Απέσυρε το άρθρο 108 του πολυνομοσχεδίου που προέβλεπε τα κονδύλια για τις επιπλέον αποζημιώσεις των απολυμένων της ΕΡΤ, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, δηλώνοντας στη Βουλή ότι η σχετική ρύθμιση θα ξανακατατεθεί το επόμενο διάστημα. Της απόσυρσης του άρθρου είχαν προηγηθεί οι αντιδράσεις βουλευτών της ΝΔ, που είχαν προαναγγείλει ότι δεν πρόκειται να το ψηφίσουν.

Ads

Ειδικότερα, η διάταξη προέβλεπε την εξαίρεση των συγκεκριμένων εργαζομένων από τον νόμο του 1967 για τις αποζημιώσεις λόγω λύσεων συμβάσεων. 

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης ξεκαθάρισε ότι «τα 80 εκατ. επιπλέον για αποζημιώσεις δεν πρόκειται να περάσουν. Ξεχάστε το!».

Ο Ιορδάνης Τζαμτζής, μιλώντας αργά το βράδυ της Τρίτης απευθύνθηκε στα υπουργικά έδρανα και έστειλε σαφές μήνυμα λέγοντας «Θα αποζημιωθούν ως υπάλληλοι του δημόσιου τομέα ή του ιδιωτικού τομέα; Πρέπει να ξεκαθαρίσει αυτό. Θα επιτρέψουμε να δοθούν ογδόντα εκατομμύρια επιπλέον. Όποιος διοριστεί στη νέα τηλεόραση, θα αποζημιωθεί κιόλας; Εδώ ψάχνουμε να δώσουμε δέκα εκατομμύρια αποζημιώσεις στους αγρότες της Πέλλας και της Ημαθίας, οι οποίοι είναι ξεκρέμαστοι τελείως, γιατί έχουν πάθει ζημιές από τον παγετό και ψάχνει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για δέκα εκατομμύρια. Υπάρχουν άνθρωποι στην Πέλλα σήμερα που δεν έχουν λεφτά να φάνε. Δεν έχουν να αγοράσουν ψωμί. Ψάχνουμε ακόμη για τριάντα εκατομμύρια ώστε να δώσουμε τις συντάξεις των ανασφάλιστων υπερηλίκων. Αδελφοί μας από την Πρώην Σοβιετική Ένωση, από τη Βόρειο Ήπειρο, αλλά και γηγενείς οι οποίοι ήταν ανασφάλιστοι υπερήλικες. Και θα δώσουμε ογδόντα εκατομμύρια επιπλέον την ώρα που μέχρι τώρα λέγαμε ότι η ΕΡΤ είναι δημόσιος τομέας; Θα τους αποζημιώσουμε τώρα ως ιδιωτικός τομέας; Ξεχάστε το, κύριοι Υπουργοί. Σας το λέω ευθύς εξαρχής. Ξεχάστε το! Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Τα λεφτά αυτά χρειάζονται για να καλυφθούν άλλες τρύπες».
 
Αλλά και ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης (ΝΔ) ανέφερε: «άρθρο 108, ΕΡΤ, να εφαρμοστεί ανώτατο όριο, η αποζημίωση είναι αδικαιολογήτως υπέρογκη,  τουλάχιστον προκλητική και αδικαιολόγητα υπέρογκη».

Ads

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος υπενθύμισε πως το κόμμα του είχε προτείνει για την ΕΡΤ «εκκαθάριση εν λειτουργία» και ζήτησε από τη ΝΔ να αναλάβει τις ευθύνες της για την «μονομερή ενέργεια» του κλεισίματος της ΕΡΤ, η οποία -όπως τόνισε- θα στοιχίσει σε κάθε περίπτωση περισσότερα απ’ ό,τι η εκκαθάριση εν λειτουργία. 

«Όλα τα πανηγύρια και το πέρα δώθε θα αποδειχθούν ψέματα και κοντά ποδάρια τις επόμενες μέρες» δήλωσε ο κ. Κουκουλόπουλος.
 
Πρόκειται για «άθλια παιχνίδια ανταλλαγών και συναλλαγών πάνω σε απολυμένους ανθρώπους», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, εκτιμώντας ότι οι βουλευτές της ΝΔ «ακόμα και να καταργείτο η αποζημίωση θα σηκώνονταν όρθιοι και θα χειροκροτούσαν μέχρι τα μεσάνυχτα. Τέτοια εκδικητικότητα δεν έχω ξαναδεί».