Ο Udi Aloni, Ισραηλινοαμερικανός σκηνοθέτης, συγγραφέας, εικαστικός καλλιτέχνης και πολιτικός ακτιβιστής για τα δικαιώματα του Παλαιστινιακού λαού και η φημισμένη Παλαιστίνια τραγουδίστρια-τραγουδοποιός, Rasha Nahas, θα βρεθούν μαζί και θα συνομιλήσουν στην εκδήλωση που διοργανώνει ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου στον Πολυχώρο ΕΝΕΚΕΝ, στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 15 Μαρτίου και ώρα 19:30 με θέμα «Στοπ στη σφαγή στη Γάζα – Δίκαιη ειρήνη στην Παλαιστίνη».

Ads

Ο Udi Aloni είναι Ισραηλινοαμερικανός σκηνοθέτης, συγγραφέας, εικαστικός καλλιτέχνης και πολιτικός ακτιβιστής. Ανάμεσα στην πολυβραβευμένη δουλειά του από διοργανώσεις όπως η Berlinale ή το Tribeca Film Festival, συγκαταλέγονται το ντοκιμαντέρ, Local Angel (2002), και η πρώτη μεγάλου μήκους μυθοπλασία του, Forgiveness (2006), που είναι και οι δύο ριζοσπαστικές ερμηνείες της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στη Μέση Ανατολή και διεθνώς. Ακόμη έχει παράξει και το Κασμίρ: Journey to Freedom (2008), ένα ντοκιμαντέρ για το μη βίαιο κίνημα για την απελευθέρωση και την ελευθερία στο Τζαμού και Κασμίρ.

Η Rasha Nahas «έχει τη θεατρικότητα του καμπαρέ της Βαϊμάρης με προσθήκη βιολιών και rockabilly» έγραψε ο Guardian για την πολυτάλαντη Παλαιστίνια τραγουδοποιό, η οποία ζει στο Βερολίνο και έχει κοινό σε όλο τον κόσμο.  Με γνώμονα τους ειλικρινείς στίχους με αφοπλιστική ευπάθεια, η Παλαιστίνια πολυοργανίστρια και τραγουδοποιός, ξεκίνησε τη σχέση της με τη μουσική σε ηλικία 10 ετών. Στην εφηβική ηλικία της ξεκίνησε να χαράσει μια θέση στην underground σκηνή της γενέτειράς της. Στις αρχές του 2021, κυκλοφόρησε το αναγνωρισμένο από τους κριτικούς, θεατρικό-ποιητικό ροκ ντεμπούτο άλμπουμ της, “Desert”, το οποίο κατέγραψε το ταξίδι της από τη Χάιφα στο Βερολίνο. Tο δεύτερο LP της, “Amrat”, ήταν η πρώτη προσπάθεια της Rasha να ασχοληθεί με αραβόφωνους στίχους. Η Nahas έχει επίσης εκτεταμένη εμπειρία ως συγγραφέας και συνθέτης για κινηματογραφικές και θεατρικές παραγωγές.

Ads

Μαζί τους θα συνομιλήσει και η Ελληνίδα ακτιβίστρια και σκηνοθέτης Αλεξία Τσούνη, που θα προβάλει πλάνα από συνέλεξε κατά το ταξίδι της στην Παλαιστίνη μετά το ξέσπασμα του πολέμου, όπως επίσης και από τις αντιπολεμικές δράσεις στο Ισραήλ στις οποίες συμμετείχε και κινηματογράφησε στο Τελ Αβίβ και στην Ιερουσαλήμ τις προηγούμενες φορές που είχε βρεθεί εκεί. Ακόμη, θα μιλήσει και για το Διεθνές Κίνημα Αλληλεγγύης (International Solidarity Movement), που αντιστέκεται στη μακροχρόνια και συστηματική καταπίεση των Παλαιστινίων, χρησιμοποιώντας μεθόδους και αρχές μη βίας και άμεσης δράσης. Τέλος, θα προβάλει την μικρού μήκους ταινία “Χαντούς – ένα παραμύθι”, βασισμένη στην ιστορία που έγραψε το 2012 η 14χρονη Παλαιστίνια μαθήτρια Σάλχα Χαμαντίν και κέρδισε το διεθνές βραβείο παραμυθιών “Χανς Κρίστιαν Άντερσεν”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Φεστιβάλ του Βερολίνου, το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη, βραβεύει με τα δυο μεγαλύτερα βραβεία το ντοκιμαντέρ για τον Παλαιστινιακό λαό που υπογράφουν δύο δημοσιογράφοι – ένας από το Ισραήλ και ένας από την Παλαιστίνη.

Την ώρα που οι θάνατοι των Παλαιστινίων στην Γάζα έχουν ξεπεράσει τους 30.000, μετά από τεσσεράμισι μήνες συγκρούσεων και ανελέητων ισραηλινών βομβαρδισμών, με τα περισσότερα θύματα να είναι γυναίκες και παιδιά, ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι ο λιμός απειλεί άμεσα τους κατοίκους της Γάζας. «Εάν δεν αλλάξει τίποτα, είναι επικείμενος», δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Carl Skau, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP).

Την ίδια στιγμή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ψήφισμα του ζήτησε την άνευ όρων, άμεση και μόνιμη κατάπαυση πυρός στη Γάζα.

Το αίτημα για μόνιμη εκεχειρία είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Απαιτείται οριστική λύση του Παλαιστινιακού και συμφιλίωση μεταξύ των λαών. Η συμφιλίωση αυτή εκφράζεται στην πράξη μέσω των δυο καλεσμένων της εκδήλωσης, η οποία θα ολοκληρωθεί με μουσικό πρόγραμμα από τη Rasha Nahas.