Το 1975 κυκλοφόρησε στους Κινηματογράφους, το αριστουργηματικό φιλμ εποχής του σπουδαίου Αμερικανού σκηνοθέτη Στάνλεϊ Κιούμπρικ, βασισμένο στο μυθιστόρημα του Γουίλιαμ Μέικπις Θάκερεϊ: «Μπάρι Λίντον». Η ταινία προβάλλεται σήμερα, Δευτέρα 25 Νοεμβρίου στις 19:30 στο Exile Room, στο πλαίσιο της ημερίδας με τίτλο: «Στάνλεϊ Κιούμπρικ: Ο σκηνοθέτης από το μέλλον», δίνοντας μας την ευκαιρία να την απολαύσουμε και πάλι επί της μεγάλης οθόνης.

Ads

Η ταινία μας μεταφέρει στον 18ο αιώνα και σκιαγραφεί το ψυχολογικό πορτρέτο του Μπάρι Λίντον, ενός Ιρλανδού καιροσκόπου, που το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να εισέλθει με κάθε μέσο στους κόλπους της αγγλικής αριστοκρατίας. Ο νεαρός Ρέντμοντ Μπάρι εγκαταλείπει τη γενέτειρά του για να κυνηγήσει την τύχη του, αφού πρώτα σκοτώνει έναν Άγγλο αξιωματικό σε μονομαχία.

Μετά από πολλές περιπέτειες, ο Μπάρι καταλήγει στρατιώτης στον πρωσικό στρατό κατά τη διάρκεια του Επταετούς Πολέμου. Μετά το τέλος του πολέμου και φιλοδοξώντας να ενταχθεί στους κόλπους των ευγενών, ο Μπάρι γνωρίζει τη γοητευτική Λαίδη Λίντον και την παντρεύεται αμέσως μετά τον θάνατο του συζύγου της.

image

Ads

Ένας γνήσιος αντιήρωας, γόνος μιας κοινωνίας, όπου οι ηθικές αρχές δεν είναι καλύτερες από τις δικές του. Με βάση αυτό το μηδενιστικό σκεπτικό, ο Κιούμπρικ δημιουργεί ένα από τα λαμπρότερα έπη στην ιστορία της Έβδομης Τέχνης. Ο παραλογισμός του πολέμου, η υπερβολή του πάθους, η φιλοδοξία και ο οπορτουνισμός αποκαλύπτουν τα διαχρονικά προσωπεία τους, μέσα από μία υπέροχη ταινία εποχής με σκηνές ανθολογίας.

image

Γεννημένος στη Νέα Υόρκη, στις 26 Ιουλίου του 1928 ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ υπήρξε εμπνευστής ενός άλλου σινεμά. Αν και τιμήθηκε μόλις μ’ ένα Όσκαρ για την ταινία «2001: Οδύσσεια του Διαστήματος» – μία από τις καλύτερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας όλων των εποχών – και αυτό στην κατηγορία των ειδικών εφέ, η επιρροή του στις μελλοντικές γενιές τόσο των θεατών όσο και συναδέλφων του, υπήρξε καταλυτική.

image

Στην πλούσια φιλμογραφία του, ο Κιούμπρικ απέσπασε ένα βραβείο Bafta στην κατηγορία Καλύτερης Σκηνοθεσίας, το 1976 για το «Barry Lyndon». Ενώ η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου αναγνώρισε την αξία και το έργο του Κιούμπρικ μετά θάνατον και το 2000 τον τίμησε μ’ ένα Όσκαρ για την συνολική του προσφορά στον χώρο της Έβδομης Τέχνης.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η ταινία «Barry Lyndon» ήταν υποψήφια για επτά Όσκαρ και εν τέλει κέρδισε τέσσερα εξ αυτών – στις κατηγορίες: Best Cinematography, Best Art Direction-Set Decoration,  Best Costume Design, Best Music, Scoring Original Song Score and/or Adaptation – αλλά κανένα για τον Κιούμπρικ, που ήταν υποψήφιος στις κατηγορίες: Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Σεναρίου…

image

Μεταξύ άλλων, ο Κιούμπρικ είχε τη μοναδική ικανότητα να μεταφέρει ένα βιβλίο στην μεγάλη οθόνη, μετατρέποντας το σ’ ένα απόλυτα δικό του έργο, γεγονός το οποίο συχνά πυκνά τον έφερνε σε αντιπαράθεση με τους συγγραφείς, έστω κι αν το τελικό αποτέλεσμα, ήταν συνήθως ένα κινηματογραφικά άρτιο έργο τέχνης.

image

Γνωστός ως ο πλέον ολοκληρωμένος και καινοτόμος σκηνοθέτης, ο Κιούμπρικ δημιούργησε ταινίες εγκώμια, συχνά αμφιλεγόμενες, ωστόσο πάντα αντάξιες της τελειομανής φύσης του. Το 1999, ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ πέθανε από καρδιακή προσβολή στον ύπνο του και κηδεύτηκε, όπως και επιθυμούσε, στην Αγγλία όπου και διέμενε τα τελευταία σαράντα χρόνια της ζωής του.

image

Με το Βλέμμα της Κριτικής: Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Με αφορμή την συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατό του, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Βακχικόν, το βιβλίο: «Στάνλεϊ Κιούμπρικ: Ο σκηνοθέτης από το μέλλον», το οποίο αποτελεί τον 3ο τόμο της σειράς «Με το Βλέμμα της Κριτικής» (έχουν προηγηθεί οι εκδόσεις για τον Μικελάντζελο Αντονιόνι και τον Αντρέι Ταρκόφσκι).

Την εισαγωγή στο έργο και τη ζωή του Κιούμπρικ, επιμελήθηκε ο Γιώργος Ρούσσος. Αρχισυνταξία: Νέστορας Πουλάκος. Γράφουν οι: Τάσος Ρέτζιος, Γιώργος Παπαδημητρίου, Σταύρος Γανωτής, Δημήτρης Χαρίτος, Χρήστος Μήτσης, Νίκος Τσαγκαράκης, Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος, Ιωσήφ Πρωιμάκης, Θόδωρος Σούμας.

image

Διαβάστε επίσης:

image

Μπάρι Λίντον / Barry Lyndon
Σκηνοθεσία: Στάνλεϊ Κιούμπρικ
Σενάριο: Στάνλεϊ Κιούμπρικ, Γουίλιαμ Μέικπις Θάκερεϊ (βιβλίο)
Πρωταγωνιστούν: Ράιαν Ο’ Νιλ, Μαρίζα Μπέρενσον, Πάτρικ Μαγκί, Χάρντι Κρούγκερ
Μουσική: Leonard Rosenman
Φωτογραφία: Τζον Άλκοτ
Μοντάζ: Tony Lawson
Έτος Παραγωγής: 1975
Χώρα Παραγωγής: Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α.
Διάρκεια: 185 λεπτά
Δευτέρα 25 Νοεμβρίου στις 19:30, στο Exile Room (Aθηνάς 12 Μοναστηράκι)

Στην ημερίδα, θα παρουσιαστεί η έκδοση «Στάνλεϊ Κιούμπρικ: Ο Σκηνοθέτης από το Μέλλον», παρουσία πολλών από τους συγγραφείς των κειμένων που περιλαμβάνει για το πολυσχιδές και εμβληματικό έργο του Αμερικάνου σκηνοθέτη, ενώ θα ακολουθήσει προβολή του «Μπάρι Λίντον», το οποίο θα προλογίσει ο κριτικός κινηματογράφου του filmy.gr, Σπύρος Δούκας.