Η καινούργια κινηματογραφική εβδομάδα μας υποδέχεται με έξι νέες ταινίες να πραγματοποιούν την εμφάνιση τους στις Αίθουσες. Ξεχωρίζει το «Πέρα Από Τα Βουνά» του Ζία Ζανγκέ, βραβευμένο πέρσι στο Φεστιβάλ Καννών και «Η Κυρία και το Φορτηγάκι» του Νίκολας Χάιτνερ, με την εξαιρετική Μάγκι Σμιθ. Επίσης αξιόλογες επιλογές αποτελούν, η Υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινία, «Απόφαση» του Τομπίας Λίντχολμ και η «Μία Ανάσα» του Κρίστιαν Τσούμπερτ.

Ads

«Πέρα Από Τα Βουνά» (Shan he gu ren / Mountains May Depart – 2015) του Ζία Ζανγκέ (Κίνα, Γαλλία, Ιαπωνία)

image

Κίνα, 1999. Στην πόλη Φενγιάνγκ, οι παιδικοί φίλοι, ο ανθρακωρύχος Λιανγκζί και ο ιδιοκτήτης βενζινάδικου Ζανγκ, είναι ερωτευμένοι με την ίδια κοπέλα, την Τάο, την όμορφη της πόλης. Εντέλει, η Τάο παντρεύεται τον πλουσιότερο από τους δύο, τον Ζανγκ, κι αποκτούν έναν γιο με το όνομα Ντόλαρ.​ ​Κίνα, 2014. Οι Ζανγκ και Τάο χωρίζουν και ο γιος τους μεταναστεύει στην Αυστραλία με τον επιχειρηματία πατέρα του.​ ​Αυστραλία, 2025. Ο 19χρονος Ντόλαρ μιλάει μετά βίας κινέζικα και δυσκολεύεται να επικοινωνήσει με τον πτωχευμένο πατέρα του. Το μόνο που θυμάται από τη μητέρα του είναι το όνομά της…

Ads

Η ταινία τιμήθηκε με τo Βραβείο Carosse d’or Cannes στο τμήμα Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών του περσινού Φεστιβάλ Καννών, καθώς και με το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν. Το φιλμ αποτυπώνει, παράλληλα με την ιστορία που διηγείται, την εξέλιξη της Κίνας, τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης και το πώς αλλάζει εξαιτίας αυτών, η καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Μία υπέροχη και συγκινητική δημιουργία, που ταξιδεύει τον θεατή στον φιλμικό κόσμο του σπουδαίου Κινέζου δημιουργού, Ζία Ζανγκέ (Αίσθηση Αμαρτίας – 2013). Ο σκηνοθέτης καταθέτει με οξυδέρκεια την άποψή του για το μέλλον της Κίνας και την ταυτότητά της:

«Επειδή έχω βιώσει τα πάνω και τα κάτω της ζωής, θέλησα να γυρίσω την ταινία αυτή. Καλύπτει το παρελθόν και το παρόν, από το 1999 έως το 2014, και το προβλέπει το μέλλον, το 2025. Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας ανέβηκε ραγδαία τη δεκαετία του 1990. Σε αυτό το σουρεαλιστικό οικονομικό περιβάλλον, έχει αλλάξει αναπόφευκτα ο τρόπος ζωής των κατοίκων της και ο τρόπος που διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους. Ουσιαστικά αυτή η ταινία εξετάζει το πόσο επηρεάζει η οικονομική ανάπτυξη τις συναισθηματικές σχέσεις των ανθρώπων. Αν δεν μπορούμε να φανταστούμε πώς μπορεί να είμαστε σε 10 χρόνια από τώρα, πώς μπορούμε να αξιολογήσουμε το σήμερα; Και πώς θα καταλάβουμε την «ελευθερία»; Η βουδιστική θεωρία μιλάει για τα τέσσερα στάδια της ζωής: τη γέννηση, τα γηρατειά, την ασθένεια και τον θάνατο. Νομίζω ότι αυτό που θέλει να πει κυρίως αυτή η ταινία είναι: Σε όποια εποχή κι αν ζούμε, μέσα μας δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτά τα τέσσερα στάδια, αυτές τις δύσκολες στιγμές της ζωής. Τα βουνά μπορούν να αποκλίνουν, οι σχέσεις μπορούν να αντέξουν.»

«Η Απόφαση» (A War / Krigen – 2015) του Τομπίας Λίντχολμ (Δανία)

image

Ο Κλάους (Γιόχαν Φίλιπ Άσμπαεκ ή Πιλού), είναι Δανός στρατιώτης που υπηρετεί στο Αφγανιστάν. Όταν εκείνος και η ομάδα του δέχονται επίθεση από τους Ταλιμπάν, ο Κλάους καλείται να λάβει δύσκολες αποφάσεις. Ο Δανός σκηνοθέτης, Τομπίας Λίντχολμ ενώνει τις δυνάμεις του με τον ηθοποιό, Γιόχαν Φίλιπ Άσμπαεκ του «Borgen» – οι δύο τους είχαν συνεργαστεί και στο φιλμ «Πειρατεία» του 2012. Η ταινία παρουσιάστηκε στο τμήμα «Ορίζοντες» του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Βενετίας, ενώ ήταν Υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

«Το Αφγανιστάν είναι ο πρώτος πόλεμος για τη Δανία. Εννοώ μακριά από τα σύνορα μας, ήταν για μας ο πρώτος εξωτερικός πόλεμος. Αυτή η σύγκρουση έχει σημαδέψει τη γενιά μας, αλλά και πολλών νεαρών ανδρών στην Ευρώπη. Οπότε σκέφτηκα πως είναι ένα σημαντικό θέμα που ενδιαφέρει τον κόσμο.» – Τομπίας Λίντχολμ

«Δεν νομίζω ότι δουλειά μας είναι να δώσουμε απαντήσεις. Νομίζω ότι δουλειά μας είναι να θέτουμε ερωτήματα. Στην ταινία μας, ο Τομπίας Λίντχολμ ρωτάει αν μπορείς, αν δικαιούσαι να σκοτώνεις στο όνομα της δημοκρατίας; Πώς μπορούμε να στέλνουμε νεαρούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν ή κάπου άλλου και να προχωρούν σε τέτοιες πράξεις; – Γιόχαν Φίλιπ Άσμπαεκ

«Μία Ανάσα» (Ein Atem / One Breath – 2015) του Κρίστιαν Τσούμπερτ (Γερμανία, Ελλάδα)

image

Η Έλενα (Χαρά Μάτα Γιαννάτου), μια όμορφη νεαρή Ελληνίδα, αποφασίζει να μεταναστεύσει στη Γερμανία, αφήνοντας πίσω τον σύντροφό της (Αποστόλης Τότσικας) και την οικογένειά της. Για να ζήσει το όνειρό της για μια καλύτερη ζωή εν μέσω της οικονομικής κρίσης, αναγκάζεται να εργαστεί ως παιδαγωγός ενός μικρού κοριτσιού, της Λόττε, προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα. Μία μέρα όμως, ενώ η μικρή Λόττε είναι υπό την επίβλεψη της Έλενας, εξαφανίζεται. Από εκείνη την στιγμή ξεκινά ο Γολγοθάς της Έλενας, η οποία επιστρέφει στην Ελλάδα, ενώ στη Γερμανία θεωρείται ύποπτη για απαγωγή και καταζητείται από την αστυνομία. Παράλληλα, η απεγνωσμένη Γερμανίδα μητέρα της Λόττε (Γιόρντις Τρίμπελ), αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της αστυνομίας και του συζύγου της, αποφασίζει και εκείνη να ταξιδέψει στην Ελλάδα προκειμένου να εντοπίσει την Έλενα. Θα καταφέρει όμως να φτάσει στα ίχνη της χαμένης της κόρης;

Το φιλμ «Μία Ανάσα», πραγματεύεται το ταξικό και οικονομικό χάσμα μεταξύ πλούσιου Βορρά και φτωχού Νότου. Παράλληλα αφηγείται την ιστορία δύο γυναικών από διαφορετικό περιβάλλον που έχουν, όμως, την ίδια επιθυμία για ζωή. Μία νεαρή Ελληνίδα, η οποία προσπαθεί να διεκδικήσει μια καλύτερη ζωή μακριά από την οικογένεια και τη χώρα της, απέναντι σε μία Γερμανίδα μάνα που χάνει το παιδί της. Πρόκειται για τη νέα ταινία του Κρίστιαν Τσούμπερτ, που είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στο 56ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, ενώ προβλήθηκε και στο 66ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου. Το φιλμ διακατέχεται από τις δύο υπέροχες ερμηνείες των πρωταγωνιστριών, της Γιόρντις Τρίμπελ και της εξαιρετικής Χαράς Μάτα – Γιαννάτου, την οποία είχαμε την ευκαιρία να την απολαύσουμε πρόσφατα και στον αξιόλογο «Νοτιά» του Τάσου Μπουλμέτη.

«Ήθελα να πω μια ιστορία για τους πλούσιους και τους φτωχούς και για τον διαχωρισμό που υπάρχει στην Ευρώπη τού σήμερα. Η Γερμανία και η Ελλάδα, μία από τις πλουσιότερες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μία από τις φτωχότερες χώρες της ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένα καλό παράδειγμα για αυτό.» – Κρίστιαν Τσούμπερτ

Διαβάστε επίσης:
Οι σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας δοκιμάζονται με «Μία Ανάσα»

«Η Κυρία και το Φορτηγάκι» (The Lady in the Van – 2015) του Νίκολας Χάιτνερ (Ηνωμένο Βασίλειο)

image

Η διπλά βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός, Μάγκι Σμιθ – γνωστή και από την πρόσφατη συμμετοχή της στο τηλεοπτικό «Downton Abbey» – αναβιώνει έναν από τους πιο φημισμένους ρόλους της καριέρας της: την Miss Shepherd στο «Lady in the Van» του Alan Bennett, την κινηματογραφική μεταφορά του αυτοβιογραφικού και πολυαγαπημένου θεατρικού του έργου.

Η ιστορία του Bennett βασίζεται στην αληθινή ιστορία της Miss Shepherd, μιας γυναίκας με άγνωστες καταβολές που «προσωρινά» πάρκαρε το μικρό της λεωφορείο στον δρόμο μπροστά από το σπίτι του Bennett στο Λονδίνο για να καταλήξει να μείνει εκεί για δεκαπέντε χρόνια. Αυτό που ξεκινάει ως μια άτυπη εξυπηρέτηση, καταλήγει σε μια σχέση που θα αλλάξει τις ζωές και των δύο. Γυρισμένο στους δρόμους και στο σπίτι που έζησαν ο Bennett και η Miss Shepherd όλα αυτά τα χρόνια, ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Νίκολας Χάιτνερ συνεργάζεται με τον Bennett (The Madness of King George, The History Boys) για να αφηγηθούν μια συγκινητική, επώδυνη και λυτρωτική ιστορία. Εξαιρετική στον ρόλο της η Μάγκι Σμιθ, αλλά και ο απολαυστικός Alex Jennings (The Queen), που υποδύεται με φοβερή πειστικότητα τον Bennett. Τους πλαισιώνουν οι εκλεκτοί Βρετανοί ηθοποιοί, Τζιμ Μπρόαντμπεντ (Harry Potter and the Half-Blood Prince, The Iron Lady, Gangs of New York), Τζέιμς Κόρντεν, Ντομινίκ Κούπερ, Φράνσις Ντε Λα Τουρ και ο Ρότζερ Άλαμ (Game of Thrones, V for Vendetta).

«Ας ήταν φωνακλού και σκληρή. Της είχε συμβεί μια φοβερή τραγωδία. Δεν ήταν εύκολη. Τους τρέλανε όλους, ανεβοκατέβαινε τον δρόμο. Οι υπόλοιποι κάτοικοι ήθελαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Alan και να είναι όσο ανεκτικοί ήταν αυτός. Το γύρισμα στο φορτηγό ήταν απαίσιο, αλλά με έβαλε στη θέση να σκεφτώ τι πέρασε. Μια μέρα στο βανάκι ήταν μια μεγάλη μέρα. Αν σκεφτείς πόσο καιρό έμενε εκεί, σε τρελαίνει.» – Μάγκι Σμιθ

Κυκλοφορούν επίσης:
«Η Μεγάλη Διάσωση» (The Finest Hours – 2016) του Κρεγκ Γκιλέσπι (Η.Π.Α.)

image

Φεβρουάριος του 1952. Η.Π.Α., Νέα Αγγλία. Μία από τις πιο σφοδρές καταιγίδες θα χτυπήσει τις ανατολικές ακτές της περιοχής. Ένα τάνκερ κόβεται στην κυριολεξία στα δύο, αφήνοντας στο έλεος του θεού το πλήρωμα. Ένα μικρό πλοίο της ακτοφυλακής σπεύδει για βοήθεια έχοντας να αντιμετωπίσει ακραίες καιρικές συνθήκες και γιγάντια κύματα που καταπίνουν τα πάντα στο διάβα τους. Τέσσερα μέλη της ακτοφυλακής, αψηφώντας τη θεομηνία, θα ρισκάρουν τις ζωές τους, στην προσπάθειά τους να σώσουν περισσότερους από τριάντα αβοήθητους ναύτες που είναι παγιδευμένοι και ανήμποροι να αντιδράσουν.

Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Casey Sherman και διηγείται τα πραγματικά περιστατικά μιας ναυτικής τραγωδίας που συνέβη στον Ατλαντικό Ωκεανό. Τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν και οι εξαιρετικά δύσκολες ώρες των πληρωμάτων στοιχειώνουν τη ναυτική ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, μέχρι και σήμερα. Ο σκηνοθέτης Κρεγκ Γκιλέσπι (Νύχτα Τρόμου, Το Χέρι του Ενός Εκατομμυρίου) μάς μεταφέρει τις αγωνιώδεις στιγμές και τα ακραία συναισθήματα που επικρατούσαν τις τρομερές εκείνες στιγμές. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε τους ηθοποιούς: Έρικ Μπάνα (Star Trek, Ξόρκισε το Κακό), Μπεν Φόστερ (Ο Μόνος Επιζών) και τον υποψήφιο για Όσκαρ, Κέισι Άφλεκ (The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford – 2007).

«Kung Fu Panda 3» (3D) των Αλεσάντρο Καρλόνι, Τζένιφερ Γιου (Η.Π.Α. – 2016)

image

Όταν ο για χρόνια χαμένος πατέρας του Πο ξαφνικά επανεμφανίζεται, οι δυο τους ταξιδεύουν σ’ έναν μυστικό παράδεισο όπου κατοικούν αρκουδάκια Πάντα, για να συναντήσουν δεκάδες ξεκαρδιστικούς χαρακτήρες. Όμως, όταν ο υπερφυσικός κακός Κάι αρχίζει να σαρώνει την Κίνα νικώντας όλους τους πολεμιστές κουνγκ-φου, ο Πο πρέπει να κάνει το αδύνατο – να εκπαιδεύσει όλους τους αδέξιους συντρόφους του, για να γίνουν η απόλυτη συμμορία Kung Fu Panda.

Ένα από τα πιο επιτυχημένα franchises κινουμένων σχεδίων επιστρέφει. Το «Kung Fu Panda 3» είναι η πρώτη συμπαραγωγή ανάμεσα στην DreamWorks Animation και το στούντιο Oriental DreamWorks, με έδρα την Σαγκάη. Σκηνοθεσία: Τζένιφερ Γιου Νέλσον, Αλεσάντρο Καρλόνι. Ακούγονται οι: Χρήστος Θάνος, Εμμανουήλ Γιούργος, Υρώ Λούπη, Νέστωρας Κοψιδάς, Λεωνίδας Κακούρης, Μαρία Ζερβού, Γιώργος Παπαδόπουλος, Σπύρος Μπιμπίλας, Κώστας Δαρλάσης, Τηλέμαχος Παττάς, Άννα Κουτσαφτίκη.