To Netflix προχώρησε σε ακόμη μία προσθήκη ελληνικής παραγωγής στην πλατφόρμα και συγκεκριμένα την σειρά «Σέρρες» του Γιώργου Καπουτζίδη που έχει θεματική την διαφορετικότητα.

Ads

Τους τελευταίους μήνες έχουν προστεθεί και άλλες ελληνικές παραγωγές στον κολοσσό των live streaming πλατφόρμων όπως οι ταινίες του Γιάννη Σμαραγδή «El Greco», «Ο θεός αγαπάει το χαβιάρι» και «Καζαντζάκης», οι τρεις πρώτες ταινίες Bachelor, «Η Ρόζα της Σμύρνης», η «Ευτυχία» του Άγγελου Φραντζή και η «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη.

Η αρχή για την «είσοδο» τω ελληνικών παραγωγών στο Netflix είναι η σειρά «Maestro» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη όπου έγραψε ιστορία τον Μάρτιο του 2023 όταν και έγινε διαθέσιμο παγκόσμια κάνοντας πρεμιέρα σε δεκάδες χώρες όπου δραστηριοποιείται η πλατφόρμα.

Αναλυτικότερα αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμες στο Netflix οι εξής ελληνικές παραγωγές:

Ads
  • Maestro
  • Ευτυχία
  • Μικρά Αγγλία
  • Η Ρόζα της Σμύρνης
  • Καζαντζάκης
  • El Greco
  • Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι
  • Saison Morte
  • Bachelor 1,2,3

Η πρώτη απόπειρα του «Έτερος Εγώ» και το ναυάγιο

Το «Έτερος Εγώ» από την ταινία που κυκλοφόρησε στις ελληνικές αίθουσες το 2017 έδειξε ότι στο επίπεδο παραγωγής είχε βλέψεις να κάνει βήματα μπροστά για τον ελληνικό κινηματογράφο σε ένα είδος όπως αυτό του αστυνομικού θρίλερ, το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα εύπορο στη χώρα μας.

Η επιτυχία στο ελληνικό κοινό αναδείχθηκε κυρίως μέσω του Youtube, καθώς η ταινία αποσύρθηκε εσπευσμένα από τις κινηματογραφικές αίθουσες, καθώς συνδέθηκε με την δολοφονία ενός οδηγού ταξί στην Αθήνα εκείνη την περίοδο με τον δημιουργό Σωτήρη Τσαφούλια να συμφωνεί ώστε «να μην παρεξηγηθούν οι προθέσεις οι δικές μου και των συνεργατών μου».

Μετά από ένα χρόνο ο ίδιος δημοσίευσε την ταινία του στην πλατφόρμα του Youtube όπου σημείωσε νούμερα εκατομμύρια θεάσεων. Έτσι ελήφθη η απόφαση να συνεχιστεί η ιστορία του ντετέκτιβ Δημήτρη Λαΐνη σε μορφή σειράς. Την παραγωγή ανέλαβε η Cosmote TV με τη σειρά να περιέχει 3 σεζόν με τα ονόματα «Έτερος Εγώ-Χαμένες Ψυχές», «Έτερος Εγώ-Κάθαρσις» και «Έτερος Εγώ-Νέμεσις».

Η σειρά σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία στην Ελλάδα σε τηλεθέαση, ενώ συζητήθηκε έντονα μεταξύ των θεατών εάν είναι όντως ένα αξιόλογο δημιούργημα ή όχι. Μετά το τέλος της δεύτερης σεζόν όπου και συζήτηση είχε κορυφωθεί με αποθεωτικά και λίγο πιο μετριασμένα σχόλια, ξεκίνησαν να ακούγονται και οι φήμες ότι η σειρά θα γινόταν η πρώτη ελληνική ένταξη στο Netflix.

Ωστόσο, στα τέλη του 2022 έγινε γνωστό ότι η συμφωνία μεταξύ του Cosmote TV και του Netflix «ναυάγησε», με τον Σωτήρη Τσαφούλια να αναφέρει σχετικά ότι «Υπήρχε μια μικρή διαφωνία, στο τελευταίο στάδιο για την προβολή. Αρνιόταν το Netflix να το παίζει παντού εκτός Ελλάδος. Εκεί δεν τα βρήκαμε».

Και σημείωσε πως «Στο συγκεκριμένο κομμάτι είναι κάτι που αφορά την Cosmote».

Όμως, παρά το «ναυάγιο» η συζητήσεις δημιούργησαν τόσο το έδαφος για την ένταξη ελληνικών παραγωγών στην πλατφόρμα, αλλά έδειξαν και στους Έλληνες παραγωγούς ότι η είσοδος μίας σειράς ή ταινίας στο Netflix είναι πιο κοντά από ποτέ.

https://youtu.be/z_f3Y3bivXA?si=1pqfF8w5wy5v1oZt

Η αρχή του «Maestro» και οι επόμενοι

Αυτό επιβεβαιώθηκε μερικούς μήνες μετά όταν και το «Maestro» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη έκανε την είσοδο του στην πλατφόρμα, αρχικά μόνο για το ελληνικό κοινό και τον Μάρτιο του 2023 στο παγκόσμιο κοινό του Netflix.

To «Maestro» επίσης σαν παραγωγή, από την επιλογή του ονόματος, το trailer και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε έδειξε ότι η επιδίωξη του ήταν να κάνει την είσοδο του στην γνωστή πλατφόρμα, καταφέρνοντας, τελικά, να μπει μέχρι και στο διεθνές top 10 της πλατφόρμας μεταξύ 20-26 Μαρτίου στις σειρές που προβλήθηκαν περισσότερες ώρες. Μετά την είσοδο του «Maestro» σταδιακά εντάχθηκαν και οι ταινίες που προαναφέρθηκαν και πλέον οι «Σέρρες» του Γιώργου Καπουτζίδη θα γίνει η δεύτερη σειρά που θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix.

https://youtu.be/OL7YPLLOGEg?si=rci0Bqpy5XQb8Xfv

Το «ναι μεν αλλά»

Προφανώς, αυτές είναι ενθαρρυντικές κινήσεις, καθώς δείχνουν προοπτικές ανάδειξης της ελληνικής δημιουργικότητας -η οποία προσωπικά για εμένα δεν έχει αναδειχθεί ακόμη- αλλά δίνουν κίνητρα και στους παραγωγούς να χρηματοδοτήσουν με περισσότερα χρήματα παραγωγές -σε αυτό συμβάλλει και το Cash Rebate του ΕΚΟΜΕ- βλέποντας ότι υπάρχουν προοπτικές με πιο διεθνείς προδιαγραφές προώθησης.

Ωστόσο, όσον αφορά, το Cash Rebate του ΕΚΟΜΕ, ρεπορτάζ του tvxs αναδεικνύει ότι ο οργανισμός έχει χρεοκοπήσει με την κυβέρνηση να επιδιώκει συγχώνευση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) με το Εθνικό Κέντρο Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) και με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ), σε νέο, ενιαίο φορέα, με κοινό Διοικητικό Συμβούλιο διορισμένο από την ίδια, ενώ η αντιπολίτευση ζητά έλεγχο για τον τρόπο με τον οποίο δόθηκαν οι χρηματοδοτήσεις.

Σχετικά με τη διεθνή προώθηση των σειρών δεν αφορά μόνο το Netflix, καθώς και η σειρά του βραβευμένου με Χρυσό Φοίνικα, Βασίλη Κεκάτου “Milky Way” που προβλήθηκε από το MEGA παρουσιάστηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Series Mania μία από τις σημαντικότερες διοργανώσεις τηλεοπτικών σειρών. Η σειρά ξεχωρίζει για την φωτογραφία της και την κινηματογράφηση της, ενώ είναι αρκετά ιδιαίτερη για όσα έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στην ελληνική τηλεόραση, δείχνοντας ότι οι παραγωγοί είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν «νέες ιδέες», πράγμα που μπορεί να προσελκύσει στον χώρο των σειρών δημιουργούς που έχουν συνδυάσει το όνομα τους με τον χώρο του κινηματογράφου, όπως γίνεται και στο εξωτερικό.

https://youtu.be/D82_nljxdoQ?si=OVWshUEXZPaF5F3S

Όμως, το θέμα είναι οι βλέψεις αυτές για εισαγωγή στο διεθνές σκηνικό, το οποίο έχει διευρυνθεί λόγω των πλατφορμών, να μην γίνει ο αυτοσκοπός για τις ελληνικές παραγωγές γιατί είναι πολύ πιθανό να «πνίξει» την δημιουργικότητα.