Χθες, οι εργαζόμενοι στα αναψυκτήρια των μεγάλων μουσείων της πόλης, βρήκαν την πόρτα κλειστή με σημείωμα δικαστικής επιμελήτριας.

Ads

Πρόκειται για μια απόφαση της υπουργού πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, την οποία είχε αναδείξει το tvxs στις 18 Φεβρουαρίου , με τους επιχειρηματίες να καταγγέλουν πως «Η κυβέρνηση ξεπληρώνει γραμμάτια και λειτουργεί παράνομα» παραδίδοντας τα αναψυκτήρια σε μεγάλες αλυσίδες όπως η «Γρηγόρης Μικρογεύματα».

«Το γνωστό καφέ “Ο κήπος του Μουσείου” ήταν κλειστό, με σημείωμα δικαστικής επιμελήτριας κολλημένο στην πόρτα του και 20+ άνθρωποι έκλαιγαν απ’ έξω και αναρωτιούνταν τι θα κάνουν από αύριο έχοντας χάσει τη δουλειά τους» γράφει στο fb η δημοτική σύμβουλος της Ανοιχτής Πόλης Έφη Γιαννοπούλου.

«Μετά από διαγωνισμό που διενήργησε ο ΟΔΑΠ (πρώην ΤΑΠ) 60 αναψυκτήρια που διαχειρίζεται ο οργανισμός πέρασαν στη “Γρηγόρης μικρογεύματα” και οι σημερινοί εκμισθωτές του χώρου αποβλήθηκαν από αυτόν.

Ads

Το συγκεκριμένο καφέ είναι κομμάτι της ζωής μας τα τελευταία χρόνια για τις σχεδόν καθημερινές σκυλοβόλτες, αλλά και για τις πολλές και καλές εκδηλώσεις που διοργανώνονται εκεί το τελευταίο διάστημα. Πρόσφατα εκεί οργανώσαμε και μια συνάντηση των υποψηφίων της Ανοιχτή Πόλη. Χάνονται τοπόσημα της πόλης, χάνονται χώροι φιλόξενοι για τον πολιτισμό… Η επιχειρηματικότητα θα περάσει στα χέρια των μεγάλων παικτών της αγοράς και ο πολιτισμός στα ιδρύματα… Αυτό είναι το μέλλον…»

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Ανδρουλιδάκης σχολιάζει σχετικά: «Το Καφέ του Αρχαιολογικού Μουσείου δεν ήταν κολεκτίβα. Ήταν μια εμπορική επιχείρηση, έξω από το Μουσείο. Χρόνια τώρα ωστόσο, φρόντιζε να ταιριάζει με τον χώρο. Φιλοξενούσε σχεδόν κάθε μέρα βιβλιοπαρουσιάσεις, ήταν χώρος πολιτισμού και αναψυχής, ήταν επίσης πολύ φιλόξενο για τα σκυλιά.

Σήμερα, οι αξιολάτρευτοι εργαζόμενοι του καφέ το βρήκαν σφραγισμένο. Η κυβέρνηση και το ΥΠΠΟ έδωσαν τη διαχείριση αυτού και άλλων 60 χώρων στα μικρογεύματα «Γρηγόρης», ώστε να καταναλώνουμε γρήγορα και χωρίς να πολυμιλάμε. Ένα βήμα ακόμα στον πολιτισμό fast food.»

ΤΟ ΚΑΦΕ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ « ΑΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ»

Με αυτόν τον τίτλο, αποχαιρετά τον κόσμο του ένα άλλο καφέ, αυτό του Νομισματικού Μουσείου.

«Θέλουμε να ενημερώσουμε τους φίλους και επισκέπτες μας ότι σήμερα το πρωί (28/10/2023) το Υπουργείο Πολιτισμού, διά του Οργανισμού Διαχείρισης Αρχαιολογικών Πόρων (ΟΔΑΠ), προχώρησε στην διοικητική αποβολή της εταιρείας ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗ ΑΕ από το καφέ στον Κήπο του Νομισματικού Μουσείου (ΝΟΜ), που το λειτουργούσε επί 16 χρόνια με ευαισθησία και ποιότητα.

Σημειώνουμε ότι ¨Η εταιρεία έχει νόμιμη σύμβαση σε ισχύ για την λειτουργία του αναψυκτηρίου. Ο ΟΔΑΠ ή άλλος οργανισμός του ΥΠΠΟ ουδέποτε διατύπωσα οποιαδήποτε παρατήρηση ή μομφή ή απαίτηση αποχώρησης της εταιρείας από το Καφέ

Αντίθετα, ο ΟΔΑΠ, οι εκάστοτε Διευθυντές του Μουσείου, ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου και χιλιάδες Έλληνες και ξένοι επισκέπτες του Κήπου, εκφράστηκαν εγκωμιαστικά για το έργο μας και τις προσφερόμενες υπηρεσίες.

Το Καφέ στον Κήπο του Νομισματικού Μουσείου, όλα αυτά τα χρόνια, φιλοξένησε εκατοντάδες ποιοτικές μουσικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις, κινηματογραφικές βραδιές κ βραδιές ποίησης. Ο Κήπος του ΝΟΜ, από μία «τρύπα στη γεωγραφία» της Αθήνας που ήταν το 2009, έγινε ένα σημαντικό και αναγνωρίσιμο τοπόσημο πολιτισμού.

Το Υπουργείο Πολιτισμού προτίμησε να αγνοήσει όλα τα προηγούμενα, ακόμη και την ευαρέσκεια που το ίδιο είχε εκφράσει για το έργο και τις υπηρεσίες μας, προκειμένου να «δωρίσει» το Καφέ του ΝΟΜ, μαζί με δεκάδες άλλα, σε μία αλυσίδα εστίασης που ουδεμία σχέση είχε με λειτουργία αναψυκτηρίων σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους και που ελάχιστη σχέση έχει με επιχείρηση λειτουργίας χώρων εστίασης, μιας και είναι επιχείρηση franchising.

Λυπούμαστε βαθύτατα για μία ακόμη επίδειξη αναλγησίας και εχθρότητας για κάθε φιλότιμη προσπάθεια σ ’αυτή τη χώρα, επιφυλασσόμαστε για τα νόμιμα δικαιώματα μας και θα είμαστε ευγνώμονες για κάθε έκφραση συμπαράστασης.

Το Καφέ του Νομισματικού Μουσείου (όπως το ξέρατε ως τώρα)»

Είναι μια διαδικασία παράτυπη, παράνομη ενάντια σε κάθε νόμο της ΕΕ που σκοπό έχει να δώσουν τους χώρους σε φίλους

Ο Γιώργος Θαλασσινός, ένας από τους επιχειρηματίες έλεγε στο tvxs τον περασμένο Φεβρουάριο:

«Θέλουν να ξεπληρώσουν γραμμάτια μεγάλων επιχειρηματιών, να διώξουν όλους τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες από τα αναψυκτήρια και να δημοπρατήσουν τα σημεία εστίασης σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, σε δύο τρεις μεγάλες αλυσίδες» λέει στο tvxs ο Γιώργος Θαλασσινός, υπεύθυνος για τα καφέ του Νομισματικού Μουσείου και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ο οποίος υπογραμμίζει με νόημα, πως «πρόκειται για άλλη μια “επιτυχία” της κ. Μενδώνη η οποία λίγο πριν τις εκλογές, δηλώνει με τον τρόπο της ποιοι είναι αυτοί οι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, που θα πάρουν τα αναψυκτήρια»

Πού στηρίζει τη θέση του; Στους όρους του διαγωνισμού. Ο νέος διαγωνισμός υποχρεώνει τον ενδιαφερόμενο να επιλέξει μία από τις 3 μεγάλες ομάδες αναψυκτηρίων, και αυτό, αποκλείει όχι μόνο τον Γ. Θαλασσινό, αλλά και όλους τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μισθώσουν ένα τόσο μεγάλο αριθμό αναψυκτηρίων και δεν διαθέτουν τα τελευταία 5 χρόνια ετήσιο κύκλο εργασιών μεγαλύτερο του 1.000.000 ευρώ, σύμφωνα με τα “Κριτήρια Χρηματοοικονομικής Επάρκειας”.

«Είναι μια διαδικασία παράτυπη, παράνομη ενάντια σε κάθε νόμο της ΕΕ που σκοπό έχει να δώσουν τους χώρους σε φίλους. Γι’αυτό εξάλλου έχουν υποβληθεί 12 ενστάσεις που καταγγέλλουν τον διαγωνισμό ως παράνομο παράτυπο και φωτογραφικό καθώς θέτει 3-4 όρους, που αποκλείουν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Το αναψυκτήριο της Κνωσού δεν μπορεί να το πάρει για παράδειγμα μια μεσαία επιχείρηση από την Κρήτη, θα μπορεί όμως ο «Γρηγόρης» ή το «Έβερεστ» ή ο «Βενέτης». Πρέπει να έχεις 10 αναψυκτήρια εν λειτουργία επί 5 χρόνια σε δύο Περιφέρειες της χώρας και 1 εκατομμύριο κύκλο εργασιών και μάλιστα μέσα στην πανδημία! Μιλάμε για εξωφρενικά νούμερα.»