Το 1988 με το φιλμ «Σινεμά ο Παράδεισος», ο Τζουζέπε Τορνατόρε αποτίει έναν όμορφο φόρο τιμής στην ίδια τη μαγεία της Έβδομης Τέχνης, αλλά και στις αναμνήσεις που μένουν για πάντα ζωντανές, μέσα από την υπέροχη μουσική του Ένιο Μορικόνε. Τιμήθηκε με το Όσκαρ και τη Χρυσή Σφαίρα, Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. 35 χρόνια μετά, προβάλλεται στην μεγάλη οθόνη, από το 13o Athens Open Air Film Festival, την Παρασκευή 23 Ιουνίου.

Ads

Ρώμη, δεκαετία του ’80. Ο διάσημος σκηνοθέτης Σαλβατόρε Ντι Βίτα γυρίζει σπίτι του, όπου η ερωμένη του, του λέει ότι τηλεφώνησε η μητέρα του για να τον ενημερώσει πως πέθανε ο Αλφρέντο. Ο Σαλβατόρε όμως δεν έχει επισκεφθεί το χωριό του, το Τζιανκάλντο στη Σικελία, εδώ και 30 χρόνια.

Αρχίζει έτσι μια ιστορική αναδρομή, που ξεκινά από τα παιδικά χρόνια του Σαλβατόρε. Στο σινεμά της γειτονιάς του, το Cinema Paradiso, ο Σαλβατόρε (Τότο) πηγαίνει συχνά και γίνεται φίλος με τον άντρα που προβάλλει τις ταινίες, τον Αλφρέντο. Στο σινεμά πηγαίνει πολύς κόσμος και ο παπάς ζητά από τον Αλφρέντο να κόβει τις σκηνές με τα φιλιά, καθώς τις θεωρεί ανήθικες.

Ads

Μία μέρα, δημιουργείται επιπλοκή και η αίθουσα που βρίσκεται ο Αλφρέντο παίρνει φωτιά. Τότε ο μικρός Τότο τρέχει και σέρνει τον Αλφρέντο έξω, σώζοντας τη ζωή του. Μετά από μια δεκαετία, ο Σαλβατόρε είναι μαθητής λυκείου και δουλεύει στο Cinema Paradiso, προβάλλοντας ταινίας. Μια μέρα τον επισκέπτεται ο Αλφρέντο και αποκαλύπτεται πως είναι τυφλός, κάτι που του συνέβη τη νύχτα που κάηκε το σινεμά.

Ο Σαλβατόρε είναι ερωτευμένος με την Έλενα, την κόρη ενός τραπεζίτη. Μετά από πολλή προσπάθεια συνάπτουν σχέση, όμως χωρίζουν λόγω της άρνησης του πατέρα της. Ο Σαλβατόρε απογοητευμένος πηγαίνει στον στρατό και στέλνει συνεχώς γράμματα στην Έλενα, χωρίς ανταπόκριση. Όταν γυρίζει στο χωριό του, ο Αλφρέντο τον παρακινεί να φύγει για πάντα από εκεί και να μην ξαναγυρίσει πίσω, ούτως ώστε να εκπληρώσει τα όνειρά του.

Πίσω στο σήμερα, ο Σαλβατόρε γυρίζει στο χωριό του για την κηδεία του Αλφρέντο. Έχει αλλάξει πολύ η όψη της περιοχής και το Cinema Paradiso είναι ένα ερείπιο. Ο ιδιοκτήτης τον πληροφορεί πως έχει κλείσει εδώ και 6 χρόνια και πως σε λίγες μέρες θα το γκρεμίσει ο δήμος για να το κάνει πάρκινγκ.

Η χήρα του Αλφρέντο του λέει πως του έχει αφήσει κάτι. Ο Σαλβατόρε το παίρνει στο σπίτι του και βλέπει πως είναι μια σειρά από φιλμ. Γυρνώντας στη Ρώμη, ο Σαλβατόρε προβάλλει τα φιλμ που του άφησε ο Αλφρέντο, τα οποία περιέχουν όλες τις σκηνές με τα φιλιά που του είχε πει ο παπάς να κόψει. Ο Σαλβατόρε αισθάνεται αγαλλίαση και ξεσπά σε κλάματα…

Ο Τζουζέπε Τορνατόρε αφηγείται μια τρυφερή ιστορία με αυτοβιογραφικά στοιχεία για τον μικρό Σαλβατόρε ή Τότο και τη σχέση του με τον κινηματογράφο στην επαρχία της Ιταλίας. Το συνοικιακό του σινεμά αποτέλεσε τη διέξοδο από την δυστυχία της εποχής και έδωσε στον μικρό Τότο, αλλά και σε όλη την τοπική κοινωνία, δύναμη να ονειρεύεται. Σε μια εποχή που ο ιερέας φρόντιζε να λογοκρίνει κάθε σκηνή πάθους από τις ταινίες, η τοπική κοινωνία χρησιμοποιεί το σινεμά όχι μόνο σαν μέσο διασκέδασης αλλά και ως κέντρο συνάντησης και κοινωνικοποίησης.

Μέσα από τα μάτια του μικρού Τότο, βλέπουμε τρεις βασικές αξίες της ζωής: την αγάπη, τη φιλία και τον έρωτα. Είτε πρόκειται για τον κινηματογράφο είτε για το κορίτσι που του έκλεψε την καρδιά, ο Τότο αγαπάει με πάθος. Ο Σαλβατόρε μεγαλώνει, ωριμάζει, ερωτεύεται, πληγώνεται αλλά ο κινηματογράφος αποτελεί πάντα ένα σταθερό σημείο αναφοράς και το καταφύγιό του. Αυτό άλλωστε είναι το κεντρικό νόημα της ταινίας.

Η καταπληκτική μουσική του Ένιο Μορικόνε «ντύνει» με ποιητικό τρόπο την ταινία και αποτελεί σήμα κατατεθέν στα χρόνια που ακολουθούν. Ο πολυβραβευμένος Ιταλός συνθέτης που έχει γράψει μουσική για πάνω από 500 ταινίες («Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος», «Για Μια Χούφτα Δολάρια», «Μαλένα», «Οι Μισητοί 8») κατάφερε να συμπληρώσει ιδανικά την ταινία με τη ρομαντική μουσική του.

Ο Τζουζέπε Τορνατόρε γεννήθηκε το 1956 στο Παλέρμο της Ιταλίας. Σε ηλικία 16 ετών ανέβασε δύο θεατρικές παραστάσεις, του Πιραντέλο και του Ντε Φίλιπο. Συνέχισε την καριέρα του σαν σκηνοθέτης, δημιουργώντας ντοκιμαντέρ και παραγωγές για την τηλεόραση. Το 1986 ολοκλήρωσε την πρώτη μεγάλου μήκους του ταινία «Il Camorrista», ενώ το 1988 το βραβευμένο με Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας «Σινεμά ο Παράδεισος», το οποίο και αγαπήθηκε πολύ από το ελληνικό κοινό.

Μερικές ακόμη από τις ταινίες του είναι: «Stanno tutti bene» (1990), «Una Pura Formalita» (1994) με τους Ζεράρ Ντεπαρντιέ και Ρόμαν Πολάνσκι, «L’ Uomo delle Stelle» (1995), «La Leggenda del Pianista sull’ Oceano» (1998) και το υποψήφιο για δύο Όσκαρ και Χρυσή Άρκτο «Μαλένα» (2000).

Διαβάστε επίσης:

13o Athens Open Air Film Festival

To Αthens Open Air Film Festival επιστρέφει εγκαινιάζοντας μια σειρά προβολών που θα μας κρατήσουν συντροφιά μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου. Στο πλούσιο πρόγραμμά του, ξεχωρίζει ο φετινός Χρυσός Φοίνικας του 76ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, ο οποίος θα πραγματοποιήσει την πανελλήνια πρεμιέρα του, λίγο πριν την κυκλοφορία της ταινίας στις εγχώριες κινηματογραφικές αίθουσες. Η «Ανατομία μιας Πτώσης» της Ζιστίν Τριέ θα προβληθεί στις 23 Αυγούστου.

Την Παρασκευή 23 Ιουνίου, στο Θέατρο Κολωνού, θα απολαύσουμε τη συναυλία της 50μελούς El Sistema Greece Youth Orchestra (τα μέλη της ορχήστρας είναι παιδιά και νέοι ηλικίας από 11 έως 26) η οποία θα παρουσιάσει ζωντανά τα κομμάτια που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του έργου «B-ME: Blending Melodies:  Bridging Cultural Identities», όπου 15 συνθέτες με 15 μουσικούς από προσφυγικό ή μεταναστευτικό υπόβαθρο συν-δημιούργησαν αυθεντικές μουσικές συνθέσεις με στόχο να γεφυρώσουν τις διαφορετικές πολιτιστικές ταυτότητες. Την εντυπωσιακή συναυλία θα ακολουθήσει η προβολή της βραβευμένης με Όσκαρ και διαχρονικά δημοφιλούς ταινίας «Σινεμά ο Παράδεισος» του Τζουζέπε Τορνατόρε.

Παρασκευή 23 Ιουνίου
20:30
Θέατρο Κολωνού (Λόφος Ιππίου Κολωνού)
Συναυλία της 50μελούς El Sistema Greece Youth Orchestra
Διάρκεια: 50 λεπτά

21:20
Θέατρο Κολωνού (Λόφος Ιππίου, οδ. Ιωαννίνων & Καπανέως) | Αθήνα
Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιταλίας και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο
«Σινεμά ο Παράδεισος» του Τζουζέπε Τορνατόρε
Διάρκεια: 123 λεπτά

Σινεμά ο Παράδεισος / Cinema Paradiso / Nuovo Cinema Paradiso
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Τζουζέπε Τορνατόρε
Πρωταγωνιστούν: Φιλίπ Νουαρέ, Ζακ Περέν, Σαλβατόρε Κάσιο, Μάρκο Λεονάρντι
Μουσική: Ένιο Μορικόνε
Φωτογραφία: Μπλάσκο Τζουράτο
Μοντάζ: Μάριο Μόρα
Χώρα Παραγωγής: Ιταλία
Έτος Παραγωγής: 1988
Διάρκεια: 123 λεπτά