Σε άρθρο του στη Hürriyet Daily News, ο C. Cem Oğuz, που παλιότερα είχε ασκήσει κριτική στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για τη δήλωσή του ότι «Έλληνες και Αρμένιοι έχουν υποστεί σφαγές από τον ίδιο βάρβαρο», υποστηρίζει παραπέμποντας στον επιφανή Τούρκο ιστορικό Halil İnalcık, ότι η Ελλάδα και η Κύπρος γνώρισαν μια χρυσή περίοδο κατά τη διάρκεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας. 



Ads

Σύμφωνα με τον C. Cem Oğuz, η προβολή του ντοκιμαντέρ 1821 δικαιώνει την παραπάνω άποψή του, καθώς αποδεικνύει ότι «η ιδέα ότι οι Έλληνες υπέφεραν υπό τον οθωμανικό ζυγό δεν αποτελεί τίποτε παραπάνω από ένα μύθο».

Επιπλέον, όπως αναφέρει το ντοκιμαντέρ, αντίθετα με τους ισχυρισμούς ότι οι Οθωμανοί έσφαξαν χιλιάδες Έλληνες, στην πραγματικότητα, οι τελευταίοι ήταν εκείνοι που έσφαξαν 20.000 αθώους μουσουλμάνους τις πρώτες κιόλας εβδομάδες της ελληνικής επανάστασης.

Ο συντάκτης σημειώνει ακόμη ότι το ντοκιμαντέρ ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στο ελληνικό κοινό και ότι εθνικιστές και κληρικοί αντέδρασαν ισχυριζόμενοι ότι το ντοκιμαντέρ διάκειται θετικά προς τους Οθωμανούς και αρνητικά προς τους Έλληνες.

Ads

Παράλληλα, αναφέρεται στις κατηγορίες εναντίον του επικεφαλής των επιμελητών της εν λόγω σειράς, Πέτρου Τατσόπουλου, ότι είναι «πληρωμένος πράκτορας και υπηρέτης των ξένων» και της Εθνικής Τράπεζας, χορηγού του όλου εγχειρήματος, ότι «μέσω της συγκεκριμένης χορηγίας εξυπηρετεί τα συμφέροντά της στην Τουρκία» (όπου έχει την πλειοψηφία των μετοχών της Finansbank). 


«Οι κριτικές δεν διαφέρουν από αυτές που ακούγονται στην Τουρκία σε ανάλογες περιπτώσεις. Οι Έλληνες και οι Αρμένιοι ανατρέφονται, όπως και οι Τούρκοι, με μια υπερεθνικιστική αντίληψη της ιστορίας τους, η οποία τους καθιστά ανίκανους να συμβιβαστούν με την πραγματικότητα», σημειώνει το άρθρο.

«Και οι τρεις λαοί θα πρέπει να συμφιλιωθούν με το παρελθόν τους αλλά ιδιαίτερα οι Έλληνες και οι Αρμένιοι», καθώς «η εμμονή τους με τους Τούρκους θα τους καταστρέψει».

Χωρίς αλλαγή στην ιστορική θεώρηση δεν θα υπάρξει ποτέ εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των κρατών, καταλήγει το άρθρο.