσχεδίου για τα εργασιακά ζητεί συναίνεση εν λευκώ, αρνούμενη τη στοιχειώδη κοινοβουλευτική συνεννόηση.

«Καμπανάκι» για μειώσεις στους μισθούς και έκρηξη της ανεργίας κρούει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, ζητώντας από την κυβέρνηση να αποσύρει το επίμαχο νομοσχέδιο. «Η κυβέρνηση πρέπει να αποσύρει το νομοσχέδιο που κατεδαφίζει τα συλλογικά εργασιακά δικαιώματα» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του.

Αντιδράσεις και εντός του ΠΑΣΟΚ

Εκτός από τους κοινωνικούς φορείς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης πάντως, αντιδράσεις υπάρχουν και εντός του κυβερνώντος κόμματος. Ήδη ο υπουργός Οικονομικών δέχτηκε τα πυρά των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των Κοινοβουλευτικών Τομέων Εργασίας και Οικονομικών, όπου από κοινού με τη Λούκα Κατσέλη ενημέρωσαν τους βουλευτές για το πολυνομοσχέδιο.

Πολλοί ήταν οι βουλευτές που προχώρησαν στην επισήμανση ότι υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας, καθώς ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράφει μόνος του την επικαιροποίηση του μνημονίου και εκ των υστερών το φέρνει ενώπιον των βουλευτών καλώντας τους να το ψηφίσουν.

Αρκετοί βουλευτές επισήμαναν ότι με την απειλή της εξασφάλισης ή μη της κάθε δόσης βρίσκονται προ τετελεσμένων γεγονότων και καλούνται να υποστηρίξουν πράγματα για τα οποία δεν έχουν γνώση. Επιπλέον, τόνισαν ότι γίνεται βίαιη υποτίμηση των οικονομικών δυνατοτήτων των εργαζόμενων και διαφαίνεται έλλειψη σχεδιασμού εκ μέρους της κυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας. «Οι βουλευτές έχουν την αυτονομία τους, την αυτοτέλειά τους, κρίνουν με τη συνείδησή τους, πρώτοι από όλους μας αντιλαμβάνονται τη μεγάλη κρισιμότητα των νομοσχεδίων που ψηφίζονται για τις μεγάλες αλλαγές, αλλά και τη διάσωση της χώρας».

Ο κ. Πεταλωτής σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση δίνει πολύ μεγάλη βαρύτητα στη συναίνεση και στις προτάσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και ότι «για αυτό γίνονται οι πιο ενδελεχείς συζητήσεις και μάλιστα συζητήσεις που βγαίνουν και προς τα έξω μέσα στα κοινοβουλευτικά όργανα, όπως είναι οι ΚΤΕ».

Κατσέλη: “Υπήρχαν περιθώρια διαπραγμάτευσης”

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή της, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στα Νέα, η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, επιμένει ότι υπήρχαν περιθώρια διαπραγμάτευσης του Μνημονίου στα εργασιακά, ενώ στους επικριτές της απαντά πως «με στρουθοκαμηλισμούς η χώρα δεν βγαίνει από την κρίση».

«Ικανοποιηµένος δεν µπορεί να είναι κανείς όταν η οικονοµία βρίσκεται σε ύφεση, η ανεργία αυξάνεται, επιχειρήσεις κλείνουν και υπάρχουν συµπολίτες µας που αντιµετωπίζουν σηµαντικά προβλήµατα» απαντά η κα Κατσέλη σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το εάν είναι ικανοποιημένη μετά τις οριστικές διατυπώσεις για τα εργασιακά. «Κάτω από αυτές τις συνθήκες και στο αυστηρό πλαίσιο του Μνηµονίου που κληθήκαµε να εφαρµόσουµε, κατορθώσαµε να βάλουµε ανάχωµα στην πλήρη απορρύθµιση και αποσυλλογικοποίηση του συστήµατος των εργασιακών σχέσεων και να προστατεύσουµε, όσο γίνεται, θέσεις εργασίας και δικαιώµατα» συμπληρώνει η κα Κατσέλη.

«Τι κακό έχουν τα μαύρα πρόβατα;» διερωτάται η κα Κατσέλη, σε ερώτηση που της έγινε αν αισθάνεται ως τέτοιο μέσα στην κυβέρνηση. Υποστηρίζει πως αν είναι ενόχληση το να μη θεωρείσαι δεδομένος, τότε η ίδια δεν είναι ιδανικός συνομιλητής, ωστόσο, υποστηρίζει, “έχω την αίσθηση πως και οι εκπρόσωποι της τρόικας εκτιµούν µια καλή συζήτηση και µια θεµελιωµένη διαφωνία. Μπορεί να µη χαίρονται, αλλά την εκτιµούν. Ξέρετε, οι συµφωνίες προκύπτουν από διάλογο που δεν είναι πάντα βατός, εύκολος και ευχάριστος”.