Την νοημοσύνη του τέως προέδρου της Αμερικής George W. Bush αμφισβητεί τώρα πρώην εκπρόσωπος Τύπου του τέως Καγκελάριου της Γερμανίας Gerhard Schröder. «Δεν έχει ιδέα τι συμβαίνει στον κόσμο» είπε χαρακτηριστικά.

Ads

Οι δηλώσεις αυτές του πρώην εκπροσώπου τύπου, Uwe-Karsten Heye, εντάσσονται σε ένα ευρύτερο κλίμα αμφισβήτησης του Bush και ακολουθούν αντίστοιχες δηλώσεις του ίδιου του Schröder, ο οποίος πρόσφατα χαρακτήρισε τον Bush «ψεύτη».

«Είχαμε παρατηρήσει ότι ο δείκτης νοημοσύνης του [George W. Bush] είναι εξαιρετικά χαμηλός, με αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε να επικοινωνήσουμε μαζί του» ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξη στο N24 ο Heye, ο οποίος προσέθεσε ότι ο τέως πλανητάρχης «είχε εμμονή με το Τέξας» και με τίποτε άλλο.

Αιτία της διαμάχης αυτής φαίνεται να είναι απόσπασμα από τα απομνημονεύματα του Αμερικανού πρώην προέδρου «Decision Points» σχετικά με την στάση της Γερμανίας την παραμονή του πολέμου στο Ιράκ. Συγκεκριμένα, η διαφωνία έγκειται στο τι πραγματικά ελέχθη μεταξύ Bush και Schröder κατά τη συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο στις 31 Ιανουαρίου του 2002.

Ads

Ο Bush ισχυρίζεται ότι κατά τη συνάντηση τους αυτή ο τότε Καγκελάριος του προσέφερε άμεση στήριξη σε ο,τι αφορά τον πόλεμο του Ιράκ και, μάλιστα, ακόμα και σε περίπτωση χρήσης βίας. Στήριξη, όμως, την οποία ο Schröder πήρε πίσω αργότερα κατά τη διάρκεια των γερμανικών εκλογών.

Ο Schröder υποστηρίζει, όμως, ότι ο Bush «λέει ψέματα» και ότι στην πραγματικότητα είχε πει ότι εάν και εφόσον αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας σύνδεση μεταξύ al-Qaeda και Ιρακ, τότε μόνον η Γερμανία θα αποδεχθεί τη χρήση βιας. «Η σύνδεση αυτή , όμως, όπως φάνηκε και το 2002, ήταν ψευδής και κατασκευασμένη» τονίζει ο Schröder.

Την εκδοχή αυτή των γεγονότων υποστηρίζουν και άλλοι Γερμανοί τέως αξιωματούχοι, με πρώτους τον σύμβουλο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Dieter Kastrup, και Wolfgang Ischinger, τέως πρέσβη της Γερμανίας στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Οι κακές, πάντως, σχέσεις μεταξύ Bush και Schröder, ακόμη κι όταν βρίσκονταν στην εξουσία, είναι γνωστές, όσο κι αν οι ίδιοι το έχουν επανειλημμένα αρνηθεί στο παρελθόν. Το μόνο κοινό το οποίο φαίνεται να έχουν αυτή τη στιγμή είναι η απαξίωση την οποία αντιμετωπίζουν στις αντίστοιχες χώρες τους, καθώς και ο τέως Καγκελάριος αντιμετωπίζει προβλήματα τόσο με το ίδιο του το κόμμα, τους Σοσιαλδημοκράτες, όσο και με την πρόσληψή του τώρα από τη ρωσική Gazprom.

Πηγή: Spiegel