Η απάτη στο κρασί δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά με τις κακές σοδειές λόγω κλιματικής κρίσης και την αύξηση του κόστους, η ευρωπαϊκή βιομηχανία κρασιού είναι πιο ευάλωτη από ποτέ.

Ads

Πρόσφατα σκάνδαλα αποκαλύπτουν πόσο διαδεδομένο είναι το πρόβλημα, με από χύμα κρασί που χαρακτηρίζεται ψευδώς ως ανόθευτο και πωλείται ως επιτραπέζιος οίνος υψηλής ποιότητας.

Η ευρωπαϊκή οινοβιομηχανία συγκλονίστηκε πρόσφατα από σκάνδαλα απάτης που αφορούν ισπανικό χύμα κρασί που το πουλούσαν ως φίρμα, ιδίως στη Γαλλία. Ένας Γάλλος έκανε μια απάτη αναμειγνύοντας κρασί Μπορντό με φτηνό ισπανικό κρασί, μέχρι που τον έπιασαν.

Τώρα που εξέτισε την ποινή του, εξηγεί πόσο σοκαριστικά εύκολο ήταν.

Ads

Ήταν πανεύκολο

Η υπόθεση του Jean-Sébastien Laflèche, ενός Γάλλου εμπόρου κρασιού, θεωρείται το μεγαλύτερο σκάνδαλο νοθείας κρασιού στη Γαλλία, ίσως και στην Ευρώπη. Ο Laflèche, μαζί με άλλους τέσσερις καταδικασθέντες, ενορχήστρωσε μια απάτη μεταξύ 2014-2016, όπου εκατομμύρια λίτρα φθηνού ισπανικού κρασιού πωλήθηκαν ως γαλλικά.

Το κόλπο περιλάμβανε τη μεταφορά χύμα ισπανικού κρασιού στο Μπορντό, όπου εμφιαλωνόταν και ετικετοποιούνταν ψευδώς ως γαλλικό, περιλαμβάνοντας γνωστές ονομασίες προέλευσης όπως Margaux και Médoc.

«Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αγοράσετε ισπανικό χύμα κρασί και στη συνέχεια να το αναμείξετε με κάποιο καλύτερης ποιότητας. Στη συνέχεια συνεργάζεσαι με ένα μεγάλο οινοποιείο, συνάπτεις συμβόλαιο με μια μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων ή σούπερ μάρκετ και τους πουλάς κρασί με την ένδειξη Vin de France. Περιμένετε από έναν διανομέα να ξέρει αν πρόκειται για νοθευμένο κρασί;», δήλωσε ο Γάλλος στο site Follow the Money.

Ο Laflèche καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση (με κατ’ οίκον περιορισμό), πρόστιμο 235.000 € και πενταετή απαγόρευση άσκησης επαγγέλματος. Ο συνεργός του Michel Gilin, διευθυντής πωλήσεων της CVB, είχε την αρχική ιδέα που προέκυψε λόγω χαμηλής παραγωγής σταφυλιών αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης. Χρησιμοποίησε την εταιρεία του Laflèche για να δημιουργήσει πλαστά έγγραφα και να διακινήσει τα κρασιά χωρίς να τον πιάσουν.

Νοθεία και κλιματική κρίση

Το πρόβλημα της νοθείας δεν περιορίζεται στη Γαλλία. Ιταλία και Ισπανία αντιμετωπίζουν παρόμοιες καταστάσεις, ενώ η Πορτογαλία βρίσκεται σε επιφυλακή. Η έλλειψη εποπτείας στην ευρωπαϊκή παραγωγή κρασιού, σε συνδυασμό με την κλιματική κρίση που μειώνει την παραγωγή και την αύξηση του κόστους, δημιουργούν ευκαιρίες για απάτες. Οι χαμηλές αποδόσεις, λόγω ξηρασίας, αναγκάζουν παραγωγούς να προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες για να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς.

Στην Ιταλία, πρόσφατο ντοκιμαντέρ αποκάλυψε πως οινοπαραγωγοί χρησιμοποιούν εισαγόμενο κρασί για να καλύψουν τις ελλείψεις τους, όπως έγινε και στη Γαλλία. Παρόμοιες πρακτικές παρατηρούνται στην Ισπανία και την Πορτογαλία, όπου η νοθεία γίνεται μέσω της «αγοράς χαρτιών», δηλαδή της παραποίησης εγγράφων παραγωγής για να αποκρύψουν τις πραγματικές ποσότητες και την προέλευση των κρασιών.

Στην Πορτογαλία, η πρόεδρος της Επιτροπής Οίνου του Αλγκάρβε εξέφρασε ανησυχίες για την ακρίβεια των στοιχείων στις επίσημες καταγραφές αμπελώνων, αφήνοντας περιθώρια για παράνομη εισαγωγή σταφυλιών και παραγωγή νοθευμένων κρασιών. Παρόμοιες έρευνες γίνονται στην Ισπανία, με την υπόθεση της Reserva de la Tierra, μιας εταιρείας που φέρεται να έχει πουλήσει 9-10 εκατομμύρια φιάλες νοθευμένου κρασιού μεταξύ 2019-2021.

Η Γαλλία έχει αυστηροποιήσει τους ελέγχους, ειδικά μετά την αποκάλυψη της νοθείας 30.000 εκατόλιτρων ροζέ Προβηγκίας το 2018. Το 2020 θεσπίστηκε νόμος που υποχρεώνει εστιατόρια και μπαρ να δηλώνουν την προέλευση των κρασιών τους. Η Πορτογαλία εξετάζει την εφαρμογή παρόμοιας νομοθεσίας.

Η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει, με τη χρήση ισοτοπικής ανάλυσης για τον έλεγχο της αυθεντικότητας των κρασιών. Ωστόσο, απαιτείται μεγάλο κόστος για τον εξοπλισμό και τη διατήρηση αξιόπιστης βάσης δεδομένων. Καθώς η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει την κατάσταση, οι αρχές πρέπει να ενισχύσουν τους ελέγχους ώστε να προστατεύσουν καταναλωτές και έντιμους παραγωγούς από την παραπλάνηση.