Η χρονιά που μας πέρασε, άφησε στο χώρο του αθλητισμού ανεξίτηλα τα αρνητικά σημάδια. Τα σκάνδαλα που αποκαλύφθηκαν το 2009 ήταν πολλά, συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές. Άλλα σοβαρότερα, άλλα πιο κωμικά… όλα άφησαν μια γλυκόπικρη γεύση στο φιλοθεάμον κοινό.

Ads

Το σημαντικότερο ίσως από όλα ήταν το σκάνδαλο «Bloodgate» που συγκλόνισε το χώρο του αγγλικού ράγκμπι. Στις 12 Απριλίου η Άρλεκινς έχασαν από τους Λάινστερ με 6-5. Πέντε λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα ο Τομ Γουίλιαμς τον Άρλεκινς ζήτησε αλλαγή καθώς το στόμα του ήταν γεμάτο αίμα. Ο διαιτητής δεν μπορούσε να μην του δώσει καθώς στο άθλημα υπάρχει ο κανονισμός της λεγόμενης «αλλαγής του αίματος».

Όμως η αιμορραγία του συγκεκριμένου παίχτη δεν ήταν αληθινή καθώς οι κάμερες τον έπιασαν να βγάζει μια αμπούλα με κόκκινο υγρό από την κάλτσα του και να την σπάει στο στόμα του. Αργότερα αποδείχθηκε πως ο προπονητής παρότρυνε τους παίχτες να κάνουν το συγκεκριμένο κόλπο. Το συγκεκριμένο σκάνδαλο συντάραξε τον κόσμο του αθλήματος και δημιούργησε ερωτηματικά για το κατά πόσο το άθλημα είναι καθαρό.

Το Μάιο του 2008 η βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ ήρθε σε δύσκολη θέση όταν ένα από τα άλογά της βρέθηκε θετικό σε έλεγχο ντόπιγκ. Το 6χρονο άλογο Moonlit Path, βρέθηκε θετικό στην απαγορευμένη ουσία Τρανεξαμικό οξύ και τελικά δεν πήρε μέρος στον αγώνα. Το πρεστίζ των Άγγλων θίχτηκε ανεπανόρθωτα ενώ αμαυρώθηκε και η εικόνα των ιπποδρομιών στη Γηραιά Αλβιώνα.

Ads

Τα σκάνδαλα όμως δεν έλειψαν και από τον μηχανοκίνητο αθλητισμό και συγκεκριμένα στο χώρο της Φόρμουλα 1. Η αγωνιστική ομάδα της Renault, τιμωρήθηκε με διετή αποκλεισμό με αναστολή από τη Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA) ύστερα από την παραδοχή της γαλλικής ομάδας ότι «έστησε» το περσινό γκραν πρι της Σιγκαπούρης.

Η γαλλική ομάδα και συγκεκριμένα ο πρώην τεχνικός διευθυντής της ομάδας Φλάβιο Μπριατόρε κατηγορήθηκε πως έδωσε εντολή στο Νέλσον Πικέ να τρακάρει το μονοθέσιό του στον αγώνα, προκειμένου να βοηθήσει τον «ομόσταυλό» του, Φερνάντο Αλόνσο, να πάρει τη νίκη. Πρόσφατα βέβαια ο Μπριατόρε δικαιώθηκε σε έφεση που είχε κάνει και έτσι θα προσφέρει τις υπηρεσίες του από οποιοδήποτε πόστο. Για την αμφιλεγόμενη απόφαση έχει γίνει πολύς λόγος χωρίς όμως να έχει αποδειχθεί κάτι συγκεκριμένο.

Εκτός όμως από τα αθλητικά σκάνδαλα παρατηρήθηκε έντονο και το φαινόμενο στο ποδόσφαιρο, οι διαιτητές να ξεγελιούνται αρκετές φορές από ποδοσφαιριστές και να κερδίσουν τις αποφάσεις τους. Χαρακτηριστικές και πιο τρανταχτές περιπτώσεις είναι αυτές του Τιερί Ανρί στο παιχνίδι Γαλλία-Ιρλανδία και του Εντουάρντο Ντα Σίλβα στο παιχνίδι Άρσεναλ-Σέλτικ.

Στην πρώτη περίπτωση ο Γάλλος στράικερ έβαλε ένα γκολ με το χέρι στις καθυστερήσεις του αγώνα το οποίο και μέτρησε κανονικά με αποτέλεσμα η εθνική ομάδα της χώρας του να προκριθεί στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010. Ο παίχτης αργότερα ζήτησε συγγνώμη, όμως είχε ήδη προκαλέσει την οργή των Ιρλανδών που βομβάρδιζαν καθημερινά το ίντερνετ με απειλητικά αλλά και μηνύματα χλευασμού εις βάρος του Γάλλου «κλέφτη». Παρόμοιο περιστατικό έγινε και με τον παίχτη της Άρσεναλ μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Σίλβα ξεγέλασε το διαιτητή κερδίζοντας πέναλτι.

Η χρονιά που μας πέρασε όπως φαίνεται δεν ήταν και η πιο δημιουργική στο χώρο του αθλητισμού. Στο βωμό του κέρδους έχει θυσιαστεί κάθε είδος ευγενής άμιλλας και το χρήμα έχει κερδίσει κατά κράτος το ρόλο του θεάματος. Μην ξεχνάμε όμως πως ο αθλητισμός είναι μια κερδοφόρος επιχείρηση από την οποία θέλουν να πλουτίσουν οι κάθε είδους επίδοξοι «εκατομμυριούχοι». Απομένει να δούμε λοιπόν αν η ανασκόπηση του 2010 θα είναι καλύτερη από αυτή της περασμένης χρονιάς.

Πηγή: Guardian