Έναν θετικό απολογισμό των 3 χρόνων λειτουργίας της ΕΔΕΜ έκαναν μπροστά σε δημοσιογράφους χθες η διευθύντρια του οργανισμού Λούκα Κατσέλη μαζί με μέλη του Διοικητικού και του Εποπτικού Συμβουλίου του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων, όπως ο Χρ. Νικολόπουλος, η Λ. Νικολακοπούλου, ο Κ. Καλδάρας, ο Π. Καρασούλος, η Ελ. Γιαννατσούλια, ο Φ. Γράψας, ο Θ. Φουργιώτης, η Μ. Φασουλάκη, η Φ. Λαμπρίδη και ο πρώην πρόεδρος του οργανισμού Φ. Δεληβοριάς.

Ads

Κάλεσαν δε τους δημοσιογράφους να συμβάλλουν στην αλλαγή της κουλτούρας του «δεν πληρώνω» αλλά και την πολιτεία να προστατεύσει το πνευματικό δικαίωμα και να δώσει πρώτη το καλό παράδειγμα, μιας και απ’ όσα ακούστηκαν, η ίδια η ΕΡΤ, δεν ανταποκρινόταν έως πρότινος όπως έπρεπε στις υποχρεώσεις της. Τέλος υπογράμμισαν τις νέες προκλήσεις της εποχής της τεχνητής νοημοσύνης και της εισόδου του δικαιώματος στο χρηματιστήριο και την αναγκαιότητα ένωσης των δύο οργανισμών ΕΔΕΜ και Αυτοδιαχείρισης, με «ισότιμο και νόμιμο τρόπο» όπως υπογράμμισαν.

Όλοι και όλες τόνισαν πως δεν ήταν αυτονόητο μετά την κατάρρευση της ΑΕΠΙ, οι δημιουργοί θα κατάφερναν όχι μόνο να έχουν τον δικό τους οργανισμό αλλά και να ενδυναμώνεται με όλο και καλύτερες διανομές και συμβάσεις με διεθνείς φορείς , πλατφόρμες και χρήστες. Τη δυνατότητα αυτή έδωσαν οι δικαστικές νίκες ιδιαίτερα η απόφαση του ΣτΕ με την οποία κατέρρευσαν όλες οι αιτιάσεις της Αυτοδιαχείρισης εναντίον της ΕΔΕΜ, με την οριστική απόρριψη και της αίτησης ακύρωσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), την οποία είχε καταθέσει η Αυτοδιαχείριση.

«Αυτό έφερε την είσοδο μας στη CISAC (τον διεθνή οργανισμό συλλογικής διαχείρισης) κι έτσι προχωρήσαμε δυναμικά. Σήμερα έχουμε 3.270 εγγραφές και πάνω από 250 σε εκκρεμότητα. Έχουμε Ταμείο Αλληλεγγύης και παραγωγής Ελληνικής Δημιουργίας. Σύναψη συμβάσεων εκπροσώπησης με μεγάλους ΟΣΔ του εξωτερικού κ.α.» είπε η Λ. Κατσέλη.

Ads

Το πνευματικό δικαίωμα στο χρηματιστήριο

Η διευθύντρια της ΕΔΕΜ μίλησε αρκετά για τις νέες προκλήσεις του κλάδου καθώς το δικαίωμα είναι πλέον χρηματιστηριακό προϊόν. «Η Γκόλντμαν Σακς είπε ότι το πνευματικό δικαίωμα είναι ο νέος χρυσός. Στο χρηματιστήριο ήδη το δικαίωμα έφτασε τα 16 δις δολάρια κι αναμένεται να φτάσει στα 53 δις. Ο Μπομπ Ντίλαν και άλλοι, πούλησαν τα δικαιώματα τους σε διεθνείς εταιρείες που τα εκμεταλλεύονται. Αυτό θα γίνει και στην Ελλάδα γι’αυτό είναι σημαντικό ο ΟΣΔ να είναι δυνατός και έγκυρος. Αν κάθε ένας διαπραγματεύεται μόνος με έναν κολοσσό, δεν θα έχει διαπραγματευτική δύναμη. Κάθε εταιρεία θα θέλει να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της». Υπογράμμισε τέλος πως η κουλτούρα του «δεν πληρώνω» στην Ελλάδα αλλάζει από τη νέα γενιά αλλά έχουμε πολύ δρόμο και την αναγκαιότητα οι Έλληνες δημιουργοί να συνασπιστούν ώστε να υπάρχει ένας οργανισμός στη χώρα. Υπογράμμισε μάλιστα πως έχει ανοίξει ένας δίαυλος συνεργασίας με την Αυτοδιαχείριση και ελπίζει να συνεχιστεί.

Στους στόχους που έθεσε υπογράμμισε τη βελτίωση εταιρικής διακυβέρνησης την ανανέωση τη συνεχή αναδιάρθρωση την πολυεδαφική αδειοδότηση ψηφιακών παρόχων και την ανάδειξη της μουσικής δημιουργίας, το ταμείο επαγγελματικής ασφάλισης και πρόγραμμα υγείας για τους δημιουργούς.

«Στο πεδίο του ανταγωνισμού δόθηκαν μάχες και η ΕΔΕΜ τις κέρδισε είπε η στιχουργός Ελ. Γιαννατσούλια. Η Αυτοδιαχείριση θέλησε ένωση δια της απορροφήσεως η ΕΔΕΜ επιμένει σε ένωση με ισότιμο τρόπο» είπε η στιχουργός Ελ. Γιαννατσούλια.

«Ζήσαμε έναν μικρό εμφύλιο μέχρι να τα καταφέρουμε αλλά σήμερα σας καμαρώνω» είπε ο Φ. Δεληβοριάς. Εγώ έζησα πιο δύσκολες φάσεις αλλά ξεπεράστηκαν. Ξεκινήσαμε από το μηδέν, πέσαμε στον κορονοϊό, δεν είχαμε στην αρχή τεχνοκράτες να συνδράμουν…. ρίξαμε πολλά ξενύχτια και τώρα κάθε διανομή μας είναι και καλύτερη» τόνισε ο Φ. Δεληβοριάς.

Για την ένωση με την Αυτοδιαχείριση είπε: «Συμμετείχα κι εγώ σε όλα τα κλιμάκια για την ένωση με την Αυτοδιαχείριση, δεν τα καταφέραμε στην πρώτη φάση. Πιστεύω όμως ότι το γεγονός ότι κατάφερε στα 3 χρόνια ο οργανισμός να κάνει όλα αυτά, αυξάνουν την διαπραγματευτική ικανότητα του ελληνικού ρεπερτορίου σε σχέση με πριν 3-4 χρόνια. Νιώθω ασφάλεια ακόμα κι από το κλίμα που υπάρχει σήμερα στην ΕΔΕΜ».

Ο σημερινός πρόεδρος της ΕΔΕΜ  Χρ. Νικολόπουλος, τόνισε την υπερπροσπάθεια των στελεχών του οργανισμού και ευχαρίστησε την κ. Κατσέλη για την έως τώρα δουλειά της.

Κάθε δημιουργός μπορεί να συμβάλλει στον κοινό μας αγώνα

Η στιχουργός Λ. Νικολακοπούλου και αντιπρόεδρος του οργανισμού, μίλησε για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να ενεργοποιηθεί κάθε δημιουργός.

«Θυμάμαι τον εαυτό μου έξω από το ΥΠΠΟ να φτιάχνω ένα αυτοσχέδιο σύνθημα για να μας επιτραπεί να υπάρχουμε “ούτε αν ούτε δεν, άδεια τώρα στην ΕΔΕΜ”.

Τώρα σαν μέρος ΔΣ μου αρέσει το κλίμα όλων και η σοβαρότητα και η αίσθηση της ευθύνης στο ΔΣ και στο Εποπτικό. Σεβόμαστε το κάθε μέλος. είναι η πρώτη φορά στη ζωή μας που αντιλαμβανόμαστε τι συμβαίνει . Τα πράγματα ενώ ζουν τόσοι πολλοί από το τραγούδι τα λεφτά δεν είναι αυτονόητα. Φέτος οι δήμοι ρωτάνε τη λίστα των τραγουδιών . Μέχρι τώρα έκλειναν συμφωνία με έναν καλλιτέχνη και οι δημιουργοί δεν έπαιρναν χρήματα. Δεν ίσχυε η αλφάβητος. Έχουμε κάνει επιτροπές για τα ραδιόφωνα για τις συναυλίες.

Όμως κάθε δημιουργός μπορεί να βοηθήσει. Με πήραν από ένα ραδιόφωνο να δώσω συνέντευξη. Ζήτησα να μιλήσω με τον διευθυντή και είπα με την ιδιότητα της αντιπροέδρου έχετε συμφωνία με την ΕΔΕΜ; Λέει όχι. Του λέω ευχαριστούμε που μας παίζετε αλλά δεν μπορούμε να ζήσουμε αν δεν αποδίδετε δικαιώματα. Προς τιμήν του το έκανε».

Καταφέραμε να πληρώσει η ΕΡΤ που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο

Ο στιχουργός και γραμματέας του ΔΣ Π. Καρασούλος είπε:

«Θέλουμε  εσείς οι δημοσιογράφοι, να συμβάλλετε στο κομμάτι της προστασίας του δικαιώματος» είπε ο στιχουργός Π. Καρασούλος. «Δεν έχει γίνει συνείδηση πόσο σημαντικό είναι το πνευματικό δικαίωμα και πόσο αφορά τον πολιτισμό. Η μάχη που δίνουμε είναι δύσκολη και χρειαζόμαστε να το πείτε στον κόσμο. Δεν θα επιβιώσει το ελληνικό τραγούδι αν δεν είναι σεβαστά τα δικαιώματα των δημιουργών στην επιβίωση στη δημιουργία. Το άνοιγμα του διαλόγου με το κράτος θα ήταν μια απόδειξη ότι η ελληνική πολιτεία σέβεται. Καταφέραμε η ΕΡΤ να θέλει να συνομιλήσουμε και να θέλει επιτέλους να αποδώσει δικαιώματα. Που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο. Αν το κράτος δεν δείξει τον σεβασμό απέναντι στους νόμους που η ίδια θεσπίζει πως θα το κάνει ο πολίτης; Σας αφορά το δικαίωμα κι εσάς. Κι  εσείς γράφετε σας αφορά το ψηφιακό μέλλον. Δουλεύουμε ακατάπαυστα και θέλουμε τη βοήθεια σας στον αγώνα αυτόν».

Τέλος η αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου στιχουργός Φ. Λαμπρίδη απάντησε σε ερώτηση σχετική με τα συμφέροντα γύρω από το πνευματικό δικαίωμα.

«Όταν κατέρρευσε η ΑΕΠΙ, αναγκαστήκαμε να δώσουμε μάχες σε τρία επίπεδα. Καταρχήν πολιτικές ώστε να  έχουμε έναν μεταβατικό οργανισμό και να περάσουν διατάξεις προς όφελός μας όπως για παράδειγμα εκείνη που δεν αφήνει τη δραστηριοποίηση μιας ΑΟΔ όπως ήταν η ΑΕΠΙ να έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά. Επειτα αντιληφθήκαμε πως έμεναν στον αέρα πολλά εκατομμύρια ανείσπρακτα, επειδή είχαν πέσει συμφέροντα σαν όρνια, να διεκδικήσουν την είσπραξη αυτή για λογαριασμό μας. Εταιρείες, μεμονωμένα άτομα, συμφέροντα από το εξωτερικό κλπ. Ιδέα δεν είχαμε και αναγκαστήκαμε να μάθουμε τη γλώσσα των οικονομικών, των επιχειρήσεων και των νομικών για να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα μας. Το ότι τα καταφέραμε είναι ένας άθλος όπως ειπώθηκε νωρίτερα. Γιατί πολύ απλά, ήταν πράγματα έξω από τον κόσμο μας και τη δουλειά μας κι επίσης πολύ άχαρα και δυσάρεστα»