Το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διεξάγεται από την Πέμπτη 7 μέχρι και την Κυριακή 17 Μαρτίου. Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα συμμετέχουν 12 επιλεγμένες ταινίες τεκμηρίωσης, οι οποίες πραγματοποιούν την παγκόσμια, διεθνή ή ευρωπαϊκή πρεμιέρα τους, στη φετινή διοργάνωση. Η ταινία που θα κερδίσει τον Χρυσό Αλέξανδρο στο Διεθνές Διαγωνιστικό βρίσκει αυτόματα θέση στη λίστα προεπιλογής για το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.

Ads

Τα 12 ντοκιμαντέρ – ανάμεσά τους και 3 ελληνικές παραγωγές – πραγματεύονται ζητήματα που απασχολούν όλους μας και αφηγούνται ιστορίες γυναικείας χειραφέτησης και ενηλικίωσης, καταγράφουν την αντίσταση σε κάθε είδος διακρίσεων και προκατάληψης, συνθέτουν συναρπαστικά πορτρέτα ξεχωριστών ανθρώπων και ιχνηλατούν τη σχέση μας με το περιβάλλον.

Οι ταινίες που συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα διεκδικούν τον Χρυσό Αλέξανδρο, με χρηματικό έπαθλο 12.000 ευρώ, καθώς και τον Αργυρό Αλέξανδρο, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ. Η κριτική επιτροπή μπορεί, εφόσον επιθυμεί, να απονείμει και ειδική μνεία σε κάποια από τις ταινίες που συμμετέχουν στο τμήμα.

Η κριτική επιτροπή αποτελείται από τη Βάλερυ Κοντάκου, σκηνοθέτρια και παραγωγό, τη Ρέιτσελ Λι Τζόουνς, σκηνοθέτρια και παραγωγό και τον Σουντίπ Σάρμα, προγραμματιστή φεστιβάλ.

Ads

Διαβάστε Επίσης:
«Citizen Queer» / Αφιέρωμα σε ντοκιμαντέρ που σφράγισαν το Παγκόσμιο Queer Σινεμά και την εξέλιξη του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος
Παναγιώτης Ευαγγελίδης / Αφιέρωμα στο θαρραλέο και πρωτοποριακό Σινεμά του

https://www.youtube.com/watch?v=ByGRmYu9av4

Οι ταινίες που συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό:

Το ντοκιμαντέρ «Αδέσποτα Κορμιά / Stray Bodies» (παγκόσμια πρεμιέρα – φωτογραφία) της Ελίνας Ψύκου ακολουθεί τέσσερις γυναίκες, οι οποίες αναζητούν σωματική αυτονομία σε μια Ευρώπη, όπου επιτρέπεται να ταξιδέψεις, να εργαστείς, να καταναλώσεις ελεύθερα αλλά όχι απαραίτητα να ζήσεις ή να πεθάνεις όπως επιθυμείς.

Η σκοτεινή ιστορία εκατοντάδων φυματικών που πέθαναν χωρίς να τους αναζητήσει κανείς έρχεται στο φως ύστερα από 80 χρόνια, μέσα από τα υπάρχοντά τους και την αναζήτηση των συγγενών τους, στο ντοκιμαντέρ «Αζήτητοι / Unclaimed» (παγκόσμια πρεμιέρα) της Μαριάννας Οικονόμου.

Το «Unclickable» (παγκόσμια πρεμιέρα) του Μπάμπη Μακρίδη μάς εισάγει στον κόσμο της ψηφιακής διαφημιστικής απάτης μέσα από μαρτυρίες, ενώ παράλληλα εξερευνά τον ρόλο των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας.

To «A New Kind of Wilderness» (ευρωπαϊκή πρεμιέρα) της Σίλγιε Έβενσμο Γιάκομπσεν μάς μεταφέρει στην αγκαλιά των σκιερών δασών της Νορβηγίας, όπου ο ξαφνικός θάνατος της Μαρίας θα ανατρέψει την οικογενειακή γαλήνη και θα φέρει την οικογένειά της αντιμέτωπη με καινούριες προκλήσεις.

Στο ντοκιμαντέρ «And So It Begins» (διεθνής πρεμιέρα) της Ραμόνα Σ. Ντίας παρακολουθούμε τις απόπειρες ενός λαϊκού κινήματος να υπερασπιστεί τις έννοιες της ελευθερίας και της δημοκρατίας, στη διάρκεια μιας μεγάλης εκλογικής αναμέτρησης στις Φιλιππίνες.

Στο «Forest» (παγκόσμια πρεμιέρα) της Λίντια Ντούντα παρακολουθούμε την καθημερινότητα μιας οικογένειας που ζει στην καρδιά του παλαιότερου δάσους της Ευρώπης, στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας, να αλλάζει ριζικά όταν πρόσφυγες, διωγμένοι από τις χώρες τους, βρίσκουν καταφύγιο μια ανάσα από το σπίτι τους.

Στο «Johatsu – Into Thin Air» (παγκόσμια πρεμιέρα) των Αράτα Μόρι και Αντρέας Χάρτμαν γνωρίζουμε τους μυστηριώδεις «νυχτερινούς μεταφορείς» στην Ιαπωνία, οι οποίοι βοηθούν ανθρώπους να εξαφανιστούν εν μια νυκτί από προσώπου γης.

Το «My Stolen Planet» (διεθνής πρεμιέρα) της Φαραχνάζ Σαριφί παρουσιάζει τις κεντημένες σε εύθραυστο φιλμ αναμνήσεις της Φαράχ: μιας γυναίκας που συλλέγει θραύσματα από super8 φιλμάκια και αποτυπώνει την ομορφιά της καθημερινότητας στο Ιράν στη διάρκεια της Ισλαμικής Επανάστασης.

Το «Nocturnes» (διεθνής πρεμιέρα) των Ανιρμπάν Ντούτα και Ανουπάμα Σρινιβασάν ακολουθεί την οικολόγο Μάνσι σε μια αποστολή σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία του πλανήτη, στα δάση των Ιμαλαΐων. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί την προσπάθειά της να βρει και να μελετήσει σκόρους, ενώ διερωτάται για την εύθραυστη σχέση μας με τη φύση.

Στο «Pol Pot Dancing» (παγκόσμια πρεμιέρα) του Ενρίκε Σάντσες Λανς παρακολουθούμε μια κορυφαία χορεύτρια στη βασιλική αυλή της Καμπότζης, η οποία μεγαλώνει με αγάπη τον μικρό αδελφό του συζύγου της ως δικό της γιο. Χρόνια αργότερα ανακαλύπτει ότι ο θετός γιος της δεν είναι άλλος από τον αιμοσταγή δικτάτορα Πολ Ποτ.

Στο «Two Strangers Trying Not To Kill Each Other» (διεθνής πρεμιέρα) των Τζέικομπ Πέρλματερ και Μανό Ουιμέ παρακολουθούμε τη διαμάχη ενός ηλικιωμένου ζευγαριού καλλιτεχνών, της Μάγκι και του Τζόελ, έπειτα από ένα ατύχημα της Μάγκι που διαταράσσει τις ισορροπίες στη σχέση τους.

Το «where we used to sleep» (παγκόσμια πρεμιέρα) του Ματέους Βέρλε μάς μεταφέρει σε ένα μικρό ρουμανικό χωριό στα όρη Απουσένι, οι κάτοικοι του οποίου αναγκάστηκαν να φύγουν λόγω του κοντινού ορυχείου χαλκού.

https://www.youtube.com/watch?v=Tq4giVVMaQw

Το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διεξάγεται από την Πέμπτη 7 μέχρι και την Κυριακή 17 Μαρτίου.