Άρθρο με τίτλο «Ελλάδα, συνέχισε!» και υπότιτλο «Το κράτος αυτή τη στιγμή επανιδρύεται και γι’ αυτό η υπερχρεωμένη χώρα χρειάζεται περισσότερες πιστώσεις», φιλοξένησε την Πέμπτη η γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

Ads

Στο κείμενο του, o Claas Tatje αναφέρει: «Για κοίτα! Μπορεί λοιπόν κανείς να διδαχτεί από τους χειρισμούς του ελληνικού κράτους. Από τότε που υπέστη το σοκ της δημοσιονομικής κρίσης, η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί μία μεταρρυθμιστική πορεία, αψηφώντας τους ‘λομπίστες’. Και να σκεφθεί κανείς πόσο επιθετικοί ‘λομπίστες’ υπάρχουν εκεί!

Στην αρχή απείργησαν οι οδηγοί ταξί, επειδή δεν ήθελαν να εκδίδουν αποδείξεις, στη συνέχεια οι δημόσιοι υπάλληλοι αρνήθηκαν να εργαστούν, διαμαρτυρόμενοι για την περικοπή μισθών και συντάξεων. Οι γιατροί αντιμετώπιζαν μόνο τα επείγοντα περιστατικά, ενώ και οι δημοσιογράφοι σταμάτησαν να γράφουν. Πρόσφατα δε η Ελλάδα βυθίστηκε στο χάος, επειδή οι οδηγοί των βυτιοφόρων έπαψαν να μεταφέρουν καύσιμα».

Ο αρθρογράφος προσθέτει ότι «η κυβέρνηση όμως παραμένει πιστή στη γραμμή της» και αυτός είναι ένας καλός λόγος για να δοθεί στην Ελλάδα η επόμενη δόση του δανείου.

Ads

«9 δις. ευρώ θα στείλουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ και το ΔΝΤ, που η χώρα τα χρειάζεται. Διότι η βούληση λιτότητας αφενός και η συνεπής κυβερνητική πολιτική αφετέρου οδηγούν σε μεγάλη επιβάρυνση των Ελλήνων, ακριβώς επειδή τα πακέτα λιτότητας αρχίζουν να αποδίδουν. Τώρα, αυτές τις εβδομάδες, αρχίζουν οι πολίτες να αισθάνονται την πλήρη επίδραση του προγράμματος λιτότητας. Πιθανότατα θα αντιδράσουν με καταναλωτική αποχή, που θα μπορούσε να γονατίσει την οικονομία, ενώ επαπειλείται αύξηση της ανεργίας», συνεχίζει ο Tatje.

Ο συντάκτης αναφέρεται ακόμα στη μείωση των δαπανών και του ελλείμματος, αλλά και στο γεγονός ότι «ο Παπακωνσταντίνου πιέζει στα όρια αντοχής τους συμπατριώτες του και επιπλέον πλήττονται όλοι οι Έλληνες: 80% των ψηφοφόρων είναι δυσαρεστημένοι από την πολιτική του».

«Ωστόσο είναι δύσκολο να βρεθεί η σωστή ισορροπία», προσθέτει και συνεχίζει: «Η έλλειψη κατανάλωσης και η φοροδιαφυγή είναι δύο λόγοι για το γεγονός ότι τα κρατικά έσοδα αυξήθηκαν το πρώτο επτάμηνο του έτους μόνο κατά 4%, ενώ είχαν προϋπολογιστεί 14%. Κυρίως οι πλούσιοι εμφανίζονται φτωχοί: Σ’ αυτή την περίπτωση δεν απέδωσαν ούτε ο εναέριος εντοπισμός πισινών, θαλαμηγών και ‘Πόρσε’. Η άλλη αιτία είναι η ύφεση, που εντείνεται από τα κυβερνητικά μέτρα λιτότητας».

Συνεπεία των πρόσθετων φορολογικών επιβαρύνσεων, λέει ο Tatje, είναι ότι «οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά μέσον όρο σχεδόν 5%. Κι αυτό οι πολίτες μόνο με μεγάλη δυσκολία μπορούν να το αντέξουν αυτή την περίοδο. Επομένως, οι δυνατότητες για μέτρα λιτότητας με άμεσα θιγόμενους τους πολίτες έχουν εξαντληθεί και η Ελλάδα εξακολουθεί να χρειάζεται τη βοήθεια της παγκόσμιας κοινότητας».

«Τους επόμενους μήνες και χρόνια όμως οι πιστωτές θα πρέπει να προσέξουν ώστε ο Παπακωνσταντίνου να κάνει χρήση των δυνατοτήτων λιτότητας σε εντελώς διαφορετικούς τομείς. Αφενός μπορεί να αυξήσει την πίεση στην τοπική αυτοδιοίκηση, στα νοσοκομεία και στην κοινωνική ασφάλιση, όπου η βούληση λιτότητας εξακολουθεί – σύμφωνα με την Κομισιόν – να είναι μάλλον περιορισμένη.

Αφετέρου μπορεί να προβεί σε ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ: της μονοπωλιακής ΔΕΗ, του ΟΣΕ, του αεροδρομίου Αθηνών. Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι πανάκεια, αλλά στην Ελλάδα ήταν κυρίαρχος ο ρόλος του Δημοσίου, πράγμα που είχε οδηγήσει και σε υπερβολικές τιμές στον τομέα της παροχής υπηρεσιών.

Μία άλλη δυνατότητα μεγάλης εξοικονόμησης πόρων θα ήταν η εξής: Σύμφωνα με το ερευνητικό ινστιτούτο Sipri, τα τελευταία πέντε χρόνια μόνο 4 χώρες σε όλο τον κόσμο αγόρασαν περισσότερα όπλα από την Ελλάδα. Ο ελληνικός στρατός – σε σχέση με τον αριθμό των κατοίκων – είναι ο μεγαλύτερος της Ευρώπης. Μια μείωση των εξοπλισμών θα ωφελούσε διπλά», καταλήγει το άρθρο.