Το 1988, ο Άλαν Πάρκερ μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη τα πραγματικά γεγονότα που οδήγησαν στον θάνατο τρεις νέους ακτιβιστές, στον Αμερικανικό Νότο. Με αφορμή τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς στην Μινεάπολις, θυμόμαστε μία συγκλονιστική ταινία κατά του ρατσισμού.

Ads

Τον Ιούνιο του 1964, κατά τη διάρκεια του «καλοκαιριού της ελευθερίας», οι δολοφονίες του Άντριου Γκούντμαν, 20 ετών, του Μάικλ Σουέρνερ, 24 ετών, και του Τζέιμς Τσέινι, 21 ετών, είχαν συγκλονίσει την Αμερική.

Οκτώ άτομα καταδικάστηκαν το 1967 σε ποινές φυλάκισης και κάθειρξης, που δεν ξεπερνούσαν τα έξι χρόνια, για τις «παραβιάσεις των πολιτικών δικαιωμάτων» των τριών νεαρών που είχαν εξαφανιστεί, δύο νεοϋορκέζων Εβραίων κι ενός μαύρου, οι οποίοι είχαν πάει στον αμερικανικό νότο, όπου ο φυλετικός διαχωρισμός ακόμη παρέμενε κυρίαρχος, για να βοηθήσουν τους Αφροαμερικανούς να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους.

image

Ads

Η πρώτη και μοναδική καταδίκη για φόνο δεν επρόκειτο να επιβληθεί παρά το 2005. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι ο Έντγκαρ Ρέι Κίλεν ζούσε για δεκαετίες χωρίς να ανησυχεί για τίποτα. Του ασκήθηκε δίωξη στις αρχές της δεκαετίας του 2000, στη βάση νέων αποδεικτικών στοιχείων που έφθασαν στη δικαιοσύνη.

Μετά τη σύλληψή τους την 21η Ιουνίου του 1964, για ασήμαντη αφορμή από την τοπική αστυνομία, στην οποία είχε παρεισφρήσει η Κου Κλουξ Κλαν, οι Γκούντμαν, Σουέρνερ και Τσέινι αφέθηκαν ελεύθεροι μέσα στη νύχτα για να πέσουν στην ενέδρα που τους είχαν στήσει τα μέλη της φασιστικής οργάνωσης.

image

Αφού λιντσαρίστηκαν βάρβαρα, εκτελέστηκαν εντέλει με σφαίρες. Τα πτώματά τους βρέθηκαν 44 ημέρες αργότερα, μέσα σε ένα αγρόκτημα, μετά την έρευνα του FBI. Ο φάκελος της υπόθεσης έκλεισε ξανά τον Ιούνιο του 2016, μετά τον επίσημο τερματισμό της έρευνας για τις συγκεκριμένες δολοφονίες.

Για την ιστορία, να σημειώσουμε ότι ο ρατσιστής δολοφόνος και ηγετικό στέλεχος της Κου Κλουξ Κλαν, Έντγκαρ Ρέι Κίλεν Κλαν, πέθανε σε ηλικία 92 ετών στην φυλακή, ενώ εξέτιε ποινή κάθειρξης 60 ετών, για τις τρεις ρατσιστικές δολοφονίες, οι οποίες ενέπνευσαν την ταινία «Ο Μισισιπής Καίγεται» (Mississippi Burning, 1988) του σκηνοθέτη Άλαν Πάρκερ.

image

Η ιστορία της ταινίας διαδραματίζεται στον αμερικανικό Νότο το 1964. Η δολοφονία τριών μελών του Κινήματος για τα Δικαιώματα των Μαύρων γίνεται αφορμή για να σταλούν στην Πολιτεία του Μισισιπή δύο αφοσιωμένοι πράκτορες του FBI, ο Ρούπερτ Αντερσον και ο Αλαν Γουόρντ.

Στόχος τους είναι να διαπεράσουν το πέπλο της σιωπής που σκεπάζει ένα καθεστώς ρατσιστικής καταπίεσης και βίας, ώστε να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι δολοφόνοι. Μάρτυρας – κλειδί στην υπόθεση η κακοποιημένη σύζυγος του τοπικού σερίφη, η οποία όμως θα υποστεί βαρύτατες συνέπειες για την επιλογή της να συνεργαστεί με τον Αντερσον.

image

Μία συγκλονιστική ταινία από τον Υποψήφιο για δύο Όσκαρ, Βρετανό σκηνοθέτη Άλαν Πάρκερ («Midnight Express» – 1978, «Mississippi Burning» – 1988)), ο οποίος τολμά να δείξει τα τραγικά γεγονότα, μίας ταραχώδους εποχής, χωρίς μελοδραματισμούς και υπερβολές, αλλά εκμεταλλευόμενος στο έπακρο τους τρεις σπουδαίους ηθοποιούς που έχει στη διάθεσή του.

image

Ο Τζιν Χάκμαν, ο Γουίλιαμ Νταφόε και η Φράνσις Μακ Ντόρμαντ, είναι εξαιρετικοί στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, σε ένα σπουδαίο πολιτικό θρίλερ που καταδεικνύει ένα σημαντικό κεφάλαιο της νεότερης αμερικανικής ιστορίας. Η ταινία ήταν Υποψήφια για επτά Όσκαρ, κερδίζοντας τελικά μόνο εκείνο στην κατηγορία Καλύτερης Φωτογραφίας, για τον Peter Biziou.

«Προσπαθώ να αγγίξω μια ολόκληρη γενιά, η οποία δεν γνωρίζει τίποτα για αυτά τα ιστορικά γεγονότα, να την κάνω να αντιδράσει συναισθηματικά, γιατί ο ρατσισμός εξακολουθεί να υπάρχει γύρω της ακόμα και τώρα. Και είναι αρκετός αυτός ο λόγος, είναι μια ισχυρή δικαιολογία για την μυθιστορηματική επέκταση των αληθινών γεγονότων» – Άλαν Πάρκερ

image

Διαβάστε Επίσης:

Ο Μισισιπής Καίγεται / Mississippi Burning
Σκηνοθεσία: Άλαν Πάρκερ
Σενάριο: hris Gerolmo
Πρωταγωνιστούν: Τζιν Χάκμαν, Γουίλιαμ Νταφόε, Φράνσις Μακ Ντόρμαντ, Μπραντ Ντούριφ
Έτος Παραγωγής: 1988
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 128 λεπτά