Μετά τη Λάσι, τα 101 σκυλιά της Δαλματίας, τον υπαστυνόμο Ρεξ, τον… Ρανταπλάν και τον Μιλού του δαιμόνιου Τεν-Τεν, ο άξιος διάδοχος του θρυλικού Κανέλλου, Λουκάνικος ή απλά Λουκ, βλέπει το όνομά του να προστίθεται στη λίστα των διασημοτήτων του είδους του.

Ads

Στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης facebook ο Λουκάνικος είναι εξαιτρετικά δημοφιλής, με περισσότερες από τέσσερις σελίδες αφιερωμένες στην ηρωική δράση του, με κάθε μία να αριθμεί χιλιάδες φίλους. Ενδεικτικά, η ισπανική σελίδα Lukánikos, el perro anti-sistema! έχει σχεδόν τρεις χιλιάδες φίλους, στη σελίδα Lukanikos , Luka Luka!! με 500 περίπου φίλους η φωτογραφία του θυμίζει τον… Μπαράκ Ομπάμα, στην επίσης ισπανική Lukánikos, el perro griegoέχουν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 5.600 χρήστες, ενώ η ομάδα Loukanikos έχει περίπου 2.000 φίλους.

Αφιέρωμα στον Λουκ έκανε και η τηλεόραση του γνωστού γερμανικού περιοδικού, Spiegel, το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ, από το οποίο μεταφράζουμε πρόχειρα την αφήγηση:

Κάθε επαναστατικό κίνημα έχει ένα ίνδαλμα: Η Κούβα είχε τον Τσε, οι 68-ιδες τον Dutschke και οι Έλληνες έχουν τον Λουκ. Μόνο που ο Λουκ δεν είναι κάποιος διάσημος-φημισμένος πολιτικός ακτιβιστής, αλλά ένας σκύλος. Όποιος παρατηρήσει τις φωτογραφίες από τις οδομαχίες στην Αθήνα πιο προσεκτικά, θα αναγνωρίσει επανειλημμένα στην πρώτη γραμμή τον τετράποδο ημίαιμο. Επειδή δεν φοβάται καθόλου την Αστυνομία, ο Λουκ έχει γίνει σταρ του διαδικτύου.

Ads

Σκύλοι ως ήρωες όπως η Λάση, υπάκουοι, στο κυνήγι εγκληματιών όπως
ο Ρεξ ή έξυπνοι και ότι πρέπει για το παιδικό δωμάτιο, οι σκύλοι Δαλματίας
της Disney. Ο πιο νέος όμως σκύλος-σταρ είναι ένας αυτόνομος από την Αθήνα. Από το 2008 ο αδέσποτος βρίσκεται σε σχεδόν κάθε διαδήλωση στην ελληνική πρωτεύουσα. Εδώ τον Φεβρουάριο φέτος, μπροστά στην κάμερα του spiegeltv.

Ο τετράποδος διαδηλωτής εμφανίζεται στις φωτογραφίες πάντα ετοιμοπόλεμος εναντίον της αστυνομίας και αλληλέγγυος των διαδηλωτών. Οι περισσότεροι σκύλοι σε παρόμοιες ταραχές θα το έβαζαν στα πόδια, με την ουρά στα σκέλια . Άλλα ο ελεύθερος ταραξίας δεν φοβάται ούτε δακρυγόνα ούτε τις ριπές νερού και οι δυνατοί πυροβολισμοί του βγάζουν για τα καλά την επιθετικότητα.

Εξαιτίας της αντίστασης του στις Αρχές, ο σκύλος έχει γίνει το
σύμβολο την Ελλήνων διαδηλωτών. Στο διαδίκτυο απολαμβάνει πλέον cult-status. Φίλοι του έστησαν σελίδα στήριξης στο Facebook όπου συγκεντρώθηκαν 24.000 άτομα ενώ ο σκύλος έχει πλέον και όνομα Λουκ (από το λουκάνικο ελληνιστί, που φαίνεται να είναι το αγαπημένο του φαγητό).

Η πολιτική του δράση ξεκινάει πριν περίπου 2 χρόνια. Οι πρώτες φωτογραφίες τον δείχνουν τον Δεκέμβριο του 2008, όταν η αστυνομία σκότωσε έναν 15χρονο και ξέσπασαν για εβδομάδες ταραχές. Όποτε γίνονται στην Αθήνα διαδηλώσεις εναντίον της εκάστοτε κυβέρνησης, ο Λουκ είναι παρών. Θα θυμάστε και την διαμαρτυρία των Ελλήνων αγροτών. Πέρσι τον Απρίλιο είχαμε δωρεάν γάλα για όλους.

Αλλά πιο πολύ διασκεδάζει όταν στις διαδηλώσεις ξεσπούν συγκρούσεις. Τότε τρέχει ανάμεσα στα δυο μέτωπα, αλλά πάντα βρίσκει τον δρόμο πίσω στη δική του πλευρά. Και από τότε που ο θυμός και η αγανάκτηση της χρεοκοπημένης Ελλάδας εκφορτίζεται σχεδόν καθημερινά, η ζωή του Λουκ έχει πολλά highlights. Aλλά γι’ αυτά που διακρίνονται οι Γερμανοί συνάδελφοι του, δηλ. υπακοή και πειθαρχία, ούτε λόγος για τον Λουκ. Αλλά μην ξεχνάμε, ζει στην Ελλάδα

.