Με αφορμή την κυκλοφορία στις εγχώριες Κινηματογραφικές Αίθουσες της ταινίας «Η Απόφαση / Le Choix / Cross Away» σε σκηνοθεσία του Ζιλ Μπουρντός, εκμεταλλευόμαστε της ευκαιρία για να θυμηθούμε μερικές σπουδαίες ερμηνείες του πρωταγωνιστή, Βενσάν Λιντόν. Ενός σπουδαίου Γάλλου ηθοποιού που έχει εξελιχθεί στον ιδανικό εκφραστή του κοινωνικού ρεαλισμού στην μεγάλη οθόνη.

Ads

Ο Νόμος της Αγοράς / La Loi du Marché / The Measure of a Man
Σκηνοθεσία: Στεφάν Μπριζέ
Σενάριο: Ολιβιέ Γκορσέ, Στεφάν Μπριζέ
Πρωταγωνιστούν: Βενσάν Λιντόν, Ιβ Ορί, Καρίν ντε Μιρμπέκ, Ματιέ Σκαλέρ, Ξαβιέ Ματιέ, Πολ Πορτολό
Φωτογραφία: Ερίκ Ντιμόν
Μοντάζ: Αν Κλοτζ
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία
Έτος Παραγωγής: 2015
Διάρκεια: 93 λεπτά

Ο «Νόμος της Αγοράς» του Στέφαν Μπριζέ, με πρωταγωνιστή τον εξαιρετικό Βενσάν Λεντόν, ασκεί ευθεία κριτική, στην ανεργία που μαστίζει την Ευρώπη, στηρίζοντας το κατοχυρωμένο δικαίωμα του ανθρώπου να εργαστεί.

Ads

Ο Τιερί (Βενσάν Λεντόν), είναι ένας απολυμένος εργάτης, ο οποίος προσπαθεί να επιβιώσει στην σκληρή εργατική τάξη της Γαλλίας έχοντας παράλληλα να συντηρήσει και την οικογένειά του. Όμως αυτό που συναντά σε όλα τα σεμινάρια στα οποία συμμετάσχει αλλά και στις προσπάθειές του να ξεκινήσει δουλειές από το μηδέν, είναι η εκμηδένισή του ως ανθρώπινου όντος από το ίδιο το σύστημα.

«Όλες οι ταινίες μου πραγματεύονται τη σχέση του ανθρώπου με το κοινωνικό του περίγυρο. Με τον «Νόμο της Αγοράς» θέλησα να καταπιαστώ με τη βιαιότητα του εργοδοτικού συστήματος σε σχέση με το ανθρωπινό στοιχείο που παρατηρείται σε εκείνους που βιώνουν την εργασιακή ανασφάλεια. Έγραψα το σενάριο με τον Olivier Gorce, τον οποίο ήξερα μεν αλλά δεν είχαμε συνεργαστεί ποτέ έως τώρα. Η ανάλυσή του και η οπτική του για την κοινωνία και τα πολιτικά θέματα είναι πολύ διαυγής. Ήταν ο ιδανικός συνεργάτης για την ταινία αυτή.» – Στέφαν Μπριζέ

Η ταινία «Ο Νόμος της Αγοράς», είναι μία συγκλονιστική ακτινογραφία μιας κοινωνίας παραδομένης σε γραφειοκρατικούς, απάνθρωπους θεσμούς και ρυθμούς. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο συναντάμε τον σπουδαίο Βενσάν Λιντόν, ο οποίος μας χαρίζει μία από τις καλύτερες ερμηνείες των τελευταίων χρόνων. Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι πέρα από τον Λιντόν, οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην ταινία, είναι ερασιτέχνες ηθοποιοί.

Η ταινία βραβεύτηκε με Ειδική Μνεία από την Κριτική Επιτροπή στο 68ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, ενώ κέρδισε και το Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας, για τον εντυπωσιακό Βενσάν Λεντόν.

Λευκοί Ιππότες / Les Chevaliers Blancs / The White Knights
Σκηνοθεσία: Γιοακίμ Λαφός
Σενάριο: Μπουλ Ντεκαπεντρί, Γιοακίμ Λαφός, Τόμας βαν Ζούιλεν
Πρωταγωνιστούν: Βενσάν Λεντόν, Λουίζ Μπουγκουέν, Βαλερί Ντονζελί, Ρεντά Κατέμπ
Φωτογραφία: Ζαν-Φρανσουά Ενζέν
Μοντάζ: Σοφί Βερκρουίς
Έτος Παραγωγής: 2015
Χώρα Παραγωγής: Βέλγιο, Γαλλία
Διάρκεια: 112 λεπτά

Ο Ζακ (Βενσάν Λιντόν), είναι υπεύθυνος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) Move for Kids, η οποία σχεδιάζει μια σημαντική αποστολή. Εκείνος και η ομάδα του, αναλαμβάνουν να μεταφέρουν 300 ορφανά, θύματα του εμφύλιου πολέμου, από το Τσαντ στη Γαλλία προκειμένου να υιοθετηθούν από γαλλικές οικογένειες.

Παράλληλα, η Φρανσουάζ (Βαλερί Ντονζελί), μια ανεξάρτητη δημοσιογράφος, έχει προσκληθεί να καλύψει τηλεοπτικά αυτή την αποστολή καταγράφοντας με την κάμερά της τα γεγονότα ώστε να επικυρωθεί ο ουμανιστικός χαρακτήρας της επιχείρησης.

Ο αξιόλογος σκηνοθέτης, Γιοακίμ Λαφός («Πέρα από τη Λογική» – 2012), επιστρέφει με τη νέα του ταινία «Λευκοί Ιππότες» (2015), έχοντας στη διάθεση του ένα υπέροχο σύνολο ηθοποιών, εκ των οποίων ξεχωρίζει ο σπουδαίος Βενσάν Λιντόν. Στον αντίποδα του μελοδραματισμού, ο Βέλγος δημιουργός ρίχνει με οξυδέρκεια και πολιτική αιχμηρότητα την κοφτερή ματιά του στα παρασκήνια των καλών προθέσεων της Δύσης και δε διστάζει να επιτεθεί στη νέα ανθρωπιστική αποικιοκρατία σε μια ταινία επίκαιρη όσο ποτέ, γεμάτη αναλογίες με τη στάση της Ευρώπης στο προσφυγικό ζήτημα.

«Σε αυτή την ταινία όλα ήταν μεγαλύτερα από οτιδήποτε είχα κινηματογραφήσει πιο πριν, τα τοπία, τα απομακρυσμένα μέρη και οι κινήσεις της κάμερας. Η λύση μου ήταν να πιαστώ από τους χαρακτήρες και να τους ακολουθήσω σε όλη τους την πολυπλοκότητα μέχρι που βρήκα την ακρίβεια στη φόρμα που αναζητούσα. Είχα στο νου μου τα μαθήματα που πήρα από τον Σίντνεϋ Λιούμετ, τους αδερφούς Νταρντέν και τον Μορίς Πιαλά. Η αλήθεια των χαρακτήρων φτιάχνει μια ταινία. Σαν γλύπτης, πρέπει να σμιλεύεις την πέτρα μέχρι να αποκαλυφθεί η αλήθεια.» – Γιοακίμ Λαφός

Σε Πόλεμο / At War / En Guerre
Σκηνοθεσία: Στεφάν Μπριζέ
Σενάριο: Στεφάν Μπριζέ, Ολιβιέ Γκορς
Πρωταγωνιστούν: Βενσάν Λιντόν, Μελανί Ροβέρ, Ζακ Μπορντερί
Φωτογραφία: Ερίκ Ντιμόν
Μοντάζ: Αν Κλοτζ
Μουσική: Μπερτράν Μπλεσίνγκ
Έτος Παραγωγής: 2018
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία
Διάρκεια: 113 λεπτά

Παρά τα αξιοσημείωτα κέρδη της εταιρίας Περέν / Perrin, η διοίκηση αποφασίζει να κλείσει ένα από τα εργοστάσια της. Αφού υποσχέθηκαν σε 1100 εργαζόμενους ότι δε θα χάσουν τη δουλειά τους, οι διαχειριστές ενός εργοστασίου αποφασίζουν ξαφνικά να κλείσουν το κατάστημα. Ο Λοράν Αμεντεό αναλαμβάνει τα ηνία του συνδικαλιστικού κινήματος σε μια πάλη ενάντια σε αυτήν την απόφαση.

Μετά το βραβευμένο στις Κάννες φιλμ «Ο Νόμος της Αγοράς», ο Στεφάν Μπριζέ ενώνει ξανά τις δυνάμεις του με το Βενσάν Λιντόν. Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του επετειακού 70ού Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών. Πρωταγωνιστούν: Βενσάν Λιντόν, Μελανί Ρόβερ, Ζακ Μπορντερί.

«Ένα θεμελιώδες και πολύπλοκο στοιχείο της ταινίας ήταν το να αναλύσει όλα τα επίπεδα ενός συστήματος χωρίς να κάνει τους χαρακτήρες να φαίνονται καρικατούρες. Υπάρχει ένα οικονομικό σύστημα που εξυπηρετείται από άνδρες και γυναίκες των οποίων τα συμφέροντα απλά δεν είναι ίδια με εκείνα του εργατικού δυναμικού. Αλλά αν υπάρχει ένα πράγμα που προκύπτει ξεκάθαρα από όλα αυτά, είναι ότι το παιχνίδι δεν παίζεται επί ίσοις όροις. Τα μέσα ενημέρωσης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο πως αφομοιώνεται μια τέτοιου είδους αντιπαράθεση. Θα ήταν αδύνατον να μην υπάρχουν στην ιστορία, οπότε η παρουσία τους έγινε το κατάλληλο όχημα για περάσουμε πληροφορίες που θα διευκόλυναν τον θεατή να κατανοήσει την κατάσταση. Ήταν επίσης συναρπαστικό να αντιπαραθέτεις τα «ρεπορτάζ» με την ιστορία. Η ταινία δεν προσπαθεί να καταδικάσει τα μέσα ενημέρωσης, αλλά είναι ενδιαφέρον για τον θεατή να παρατηρήσει τη διαφορά μεταξύ της υποτιθέμενης αντικειμενικής αναφοράς μιας κατάστασης στα δελτία ειδήσεων και της πραγματικότητας που κρύβεται πίσω από τις σκηνές μιας διαμάχης.» – Στεφάν Μπριζέ

Με ντοκιμαντερίστικη προσέγγιση, ο Μπριζέ στρέφει την κάμερά του στους διαμαρτυρόμενους εργάτες, τις μικρές προσωπικές τους ιστορίες, τις συνελεύσεις και τις μεταξύ τους συγκρούσεις, τον ρόλο των ΜΜΕ, τις αδιέξοδες συζητήσεις με τα αφεντικά και τα ξεσπάσματα της βίας, πριν όλα αυτά οδηγήσουν σε ένα απρόοπτο τέλος.

Ενας Αλλος Κόσμος / Un Autre Monde / Another World
Σκηνοθεσία: Στεφάν Μπριζέ
Σενάριο: Στεφάν Μπριζέ, Ολιβιέ Γκορς
Πρωταγωνιστούν: Βενσάν Λεντόν, Σαντρίν Κιμπερλέν, Αντονί Μπαζόν
Φωτογραφία: Ερίκ Ντιμόν
Μοντάζ: Αν Κλοτς
Μουσική: Καμίγ Ροκαγιέ
Έτος Παραγωγής: 2021
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία
Διάρκεια: 96 λεπτά

Ο Φιλίπ Λεμέλ, ανώτερο στέλεχος σε αμερικανικό βιομηχανικό όμιλο, παρακολουθεί, ανήμπορος να αντιδράσει, την γυναίκα του να τον εγκαταλείπει, γιατί δεν μπορεί να βλέπει τον άνδρα που αγαπά να συνθλίβεται από την αγωνία και την πίεση της δουλειάς.

Ταυτόχρονα καλείται να διαχειριστεί τις παράλογες απαιτήσεις των αφεντικών του για 10% περικοπές προσωπικού στο εργοστάσιο που διευθύνει, τη στιγμή μάλιστα που η επιχείρηση του είναι κερδοφόρα. Όταν η ασφυκτική αυτή καθημερινότητα αρχίζει να επιδρά με απρόσμενο τρόπο στην οικογένειά του, η κατάσταση ξεπερνά τα όρια της αντοχής του.

Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Στεφάν Μπριζέ επανασυνδέεται με τους αγαπημένους του ηθοποιούς Βενσάν Λιντόν και Σαντρίν Κιμπερλέν σε μια ταινία που απεικονίζει ρεαλιστικά την καθημερινή πάλη στον χώρο εργασίας.

Η πρωτοτυπία της ταινίας έγκειται στο ότι ο Μπριζέ επιλέγει να διηγηθεί την ιστορία του από την σκοπιά όχι του εργαζόμενου που κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά του, αλλά από αυτή του ανώτερου στελέχους, το οποίο καλείται να προχωρήσει σε απολύσεις.

Κι επιλέγει για ήρωα όχι κάποιο «αρπακτικό» με γερό στομάχι, χωρίς ενδοιασμούς, αλλά έναν άνθρωπο που έρχεται αντιμέτωπος με τη συνείδησή του και καλείται να διαχειριστεί, όσο καλύτερα μπορεί, την παράλογη και αμείλικτη πολιτική μιας απρόσωπης πολυεθνικής με έδρα την Αμερική.

Μία πολιτική, με κόστος σε ανθρώπινες ζωές, που πλασάρεται ως εξυγίανση, τη στιγμή που στην πραγματικότητα, δεν είναι παρά ένα παιχνίδι εξουσίας σε βάρος των εργαζομένων με στόχο τη μεγαλύτερη κερδοφορία, σύμφωνα με τους αμείλικτους νόμους της αγοράς.

Titane
Σκηνοθεσία: Ζουλιά Ντικουρνό
Σενάριο: Ζουλιά Ντικουρνό
Πρωταγωνιστούν: Βενσάν Λιντόν, Αγκάτ Ρουσέλ, Γκαράνς Μαριγιέ, Λαΐς Σαλαμέ, Μπερτράν Μπονελό
Φωτογραφία: Ρούμπεν Ίμπενς
Μοντάζ: Ζαν-Κριστόφ Μπουζί
Μουσική: Τζιμ Γουίλιαμς
Έτος Παραγωγής: 2021
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία
Διάρκεια: 108 λεπτά

Στο «Titane», μια σειρά ανεξήγητων φόνων γίνεται αφορμή προκειμένου να επανασυνδεθεί ένας πατέρας με τον εδώ και δέκα χρόνια αγνοούμενο γιο του και αποτελεί πρόσφορο σεναριακό υλικό για μια ριψοκίνδυνη και προβοκατόρικη επίθεση στις αισθήσεις: ένα τολμηρό, γεμάτο δύναμη και θράσος θρίλερ, στο οποίο οι έννοιες της ταυτότητας και της σεξουαλικής συμπεριφοράς συναντούν το «Crash» και το Σινεμά σωματικού τρόμου του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ.

Η γαλλικής καταγωγής σκηνοθέτις, που γνωρίσαμε το 2016 με το «Raw» και που φιλοξενήθηκε εκείνη την χρονιά στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, θριάμβευσε το 2021 στην μεγαλύτερη κινηματογραφική διοργάνωση στον κόσμο. Χάρη στην μόλις δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της και με την πολυσυζητημένη βράβευσή της, η Ντικουρνό έγινε μόλις η δεύτερη σκηνοθέτις στην Ιστορία των Καννών, που απέκτησε τον Χρυσό Φοίνικα, 28 χρόνια μετά από την Τζέιν Κάμπιον και τα αριστουργηματικά «Μαθήματα Πιάνου» της.

«Αισθάνθηκα ότι αντιμετώπιζα ένα πολύ περίπλοκο παζλ, με πολύ πυκνά νοήματα τα οποία έπρεπε σαφώς να απλοποιήσω. Έπρεπε να είμαι πολύ προσεκτική όμως, αλλιώς κινδύνευα να χάσω την υπαρξιακή σκοπιά στην οποία στόχευα. Ήταν άσκηση ισορροπίας. Για να δώσω στο Titane το τελικό σχήμα του, εστίασα στον χαρακτήρα του Βενσάν (Βενσάν Λιντόν) και της φαντασίωσής του: την ιδέα ότι μέσα από ένα ψέμα, μπορείς να ζωντανέψεις την αγάπη και την ανθρωπιά. Ήθελα να κάνω μια ταινία που μπορεί αρχικά να μοιάζει ανίκανη αγάπης λόγω της βίας, στην πορεία όμως σε κάνει να δεθείς βαθιά με τους χαρακτήρες μέχρι που στο τέλος να θεωρείς την ταινία, ιστορία αγάπης. Ή καλύτερα, μια ιστορία για τη «γέννηση της αγάπης», γιατί εδώ τα πάντα είναι θέμα επιλογής.» – Ζουλιά Ντικουρνό

Oι Δύο Όψεις του Ξυραφιού / Both Sides of the Blade / Αvec Αmour et Αcharnement
Σκηνοθεσία: Κλερ Ντενί
Σενάριο: Κριστίν Ανγκό, Κλερ Ντενί
Πρωταγωνιστούν: Ζιλιέτ Μπινός, Βενσάν Λιντόν, Γρεγκουάρ Κολίν
Έτος Παραγωγής: 2022
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία
Διάρκεια: 116 λεπτά

O αγγλικός τίτλος παραπέμπει στο ομώνυμο κομμάτι των Τindersticks που υπογράφουν το σάουντρακ της ταινίας, η οποία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 72ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου, όπου και τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας.

Η Ζιλιέτ Μπινός και ο Βενσάν Λιντόν υποδύονται ένα ζευγάρι που βλέπει τον ισχυρό δεσμό του να κλονίζεται από την επιστροφή του προηγούμενου συντρόφου της Μπινός και άλλοτε κολλητού φίλου του Λιντόν – τον οποίο είχε εγκαταλείψει για τον φίλο του.

Η σκηνοθέτρια εστιάζει κυρίως στην ηρωίδα και τον σύζυγό της, που ζουν μαζί για μία δεκαετία, καλύπτοντας με ένα πέπλο μυστηρίου τον «εισβολέα» στην σχέση, που μόνο προς το τέλος της ταινίας αποκαλύπτεται ως τρισδιάστατος χαρακτήρας.

Η Κλερ Ντενί εμπνεύστηκε την ταινία, μαζί με την συνεργάτιδα της Κριστίν Ανγκό, την περίοδο της πανδημίας: «όταν ήμασταν όλοι σε κατ’ οίκον περιορισμό», όπως λέει. «Διασκευάσαμε το βιβλίο της Kριστίν “Un tournant de la vie”.»

«Moιχεία, προδοσία, όλο αυτό το συμβατικό «λεξιλόγιο» των αστών είναι εντελώς ξένο σε μένα. Η Σάρα δεν είναι ούτε θύμα, ούτε υποτακτική», εξηγεί η σκηνοθέτρια. «Εγκαταλείπει τον εαυτό της για την επιθυμία της – αλλά όχι για κάποιον συγκεκριμένα, ούτε για τον τωρινό, ούτε για τον πρώην της. Είναι μεγάλη τύχη να «πέσεις» πάνω στον πρώην σου, δεν είναι σύνηθες. Η Σάρα παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι «κορώνα ή γράμματα». Και δεν τη νοιάζει τόσο τι θα φέρει. Για εκείνη, η ζωή είναι μια περιπέτεια, ένα δίκοπο μαχαίρι, όπως ο τίτλος του τραγουδιού που ο Stuart Staples συνέθεσε για την ταινία: “Both Sides of the Blade”».

Η Απόφαση / Le Choix / Cross Away
Σκηνοθεσία: Ζιλ Μπουρντός
Σενάριο: Μισέλ Σπινόζα
Πρωταγωνιστούν: Βενσάν Λεντόν, Εμανουέλ Ντεβός, Μισέλ Λεσκό, Πασκάλ Αρμπιγιό, Γκρεγκορί Γκαντμπουά, Σεντρίκ Καν, Μιλό Ματσάντο-Γκρανέρ, Αλίς ντε Λενκσενγκ
Φωτογραφία: Μαρκ Λι Πινγκ-Μπίνγκ
Μοντάζ: Γκι Λεκόρν
Έτος Παραγωγής: 2024
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία
Διάρκεια: 76 λεπτά
Κυκλοφορεί στις εγχώριες Κινηματογραφικές Αίθουσες, από την Πέμπτη 15 Μαΐου, σε διανομή της εταιρείας Spentzos Film

Ο Ζοζέφ Κρος (Βενσάν Λεντόν) είναι συμπαγής, δυνατός και αξιόπιστος, όπως το σκυρόδεμα που γεμίζει τα θεμέλια των πύργων που χτίζει. Όποιο κι αν είναι το πρόβλημα, προσωπικό ή επαγγελματικό, έχει τη λύση. Ένα βράδυ, μετά από ένα μυστηριώδες τηλεφώνημα, μπαίνει στο αυτοκίνητό του και φεύγει από το εργοτάξιο του πιο σημαντικού κατασκευαστικού έργου της καριέρας του.

Στην έξοδο, πρέπει να αποφασίσει ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει. Αριστερά ή δεξιά, ένα νέο πεπρωμένο τον περιμένει. Καθώς τα θεμέλια της ζωής του – έρωτας, οικογένεια, καριέρα – καταρρέουν, ο Ζοζέφ βγαίνει στο δρόμο παρέα μόνο με τους δαίμονές του και το κινητό του τηλέφωνο.

Ο Γάλλος σκηνοθέτης Ζιλ Μπουρντός («Ρενουάρ» – 2012), επιστρέφει με τη νέα του ταινία «Η Απόφαση / Le Choix / Cross Away», η οποία αποτελεί ριμέικ της βρετανικής ταινίας «Σε Λάθος Χρόνο» (Locke), που κυκλοφόρησε το 2013, με σενάριο και σκηνοθεσία που υπογράφει ο Στίβεν Νάιτ και με πρωταγωνιστή τον Τομ Χάρντι, σε μία αξιόλογη ερμηνεία.