Ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός και δημοσιογράφος, Μπίλι Γουάιλντερ, υπήρξε ένας σημαντικός και ιδιαίτερος δημιουργός, που άφησε το δικό του στίγμα στον χώρο της Έβδομης Τέχνης, μέσα από μία αξιομνημόνευτη παρακαταθήκη ταινιών. Σημείο αναφοράς στην σπουδαία φιλμογραφία του, αποτελεί η «Λεωφόρος της Δύσης» του 1950.

Ads

Η Νόρμα (Γκλόρια Σουάνσον) είναι μία πρώην σταρ του βωβού κινηματογράφου, που ζει με τον μπάτλερ Μαξ (Έριχ Φον Στροχάιμ), πρώην σκηνοθέτη και άνδρα της, στη Sunset Boulevard (Λεωφόρο της Δύσης) γύρω στα τέλη της δεκαετίας του ‘50.

Η Νόρμα, ονειρεύεται την επιστροφή της στην μεγάλη οθόνη και κάπου εκεί, συναντά τον Τζο (Γούλιαμ Χόλντεν). Έναν ασήμαντο σεναριογράφο που κυνηγημένος από τους πιστωτές του, βρίσκει καταφύγιο στην έπαυλή της, υποσχόμενος να την βοηθήσει να κάνει μία δυναμική επιστροφή στη βιομηχανία του θεάματος.

image

Ads

Σταδιακά, αναπτύσσεται μεταξύ τους μία σχέση εξάρτησης και πάθους, που σιγά σιγά θα τους οδηγήσει μοιραία, στην καταστροφή. Όταν ο Τζο θα γνωρίσει και θα ερωτευτεί μια νεώτερη κοπέλα, η Νόρμα παρασύρεται από το ερωτικό της πάθος, χάνει τελείως τη λογική της και αρχίζει τις σκηνές ζηλοτυπίας με έντονες συναισθηματικές εκρήξεις. Με τον καιρό όμως ο Τζο, αρχίζει να νιώθει φυλακισμένος, αλλά η Νόρμα, δεν σκοπεύει να τον αφήσει να την εγκαταλείψει έτσι εύκολα…

image

Ένα από τα πιο καυστικά σχόλια απέναντι στο Χόλιγουντ και στον ίδιο του τον μύθο. Υπέροχη κορύφωση του δράματος που μας οδηγεί με ακρίβεια σ’ ένα ελεγειακό και παράλληλα μεγαλειώδες γκρο πλαν της Νόρα, πριν πέσει ολοκληρωτικά η αυλαία. O μίτος της «Λεωφόρου της Δύσης» (Sunset Boulevard), ξετυλίγεται μοναδικά από τον Μπίλι Γουάιλντερ.

image

Στα συν της ταινίας, οι πολύ καλές ερμηνείες, αρχής γενομένης με αυτήν της Γκλόρια Σουάνσον στον πρωταγωνιστικό ρόλο, του ηθοποιού και σκηνοθέτη Έριχ Φον Στροχάιμ στον ρόλο του υπηρέτη, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στην ταινία κάνουν την εμφάνιση τους, θρυλικοί σκηνοθέτες και ηθοποιοί του βωβού κινηματογράφου, όπως ο Μπάστερ Κίτον, ο Χ.Μ. Γουόρνερ και η Άννα Κιου Γουίλσον.

image

Φυσικό ακόλουθο λοιπόν όλων αυτών, ήταν το φιλμ να κερδίσει τρία Όσκαρ (Σεναρίου, Σκηνικών, Μουσικής), ενώ είχε ακόμα οκτώ Υποψηφιότητες στα Όσκαρ του 1951 (Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α’ και Β’ Ανδρικού Ρόλου, Α’ και Β’ Γυναικείου Ρόλου, Φωτογραφίας και Μοντάζ).

Επίσης, βραβεύτηκε με τέσσερις Χρυσές Σφαίρες (Καλύτερης Δραματικής ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α’ Γυναικείου Ρόλου και Μουσικής), ενώ τέλος η Γκλόρια Σουάνσον κέρδισε εκείνη τη χρονιά και το βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας από τη Διεθνή Ένωση Κριτικών.

Το 1989 η «Λεωφόρος της Δύσης» επελέγη από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου και το 1998 έλαβε την 12η θέση ως μιά από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.

image

Μπίλι Γουάιλντερ / Billy Wilder (22 Ιουνίου του 1906 – 27 Μαρτίου του 2002)

Έχοντας σκηνοθετήσει απολαυστικές κωμωδίες όπως το «Μερικοί το Προτιμούν Καυτό» (Some Like it Hot – 1959),  με τους Τόνι Κέρτις, Τζακ Λέμον, Μέριλιν Μονρόε ή την «Γκαρσονιέρα» (The Apartment – 1960), επίσης με τον Τζακ Λέμον και με πρωταγωνίστρια την Σίρλεϊ ΜακΛέιν, αλλά και με κριτική ματιά απέναντι στο κατεστημένο, όπως «Το Τελευταίο Ατού» (Ace in the Hole – 1951) με τον Κερκ Ντάγκλας, όπου στηλιτεύει τα κακώς κείμενα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και το θρυλικό φιλμ «Η Λεωφόρος της Δύσεως» (Sunset Blvd. – 1950), όπου με πρωταγωνιστές τους Γούλιαμ Χόλντεν, Γκλόρια Σουάνσον και Έριχ Φον Στροχάιμ, ουσιαστικά ασκεί κριτική στο ίδιο το Χόλιγουντ και τον ψεύτικο κόσμο του, ο Μπίλι Γουάιλντερ αποτελεί ένα μοναδικό κεφάλαιο τόσο στον Αμερικάνικο, όσο και στον παγκόσμιο Κινηματογράφο.

Η καριέρα του Μπίλι Γουάιλντερ, διήρκεσε περισσότερο από πενήντα χρόνια και θεωρείται δικαίως ως ένας από τους πιο ιδιοφυείς σκηνοθέτες της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ, με μία ευρεία γκάμα ταινιών που μας προσέφερε απλόχερα. Η βράβευσή του με τρία Όσκαρ τόσο για την παραγωγή, όσο και για τη σκηνοθεσία και τη συγγραφή του σεναρίου της ταινίας «Η Γκαρσονιέρα» (The Apartment, 1960), τον κατέστησε ως έναν από τους μόλις πέντε καλλιτέχνες, που έχουν καταφέρει αυτό το επίτευγμα.

«Είμαι ένας συγγραφέας αλλά και πάλι κανείς δεν είναι τέλειος» – Μπίλι Γουάιλντερ

Διαβάστε Επίσης:

image

Η Λεωφόρος της Δύσης / Sunset Boulevard
Σκηνοθεσία: Μπίλι Γουάιλντερ
Σενάριο: Τσαρλς Μπράκετ, Μπίλι Γουάιλντερ, Ντ. Μ. Μάρσμαν Τζ.
Πρωταγωνιστές: Γουίλιαμ Χόλντεν, Γκλόρια Σουάνσον, Νάνσι Όλσον, Έριχ φον Στρόχαϊμ
Μουσική: Φραντς Γουάξμαν
Φωτογραφία: Τζον Φ. Σέιτζ
Μοντάζ: Ντόαν Χάρισον, Άρθουρ Σμιντ
Έτος Παραγωγής: 1950
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 110 λεπτά