Ο Φαμπιάν Νουρί και ο Τιερί Ρομπέν εμπνεύστηκαν από τον θάνατο του Σοβιετικού ηγέτη για να δημιουργήσουν ένα graphic novel το οποίο δεν έχει να προσθέσει πολλά στην κριτική που ήδη ασκείται στην περίοδο της διακυβέρνησης του Στάλιν, αλλά την εικονοποιεί με εμφατικά σκοτεινό τρόπο.

Ads

Την 1η Μάρτιου 1953, ο γενικός γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του κομμουνιστικού κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης, Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν, παθαίνει σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Δεν επιτρέπεται να κληθεί γιατρός, μέχρι να συνεδριάσει η κεντρική επιτροπή, να τεθεί το θέμα σε ψηφοφορία, και να αποφασιστεί έτσι ποιος γιατρός θα αναλάβει. Η κεντρική επιτροπή έχει άλλη μια δυσκολία να αντιμετωπίσει: το γεγονός ότι ο σύντροφος Στάλιν είχε μόλις διατάξει την εκτέλεση των κορυφαίων γιατρών της σοβιετικής ένωσης. Κι έτσι ξεκίνα ένα γραφειοκρατικό γαϊτανάκι, που σύντομα εξελίσσεται σε μάχη για την κατάκτηση της κορυφής της εξουσίας στο αχανές σοβιετικό κράτος.

Η εικονογράφηση βασίζεται λοιπόν στην απόσταση που παίρνει από την Ιστορία. Την ανασυνθέτει για να αποκαλύψει την θεμελιώδη ουσία της. Αυτό που είναι σημαντικό εδώ δεν είναι η ακρίβεια των γεγονότων, αλλά η αυθεντικότητα της οπτικής γωνίας.

Ads

image

Το έργο των Νουρί και Ρομπέν αναπλάθει με εντυπωσιακό τρόπο τη φρικώδη και ζοφερή ατμόσφαιρα των κυκλωμάτων που κυβερνούσαν το Κρεμλίνο στο τέλος του αιματηρού καθεστώτος του Στάλιν.

image

Ο Χρουστσόφ θυμάται: «Εμείς, όσοι βρισκόμασταν γύρω από τον Στάλιν, ήμασταν θανατοποινίτες με αναστολή». Ο φόβος καραδοκούσε παντού, και όλοι επιδείκνυαν μια αηδιαστική δουλοπρέπεια.

Οι δυο δημιουργοί αναπλάθουν αυτήν την ατμόσφαιρα χρησιμοποιώντας πολλαπλές μεθόδους υπερβολής. Φτάνουν στα άκρα κι υπογραμμίζουν το παράλογο, παντρεύοντας το επιβεβαιωμένο γεγονός με το αληθοφανές, το φανταστικό με το συμβολικό. Παράλληλα, μετατοπίζουν κάποια γεγονότα και τα στάδια διεξαγωγής τους μέσα στο χρόνο, συμπυκνώνουν το χρόνο ή παραλλάσσουν ένα γεγονός, ώστε να αποδώσουν τελικά μια εικόνα συχνά πιο αληθινή από την αλήθεια των ίδιων των γεγονότων.

image

Σημειώνεται, ότι το graphic novel αποτέλεσε την έμπνευση για την ομώνυμη ταινία.