Με 163 ψήφους κατά έναντι 84 υπέρ καταψηφίστηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την ΕΡΤ. Την πρόταση καταψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ενώ την υπερψήφισαν εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΚΚΕ. Η Χρυσή Αυγή απουσίαζε από την ψηφοφορία.

Ads

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούσε τη σύσταση Επιτροπής «που θα διερευνήσει τις άκρως επιζήμιες για τη Δημοκρατία και το δημόσιο συμφέρον ενέργειες, πράξεις και παραλείψεις, παντός υπευθύνου που σχετίζονται με την απόπειρα βίαιης κατάργησης της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. και την παρεμπόδιση λειτουργίας και εκπομπής της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης στην Επικράτεια».
 
Νωρίτερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως είναι «απόλυτα στρεβλοί, επικίνδυνοι και πρόχειροι, που δεν βρίσκουν κανένα έρεισμα στη νομοθεσία, οι ισχυρισμοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
 
Ο Χ.Αθανασίου υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι καταρρίπτεται ο μύθος πως η ΕΡΤ καταργήθηκε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ απέρριψε και τις κατηγορίες ότι δεν συνέτρεχαν οι συνταγματικοί λόγοι για την έκδοσή της, τονίζοντας ότι η δημιουργία ασφάλειας δικαίου ήταν αναγκαία και επιβεβλημένη.
 
«Ο πρωθυπουργός κατ’ επανάληψη δήλωσε ότι θα σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ όποια και αν είναι, γιατί εμείς πιστεύουμε στο κράτος δικαίου. Την συνταγματικότητα των νόμων την κρίνουν τα δικαστήρια. Στον βωμό των σκοπιμοτήτων δεν μπορεί να θυσιάζεται η συνταγματικότητα και οι αρχές του κράτους δικαίου», επισήμανε.
 
Ακόμα, ο Χ.Αθανασίου υποστήριξε ότι συνεχίζοντας οι πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ να εκπέμπουν από τις κατειλημμένες εγκαταστάσεις στην Αγία Παρασκευή, αντιβαίνουν το πνεύμα της απόφασης του ΣτΕ.
 
Παράλληλα χαρακτήρισε λανθασμένη την αιτίαση του ΣΥΡΙΖΑ για ζημιά του δημοσίου από το κλείσιμο της ΕΡΤ, σημειώνοντας ότι υιοθέτησε μόνο την άποψη της μειοψηφίας του ΣτΕ και όχι της πλειοψηφίας του.
 
«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκει έρεισμα στο νόμο», κατέληξε.
 
Έντονα επικριτικός για τον τρόπο που ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία, εμφανίστηκε και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας από το βήμα της Βουλής κάνοντας λόγο για προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής.
 
Παράλληλα απέρριψε την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την ΕΡΤ καθώς, όπως ανέφερε, «ο αντίλογος που ακούστηκε δεν συνιστά επαρκές στοιχειωδώς επιχείρημα».
 
Πράξη ευθύνης προς τη Δημοκρατία και προς την κοινωνία χαρακτήρισε την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Εκείνο που συνέβη με το μαύρο στην ΕΡΤ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί με καμία άλλη λέξη παρά μόνο με τη λέξη πραξικόπημα. Ο βίαιος και ξαφνικός θάνατος της ΕΡΤ είναι χουντικής κοπής», ανέφερε η κ. Κωνσταντοπούλου καταγγέλλοντας ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 10.6.2013 δεν φέρει κανένα χαρακτηριστικό συνταγματικής και δημοκρατικής λειτουργίας.
 
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος κατηγόρησε, από την πλευρά του, την κυβέρνηση ότι απέφυγε να φέρει την απόφασή της για το κλείσιμο της ΕΡΤ στη Βουλή διότι στην ουσία έχει χάσει τη δεδηλωμένη. «Αυτό φάνηκε», όπως είπε, «από τη χθεσινοβραδινή ψηφοφορία η οποία δεν θα είχε φέρει το ίδιο αποτέλεσμα αν δεν υπήρχε η κλοπή των 50 εδρών». «Η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναντιστοιχία με το λαϊκό αίσθημα», είπε.