Μία ταινία μυθοπλασίας και ένα ντοκιμαντέρ που προβάλλονται στη δημόσια τηλεόραση, καθώς και τέσσερις ταινίες μικρού μήκους που παρουσιάζονται σε δημόσια προβολή στο διαδίκτυο και μιλούν για τις ναζιστικές θηριωδίες κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σας προτείνουμε να δείτε σήμερα Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος.

Ads

Επίσης, σημειώστε ότι απόψε τα μεσάνυχτα ολοκληρώνεται το διαδικτυακό αφιέρωμα στο συναρπαστικό κόσμο των φωτογράφων της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, ενώ ξεκινά από σήμερα στην ψηφιακή πλατφόρμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος το ενδιαφέρον οχταήμερο αφιέρωμα στην εν πολλοίς άγνωστη στην Ελλάδα σύγχρονη ελβετική κινηματογραφία.

Ταινίες μικρούς μήκους για το Ολοκαύτωμα από το Φεστιβάλ Ολυμπίας (Olympiaiff, 18.00)

image

Ads

To Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio αποτίουν φόρο τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος επιλέγοντας μέσα από τη σπουδαία ταινιοθήκη τους τέσσερις ταινίες μικρού μήκους νεαρών κινηματογραφιστών τις οποίες παρουσιάζουν σε ελεύθερη προβολή στη σελίδα του Φεστιβάλ στο Facebook.

Πρόκειται για έργα παιδιών και νέων που γυρίστηκαν είτε από ανεξάρτητους δημιουργούς είτε στο πλαίσιο κινηματογραφικών εργαστηρίων σε σχολεία, και αποτυπώνουν τη ναζιστική θηριωδία μέσα από τη ματιά των παιδιών και τον τρόπο που αυτά προσλαμβάνουν τα γεγονότα τα οποία σφράγισαν την ανθρώπινη ιστορία.

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί ζωντανά σήμερα το απόγευμα στις 18.00 στη σελίδα του Φεστιβάλ Ολυμπίας στο FB (https://www.facebook.com/olympiaiff)

Διαβάστε για το περιεχόμενο αυτής της ειδικής προβολής του Φεστιβάλ Ολυμπίας εδώ.

Ο Λαβύρινθος της Σιωπής (EΡT2, 22.00)

Γερμανική ταινία, παραγωγής 2014, βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα.

Πρόκειται για το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Τζούλιο Ρικιαρέλι, μία ενδόμυχη πολιτική και κοινωνική σάτιρα που ξετυλίγει τον μίτο της αλήθειας και παρουσιάζει με εμπεριστατωμένη έρευνα μία ακόμη εντυπωσιακή καταγραφή των παθών και των παθημάτων της γερμανικής ιστορίας.

Γερμανία, 1958. Κανείς δεν γνωρίζει τι συνέβη στο Άουσβιτς. Και κανείς δε ρωτά.

Ένας νεαρός εισαγγελέας ανακαλύπτει ότι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας ήταν ναζί και δήμιοι των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Πρώην μέλη των Ες Ες είναι τώρα δάσκαλοι, αρτοποιοί, δημόσιοι υπάλληλοι. Κυκλοφορούν ανάμεσα στους ανυποψίαστους συμπατριώτες τους οι οποίοι νομίζουν ότι οι ιστορίες για το Ολοκαύτωμα και τα βασανιστήρια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ήταν αστικοί μύθοι ή, ακόμη περισσότερο, προπαγάνδα των συμμαχικών δυνάμεων.

image

Ο Αλεξάντερ Φέλινγκ υποδύεται τον φιλόδοξο Γερμανό εισαγγελέα που τολμά να οδηγήσει πρώην μέλη των Ες Ες στην πρώτη τους δίκη από Γερμανούς, φέρνοντας αλυσιδωτές αντιδράσεις σε μια κοινωνία που έρχεται για πρώτη φορά αντιμέτωπη με το πιο φρικτό παρελθόν της, το ναζιστικό παρελθόν της.

Η ταινία απέσπασε το Βραβείο Κοινού στο 21o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας το 2015 και το 2016 ήταν υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Η Χιονάτη και οι Εφτά Νάνοι στο Άουσβιτς (ΕΡΤ3, 23.00)

Ντοκιμαντέρ, βρετανικής παραγωγής 2013, της Ούρσουλα Μακφάρλαν στο οποίο ο γνωστός νάνος ηθοποιός Γουόργουικ Ντέιβις («Star Wars», «Χάρι Πότερ», «Γυρίστε τον Γαλαξία με Οτοστόπ», «Willow») εξερευνά την ιστορία της οικογένειας Όβιτζ, των εφτά νάνων Ουγγροεβραίων καλλιτεχνών που στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς αποτέλεσαν υποκείμενα των πειραμάτων του διαβόητου Δρα Μένγκελε, ζώντας υπό το καθεστώς μιας νοσηρής «προστασίας» μέχρι την απελευθέρωσή τους το 1945.

Παράλληλα με την ιστορία των Όβιτζ, ο Γουόργουικ διηγείται το δικό του προσωπικό ταξίδι ως νάνος στον χώρο του θεάματος, σε μία συναρπαστική ιστορία ανθρώπινης αντοχής.

image

Οι Όβιτς κατάγονταν από το μικρό χωριό Ροζαβλέα της Βόρειας Ρουμανίας. Ο πατέρας τους Άιζικ παντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε επτά παιδιά νάνους και τρία κανονικού ύψους. Τα επτά παιδιά του είχαν ταλέντο στη μουσική και έφτιαξαν τον δικό τους θίασο τη δεκαετία του ’30, τον «Λιλιπούτειο Θίασο» όπως ονομάζονταν, αποκτώντας μεγάλη φήμη.

Τον Μάιο του 1944 η πολυμελής οικογένεια μεταφέρεται στο Άουσβιτς και οδηγείται κατευθείαν στους θαλάμους αερίων.

Ο διαβόητος Δρ Γιόζεφ Μένγκελε σταματά τη διαδικασία για να τους κρατήσει ζωντανούς εντυπωσιασμένος από τη μορφή τους και εν τέλει να τους υποβάλει σε φριχτά πειράματα. «Σωθήκαμε χάρη στον διάβολο», θα πει πολλά χρόνια αργότερα η Πέρλα Οβιτς στους δημοσιογράφους και συγγραφείς Γιεχούντα Κορέν και Εϊλάτ Νεγκέφ, οι οποίοι μετέφεραν την συγκλονιστική ιστορία της οικογένειάς της στο βιβλίο «Οι 7 νάνοι του Αουσβιτς», ένα σημαντικό ιστορικό ντοκουμέντο το οποίο κυκλοφόρησε στα ελληνικά το 2012 από τις εκδόσεις Πηγή. 

Μετά την απελευθέρωση τους το 1945, τα εφτά μέλη νάνοι της οικογένειας Όβιτζ, που κατάφεραν να επιβιώσουν από το κολαστήριο του Άουσβιτς με αυτόν τον ανορθόδοξο τρόπο, επέστρεψαν στην ενεργό δράση και ξεκίνησαν πάλι να δίνουν παραστάσεις για να ορθοποδήσουν ενώ πέντε χρόνια αργότερα αγόρασαν δύο κινηματογράφους στο Ισραήλ όπου δούλευαν.

Το ντοκιμαντέρ της Ούρσουλα Μακφάρλαν που προβάλλεται απόψε στη ΕΡΤ3 θα είναι διαθέσιμο για 14 μέρες στο ΕΡΤflix.

Don’t Blink – Robert Frank  (online.filmfestival.gr)

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής Καναδάς – Γαλλίας – ΗΠΑ 2015, της Λάουρα Ίσραελ για την ταραχώδη πορεία του επαναστάτη φωτογράφου Ρόμπερτ Φρανκ το οποίο προβάλλεται στο πλαίσιο του αφιερώματος «Σινεμά και Φωτογραφία» της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης που ολοκληρώνεται σήμερα.

Ο Ρόμπερτ Φρανκ, επαναστάτης φωτογράφος και σπουδαίος ανεξάρτητος κινηματογραφιστής κατέγραψε με τον φωτογραφικό του φακό από την Μπιτ γενιά ως τους Ουαλούς ανθρακωρύχους και από τους Ινδιάνους του Περού ως τους Ρόλινγκ Στόουνς και τους Λονδρέζους τραπεζίτες. Μια ταραχώδης πορεία, που αποκαλύπτεται μπροστά μας από τον ίδιο τον καλλιτέχνη με τόλμη και ειλικρίνεια.

image

Το αφιέρωμα με τίτλο «Σινεμά και Φωτογραφία», το οποίο πραγματοποιείται από τη Δευτέρα στην online πλατφόρμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του MΟΜus – Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει συνολικά τρία εξαιρετικά ντοκιμαντέρ τα οποία είναι διαθέσιμα στην ψηφιακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης,  online.filmfestival.gr , έως απόψε τα μεσάνυχτα στις 23.59.

Διαδικτυακή συζήτηση για την τέχνη της φωτογραφίας και το σινεμά

Τις προβολές του αφιερώματος «Σινεμά και Φωτογραφία» θα πλαισιώσει σήμερα το απόγευμα στις 19:00 μια ενδιαφέρουσα διαδικτυακή συζήτηση στην οποία συμμετέχουν η Μαρία Κοκορότσκου (Αναπληρώτρια Διευθύντρια MOMus-ΜΦΘ), ο Γιώργος Κατσάγγελος (Καθηγητής στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών ΑΠΘ και Πρόεδρος Εφορείας MOMus-ΜΦΘ) και ο Πάρις Πετρίδης (καλλιτέχνης). Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στο κανάλι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο YouTube (youtube.com/user/filmfestivalgr).

image

Αφιέρωμα στον νέο ελβετικό κινηματογράφο (Ταινιοθήκη της Ελλάδος)

Δέκα ταινίες από τον, σχεδόν άγνωστο στην Ελλάδα, ελβετικό κινηματογράφο προβάλλονται στην ψηφιακή πλατφόρμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος από σήμερα και έως την επόμενη Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο του αφιερώματος «Νέος Ελβετικός Κινηματογράφος – Όταν η  ζωή θρυμματίζει την πραγματικότητα».

image

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει επτά γαλλόφωνες ταινίες μυθοπλασίας και τρία ντοκιμαντέρ, δύο γαλλόφωνα κι ένα αγγλόφωνο, με την υπογραφή των Ούρσουλα Μέγερ, Λιονέλ Μπαγέ, Ζαν-Στεφάν Μπρον, Φρεντερίκ Μερμού και Αλέν Τανέρ και με πρωταγωνιστές τους Μπρούνο Γκανζ, Ιζαμπέλ Ιπέρ, Ναταλί Μπάιγ, Εμμανουέλ Ντεβός, Μπιλ Οζιέ κ.ά.

Οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς υπότιτλους ενώ το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί σε δύο μέρη.
Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει τις εξής ταινίες, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες στην ψηφιακή πλατφόρμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, https://online.tainiothiki.gr/ , από σήμερα Τετάρτη 27/1 έως και το Σάββατο 30/1:

  • «Σπίτι με θέα» (ταινία μυθοπλασίας, 2008) της Ούρσουλα Μέγερ με την Ιζαμπέλ Ιπέρ, 
  • «Η υπόθεση Μπλόχερ» (ντοκιμαντέρ, 2013) του Ζαν-Στεφάν Μπρον,
  • «Συνένοχοι» (ταινία μυθοπλασίας, 2009) του Φρεντερίκ Μερμού,
  • «Σαν κλέφτες» (ταινία μυθοπλασίας, 2006) του Λιονέλ Μπαγέ και
  • «Στη λευκή πόλη» (ταινία μυθοπλασίας,1983) του Αλέν Τανέρ στην οποία πρωταγωνιστεί ο Μπρούνο Γκανζ. 

image

Το δεύτερος μέρος του αφιερώματος, από την Κυριακή 31/1 έως και την Τετάρτη 03/2, περιλαμβάνει τις ταινίες:

  • «Ούτε μπάτσοι, ούτε μαύροι, ούτε λευκοί» (ντοκιμαντέρ, 2002) της Ούρσουλα Μέγερ,
  • «Κλίβελαντ εναντίον Γουόλ Στρίτ» (ντοκιμαντέρ, 2010) του Ζαν-Στεφάν Μπρον
  • «Η γυναίκα με τη Μερσεντές» (ταινία μυθοπλασίας, 2016) του Φρεντερίκ Μερμού,
  • «Ένας άλλος άντρας» (ταινία μυθοπλασίας, 2008) του Λιονέλ Μπαγέ και
  • «Η Σαλαμάνδρα» (ταινία μυθοπλασίας, 1971) του Αλέν Τανέρ.

Διαβάστε περισσότερα για το αφιέρωμα στον νέο ελβετικό κινηματογράφο και τις ταινίες που περιλαμβάνει εδώ.