Πορείες κατά της αστυνομικής βίας, μετά τα τελευταία σοβαρότατα περιστατικά, έλαβαν χώρα σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας. Στην Αθήνα, επικράτησε ένταση μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων, ενώ δύο άτομα προσήχθησαν λίγο μετά από επεισόδιο κλοπής όπλου από αστυνομικούς με πολιτικά επί της οδού Ακαδημίας.

Ads

Από τις 18:00 το απόγευμα της Πέμπτης, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για τη χθεσινή δολοφονική επίθεση των ΜΑΤ, που είχε ως αποτέλεσμα αρκετοί διαδηλωτές να τραυματιστούν. Ένας εξ αυτών νοσηλεύεται ακόμη σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νικαίας.

Ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή, στη διάρκεια της οποία σημειώθηκαν συμπλοκές μπροστά από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, με την αστυνομία να προχωρά σε χρήση δακρυγόνων και κρότου λάμψης. Λίγο πριν την έναρξη της πορείας, άγνωστοι έκλεψαν όπλο από δύο αστυνομικούς με πολιτικά επί της οδού Ακαδημίας, τραυματίζοντας τον έναν από αυτούς στο κεφάλι. Για το περιστατικό, δύο άτομα προσήχθησαν, ενώ το όπλο βρέθηκε τελικά πεταμένο κοντά στο σημείο όπου είχε κλαπεί. Επίθεση δέχτηκαν και μέλη τηλεοπτικών συνεργείων. Σύμφωνα με την αστυνομία, δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν στα επεισόδια.

Μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου προχώρησαν επίσης σε κατάληψη του κτιρίου της Πρυτανείας. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «σήμερα, 12 Μάη και ώρα 9 καταλάβαμε τον χώρο των Προπυλαίων στην οδό Πανεπιστημίου. Ήδη έχουμε μετατρέψει το κτίριο και τον προαύλιο χώρο σε μέτωπο δράσης και αντιπληροφόρησης, ανάχωμα στην κρατική επέλαση και την καπιταλιστική βαρβαρότητα». Για την κατάληψη ενημέρωσε με επιστολή του τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε και την ΕΛ.ΑΣ. ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης. Νεαροί κατέβασαν την ελληνική σημαία από το κτίριο της Πρυτανείας και ανάρτησαν τη μαυροκόκκινη, καθώς και ένα μεγάλο μαύρο πανό με τη λέξη: «Δολοφόνοι».

Ads

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το βράδυ της Πέμπτης ο κ. Πελεγρίνης ήρθε σε επαφή με τους καταληψίες, οι οποίοι ζήτησαν να απομακρυνθούν ο αστυνομικές δυνάμεις από τους γύρω δρόμους για να αποχωρήσουν. Ωστόσο δεν ξεκαθάρισαν αν προτίθενται να φύγουν απόψε ή αύριο.

Στο μεταξύ, σε διάβημα διαμαρτυρίας «για την απαράδεκτη στάση της αστυνομίας κατά τη χθεσινή διαδήλωση» προχώρησε αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Αριστεράς αποτελούμενη από τον βουλευτή Αχαΐας Νίκο Τσούκαλη, τον Θόδωρο Μαργαρίτη μέλος της Ε.Ε. και τον εκπρόσωπο τύπου Ανδρέα Παπαδόπουλο, στον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα κατά τη σημερινή συνάντησή τους. Ο κ. Τσούκαλης δήλωσε σχετικά ότι η αντιπροσωπεία ζήτησε από τον κ. Όθωνα να υπάρξουν αυστηρότατες πειθαρχικές ποινές για τους δράστες, αλλά και να διερευνηθούν κάτω από ποιες συνθήκες και εντολές οι αστυνομικοί ενήργησαν κατά αυτό τον απαράδεκτο τρόπο.

Διαδήλωση κατά της αστυνομικής βίας έλαβε χώρα και στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΟΕ, Νεολαία ΣΥΝ, Πρωταβάθμια σωματεία, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΟΚΔΕ, Αναρχικοί/ες. Η πορεία διασπάστηκε στη μέση, ακολουθώντας τελικά διαφορετικές κατευθύνσεις. Μετά την ολοκλήρωσή της, διαδηλωτές κατέλαβαν το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Πορείες πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, και σε Λάρισα, Κέρκυρα, Καβάλα, Πάτρα, Ιωάννινα.

Στο μεταξύ, αμετάβλητη παραμένει η κατάσταση της υγείας του 31χρονου τραυματία διαδηλωτή Γιάννη Καυκά, που μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας και νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, διασωληνωμένος, υπό καταστολή και σε μηχανικό αερισμό.

Σύμφωνα με το απογευματινό ιατρικό ανακοινωθέν, «η μετεγχειρητική κλινική εικόνα είναι αμετάβλητη. Η τρίτη μετεγχειρητική αξονική τομογραφία εγκεφάλου, στην οποία υπεβλήθη ο τραυματίας σήμερα το απόγευμα, εμφανίζει ήπιο μετατραυματικό εγκεφαλικού οίδημα, όπως επίσης και παρουσία λίγων νέων αιματηρών στοιχείων στην περιοχή του αφαιρεθέντος αιματώματος, ακριβώς όπως η προηγούμενη πρωινή αξονική τομογραφία. Συνεχίζεται η συντηρητική αγωγή».