Με τις τελευταίες αποκαλύψεις του Wikileaks ασχολήθηκε ο Jon Stewart στο χθεσινό Daily Show.

Ads

Ο Stewart αναφέρθηκε αρχικά στις συνομιλίες διπλωμάτων, στις οποίες σχολιάζονταν ξένοι ηγέτες: Ο Νικολά Σαρκοζί χαρακτηρίζεται «γυμνός αυτοκράτορας», ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι συνοδεύεται παντού από μια «φιλήδονη ξανθιά νοσοκόμα» από την Ουκρανία, ενώ ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ιλ αποκαλείται «πλαδαρός γέρος».

The Daily Show With Jon Stewart Mon – Thurs 11p / 10c
Il Communication
www.thedailyshow.com

Στη συνέχεια, ο Stewart αναφέρθηκε στις πιο σημαντικές αποκαλύψεις του Wikileaks, όπως το γεγονός ότι σε σχετικό έγγραφο, η Σαουδική Αραβία εμφανίζεται να πιέζει τις ΗΠΑ να επιτεθούν στο Ιράν, ενώ σε ένα άλλο αναφέρεται ότι τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα εξακολουθούν να βασίζονται σε Σαουδάραβες χρηματοδότες. «Οπότε, ένας από τους βασικούς συμμάχους μας στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας είναι ταυτόχρονα ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες του εχθρού μας σε αυτό τον πόλεμο;», αναρωτήθηκε ο Stewart.

Πρόσθεσε επίσης ότι η σχέση των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία είναι μια παράξενη μορφή αυτο-σαμποτάζ από την πλευρά των ΗΠΑ, τονίζοντας: «Τους δίνουμε χρήματα για πετρέλαιο, έτσι μπορούν να αγοράσουν όπλα από εμάς και τους περισσεύουν και λίγα χρήματα για να χρηματοδοτήσουν τρομοκρατικές οργανώσεις, εναντίον των οποίων εμείς στέλνουμε τον στρατό, γεγονός που κοστίζει πολλά χρήματα αλλά και καύσιμα (τα οποία αγοράζουμε από εκείνους). Είναι σαν να είμαστε οι μεσάζοντες χωρίς προμήθεια σε έναν πόλεμο εναντίον μας».

Ads