Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για τη λήψη απόφασης επί της προτάσεως του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την ΕΡΤ. Διεξάγεται μια ημέρα μετά την απόσυρση από το πολυνομοσχέδιο, του άρθρου 108 που αφορούσε στον υπολογισμό των αποζημιώσεων των δημοσιογράφων και του προσωπικού της ΕΡΤ. Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες ο υφυπουργός της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, Παντελής Καψής θα φέρει τη διάταξη προς ψήφιση στη Βουλή ξανά τη Δευτέρα. Η συζήτηση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής αναμένεται να ολοκληρωθεί το απόγευμα και η απόφαση επί της προτάσεως θα ληφθεί με ονομαστική ψηφοφορία.  

Ads

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά τη σύσταση Επιτροπής «που θα διερευνήσει τις άκρως επιζήμιες για τη Δημοκρατία και το δημόσιο συμφέρον ενέργειες, πράξεις και παραλείψεις, παντός υπευθύνου που σχετίζονται με την απόπειρα βίαιης κατάργησης της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. και την παρεμπόδιση λειτουργίας και εκπομπής της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης στην Επικράτεια».

Όπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων, την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή. Το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της εξεταστικής, αλλά με διαφορετικό σκεπτικό από αυτό που διατυπώνει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ δεν ψηφίζουν υπέρ της πρότασης σύστασης εξεταστικής, αν και υπογραμμίζουν ότι υπάρχει πολιτική ευθύνη για μια λανθασμένη μονομερή απόφαση.
 

Πράξη ευθύνης προς τη Δημοκρατία και προς την κοινωνία χαρακτήρισε την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Εκείνο που συνέβη με το μαύρο στην ΕΡΤ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί με καμία άλλη λέξη παρά μόνο με τη λέξη πραξικόπημα. Ο βίαιος και ξαφνικός θάνατος της ΕΡΤ είναι χουντικής κοπής», ανέφερε η κ. Κωνσταντοπούλου καταγγέλλοντας ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 10.6.2013 δεν φέρει κανένα χαρακτηριστικό συνταγματικής και δημοκρατικής λειτουργίας.
 
Χαρακτήρισε το διάγγελμα του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου «θεατρικό διάγγελμα» που συκοφάντησε την ΕΡΤ διότι για να παραπλανήσει τους πολίτες ισχυρίστηκε πως αν σβήσει η δημόσια τηλεόραση ο ελληνικός λαός θα γλιτώσει 100 εκατομμύρια ευρώ. Κατήγγειλε, επίσης, ότι χρησιμοποιήθηκαν μέθοδοι που προσιδιάζουν σε καρτέλ και μαφίες ότι στόχος ήταν η προαγωγή της συνεργασίας των ιδιωτικών σταθμών μέσω της Digea.
 
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απέφυγε να φέρει την απόφασή της για το κλείσιμο της ΕΡΤ στη Βουλή διότι στην ουσία έχει χάσει τη δεδηλωμένη. «Αυτό φάνηκε», όπως είπε, «από τη χθεσινοβραδινή ψηφοφορία η οποία δεν θα είχε φέρει το ίδιο αποτέλεσμα αν δεν υπήρχε η κλοπή των 50 εδρών». «Η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναντιστοιχία με το λαϊκό αίσθημα».
 
Μανιφέστο πολιτικών ύβρεων χαρακτήρισε την ομιλία της κ. Κωνσταντοπούλου ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης διότι, όπως είπε, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί μια προσπάθεια νοικοκυρέματος και εξορθολογισμού. Η κυβέρνηση έλαβε ιδιαίτερη μέριμνα για τους εργαζόμενους, ανέφερε ο κ. Καραγκούνης.
 
«Η φιλοσοφία της κυβέρνησης είναι ο περιορισμός του δημόσιου τομέα. Προσπαθούμε να κάνουμε τη δημόσια ραδιοτηλεόραση αποδοτική και με λιγότερο κόστος», είπε ο βουλευτής ενώ αναφερόμενος στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου επισήμανε ότι ουδεμία παραβίαση νόμου υπήρξε αφού αρκεί να υπογράφεται από τα 2/3 των μελών της κυβέρνησης. Υπογράμμισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη συμμόρφωση στην προσωρινή διαταγή του ΣτΕ και για τη διασφάλιση των κάθε είδους δικαιωμάτων της ΕΡΤ.
 
Την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ο βουλευτής Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος. «Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ψηφίσει, όπως έχει ξεκαθαρίσει, την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Δεν θα ψηφίσει όμως και την πρόταση για την εξεταστική επιτροπή διότι ο λαϊκισμός και η ποινικολογία δεν οδηγούν στην προοπτική αλλά οδηγούν πίσω στο παρελθόν», είπε ο βουλευτής.
 
Πρόσθεσε ωστόσο ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν μια λαθεμένη πολιτική απόφαση όχι διότι δεν διαβουλεύτηκε ο πρωθυπουργός και ο υπουργός πριν ανακοινώσει την απόφαση αλλά κυρίως γιατί η δημόσια τηλεόραση όσο και αν συκοφαντηθεί παραμένει η έκφραση τους κράτους μιας πολιτείας μέσα σε κάθε νοικοκυριό. Είπε, επίσης, ότι ήταν λαθεμένη η απόφαση διότι έθεσε σε κίνδυνο πολιτικής αποσταθεροποίησης τη χώρα.
 
Ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Καπερνάρος ανέφερε ότι από το κλείσιμο της ΕΡΤ υπάρχει ζημία του δημοσίου 300 έως 500 εκατομμυρίων ευρώ.
«Έχετε παράνομη απόλυση του προσωπικού. Πρέπει να εξοφλήσετε τον απολυόμενο εφάπαξ, είστε υπόλογοι γιατί και στο εργατικό δίκαιο είστε παράνομοι», απευθύνθηκε στην κυβέρνηση ο κ. Καπερνάρος.
 
Αναφερόμενος στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου διερωτήθηκε ποια είναι απρόβλεπτη ανάγκη που τίθεται ως προϋπόθεση από το Σύνταγμα για την υπογραφή. «Παραδώσαμε τη δημόσια ραδιοτηλεόραση στη Digea», κατήγγειλε ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Κατήγγειλε επίσης ότι διορίστηκαν 28 άτομα ως ειδικοί σύμβουλοι και προσωπικό ειδικών θέσεων.
 
Από τη Χρυσή Αυγή ο Μιχάλης Αρβανίτης – Αβράμης είπε ότι το κόμμα του θα υποστηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ διότι είναι αναγκαία η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος ώστε να έχει η Βουλή εναργή εικόνα. «Δεν θρηνούμε όμως για τους επίορκους δημοσιογραφίσκους» που δηλητηρίαζαν εδώ και χρόνια τον ελληνικό λαό με τις μαρξιστικές τους κορώνες, τη συκοφάντηση και τις ύβρεις κατά της Χρυσής Αυγής, είπε. Χαρακτήρισε «κοπριτόσκυλα» εργαζόμενους στην ΕΡΤ αν και τόνισε ότι «ανάμεσα στους εργαζόμενους υπήρξαν και τίμιοι οικογενειάρχες».
 
«Κύριε υπουργέ, δυστυχώς έχετε ευθύνη, όχι σε προσωπικό επίπεδο αλλά σε κυβερνητικό επίπεδο, με μια μονομερή αντιδημοκρατική απόφαση σε μια τρικομματική κυβέρνηση», ανέφερε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Αναγνωστάκης. «Παραμένει θεσμικό ολίσθημα η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και η Υπουργική Απόφαση που τη συνόδευσε», τόνισε, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση αν και είχε όλες τις προϋποθέσεις να φέρει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό στην ΕΡΤ, επέλεξε τον πολιτικό τσαμπουκά σε μια εποχή που δεν επιτρέπει ούτε σκέψη για μονοκομματικές κυβερνήσεις πολύ δε περισσότερο για μονοκομματικές συμπεριφορές».
 
«Εμείς δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε σε συνθήκες τεχνητής πόλωσης», είπε για τη στάση της ΔΗΜΑΡ στην επικείμενη ψηφοφορία και αναρωτήθηκε αν το πολιτικό σύστημα αντέχει στην ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου.
 
Το ΚΚΕ με τον Ιωάννη Γκιόκα αναφέρθηκε εμφατικά στις επιπτώσεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για όλους τους εργαζόμενους. Κατήγγειλε επίσης μπαράζ συκοφαντικών δηλώσεων κατά των εργαζόμενων για τους οποίους τόνισε ότι δεν πρέπει να απολυθούν. Για την επικείμενη ψηφοφορία, το ΚΚΕ συμφωνεί να ερευνηθούν οι μεγάλες πολιτικές ευθύνες για τη βλάβη των συμφερόντων του δημοσίου και γι’ αυτό θα ψηφίσει υπέρ της εξεταστικής επιτροπής, με διαφορετικό όμως σκεπτικό από αυτό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Γκιόκας δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «η ΕΡΤ ήταν φερέφωνο του δικομματισμού όλα τα προηγούμενα χρόνια και εξελίχθηκε, τον τελευταίο καιρό, σε φερέφωνο του δικομματισμού με τον ΣΥΡΙΖΑ στον έναν από τους δύο πόλους».

Προθεσμία λίγων ημερών στους εργαζόμενους της ΕΡΤ

Ads

Το απόγευμα της Τετάρτης ο υφυπουργός δημόσιας ραδιοτηλεόρασης Παντελής Καψής συναντήθηκε με εργαζόμενους της ΕΡΤ στους οποίους έδωσε προθεσμία λίγων ημερών για να αποκατασταθεί η ελεύθερη πρόσβαση στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και να είναι εφικτή η εκπομπή σήματος από τις εγκαταστάσεις της Αγίας Παρασκευής.
 
Όπως δήλωσε ο κ. Καψής αν συμφωνήσουν οι εργαζόμενοι να είναι ελεύθερη η είσοδος στο ραδιομέγαρο, θα υπάρξει ένα «πρόχειρο δελτίο ειδήσεων», πριν το μεταβατικό στάδιο, μέχρι την προκήρυξη των 2.000 θέσεων και εφόσον αποχωρήσουν οι εργαζόμενοι, την ερχόμενη Τετάρτη θα κατατεθεί σχετική τροπολογία για το πλαφόν των αποζημιώσεων των δημοσιογράφων και του προσωπικού της ΕΡΤ.

Μεθόδευση σκηνικού «εμπαιγμού και πίεσης» καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ
 
Για επικοινωνιακούς ελιγμούς και μεθόδευση ενός «σκηνικού εμπαιγμού και πίεσης» κατηγορούν την κυβέρνηση οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, σημειώνοντας ότι «λύση για αυτήν είναι η συναίνεση των εργαζομένων στη συγκάλυψη ενός πολιτικού λάθους και στη διαρκή εκτροπή από τη νομιμότητα».
 
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωσή τους, «οι επικοινωνιακοί ρόλοι εναλλάσσονται με ‘δεξιοτεχνία’ από τους κυβερνώντες. Από τον ‘σκληρό’ Στουρνάρα που περιόριζε τις ‘γενναιόδωρες’ αποζημιώσεις των απολυμένων της ΕΡΤ, όπως τις χαρακτήρισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, περάσαμε στον ‘συναινετικό’ Παντελή Καψή, που δεσμεύτηκε ότι θα εφαρμόσει την εργατική νομοθεσία».
 
Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής τους υπογραμμίζουν πως «το άρθρο για τις αποζημιώσεις γίνεται τώρα ‘το καρότο και το μαστίγιο’ για το μόνο που τελικά φαίνεται να ενδιαφέρει την κυβέρνηση: Ο έλεγχος του ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος και της ενημέρωσης».
 
Παράλληλα, σημειώνουν πως «το μαύρο και οι απολύσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ δεν ήταν μόνο παράνομες και αυθαίρετες πράξεις, αλλά κυρίως εκδικητικές», επαναλαμβάνοντας πως οι εργαζόμενοι «επειδή θέλουν να βρεθεί λύση που δεν αποσκοπεί στην ‘εξόντωσή’ τους, συνεχίζουν να καλούν σε πραγματικό διάλογο επί πραγματικών προτάσεων».
 
Τις προσεχείς ημέρες θα ακολουθήσουν Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων για να καθορίσουν τη στάση τους.