Για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση οι διεθνείς τραπεζικές μετοχές έκαναν πάρτι, χορεύοντας σε ελληνικούς ρυθμούς, με τον S&P 500 να αγγίζει τον καλύτερο μέσον όρο 50 ημερών του και να σκαρφαλώνει σε νέο υψηλό τεσσάρων εβδομάδων και με τους Nasdaq και Dow Jones να ακολουθούν, καταγράφοντας σημαντικά κέρδη, στο μεγαλύτερο ράλι από τον Απρίλιο.

Ads

Τα αμερικανικά ομόλογα βούλιαξαν συνεχίζοντας την πτωτική τους τάση, με τους επενδυτές να πουλούν ασφάλεια και να αγοράζουν ρίσκο με την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα αποφύγει στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα την πτώχευση και η αποκλιμάκωση του χρηματοπιστωτικού ρίσκου θα δημιουργήσει ευκαιρίες για κέρδη. Η λήξη του πακέτου τόνωσης νούμερο 2 αποτέλεσε, επίσης, ένα βασικό λόγο της πτώσης των αμερικανικών ομολόγων, καθώς οι αγορές φοβούνται ότι ελλείψει της FED λίγοι θα θελήσουν να αγοράσουν αμερικανικό χρέος με τόσο χαμηλά επιτόκια.

Το αποτέλεσμα της πτώσης των αμερικανικών ομολόγων ήταν η εκτόξευση των επιτοκίων τους που μέσα σε λίγες ημέρες έχει απογειωθεί από το 2,84% στο 3,15%, καταγράφοντας μόνο την Πέμπτη, άνοδο της τάξης του 1,61%. Πολύ μεγάλη ήταν η άνοδος και των αναδυόμενων χρηματιστηρίων με το ETF αναδυόμενων αγορών EEM να σκαρφαλώνει σε νέο υψηλό τεσσάρων εβδομάδων πάνω από τον ΚΜΟ 50 ημερών του. Το ευρώ κατέγραψε μεγάλη άνοδο ξεπερνώντας το 1,45 έναντι του δολαρίου ενώ το πετρέλαιο κινήθηκε διστακτικά ανοδικά.

Στην Ευρώπη το ράλι συνεχίστηκε με τους τρεις βασικούς δείκτες να καταγράφουν νέο υψηλό τεσσάρων εβδομάδων ενώ κέρδη κατέγραψαν και οι τραπεζικές μετοχές τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, χωρίς, ωστόσο να έχουν ιδιαίτερα μεγάλη ανοδική δυναμική.

Ads

Στο ΧΑ η ανοδική αντίδραση συνεχίστηκε με το ΓΔ να εκμεταλλεύεται το θετικό κλίμα και να ενισχύεται κατά 1,12% ενώ ο Δείκτης Τραπεζών ενισχύθηκε κατά 1,31%. Το πρόβλημα με το ΧΑ είναι η μεγάλη εξάρτηση του από τον τραπεζικό κλάδο ο οποίος συνεχίζει να ταλαιπωρείται εξαιτίας των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Πηγή: https://www.sta-gr.com