Εμπνευσμένος απ’ το αριστούργημα του βόσνιου νομπελίστα συγγραφέα Ίβο Άντριτς, ο γνωστός σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα σχεδιάζει να οικοδομήσει το «Άντριτσγκραντ» προς τιμήν του.

Ads

Μια πόλη 17.000 τετραγωνικών μέτρων με το όνομα «Άντριτσγκραντ» σχεδιάζει να χτίσει άμεσα ο Σέρβος Εμίρ Κουστουρίτσα στο Βίσιεγκραντ της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, προς τιμήν του νομπελίστα συγγραφέα Ίβο Άντριτς, που έγραψε το εξαιρετικό “Γεφύρι του Δρίνου”. Πρόκειται για ένα αριστουργηματικό χρονικό που καλύπτει τέσσερις αιώνες βαλκανικής ιστορίας υπό την οθωμανική αυτοκρατορία, κατά κύριο λόγο, και έχει στο κέντρο του την πόλη Βίσιεγκραντ.

Ο Εμίρ Κουστουρίτσα εμπνεύστηκε το «Άντριτσγκραντ» απ’ το βιβλίο του συγγραφέα και για καλή του τύχη βρήκε σύμμαχο στα σχέδιά του την τοπική κυβέρνηση. Τα έργα για την ανέγερση της «Πόλης του Άντριτς», η οποία θα χτιστεί μέσα στην πόλη του Βίσιεγκραντ, αναμένεται να ξεκινήσουν αυτήν την εβδομάδα και να ολοκληρωθούν το 2014, αναφέρει το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων «Tanjug».

Ο βραβευμένος με δύο Χρυσό Φοινίκα Εμίρ Κουστουρίτσα, είπε στο διαβαλκανικό ενημερωτικό δίκτυο «Balkan Insight» ότι θα είναι «το μεγαλύτερο και το πιο θεαματικό σχέδιο της ζωής μου», με λιθόστρωτους δρόμους, πύλες και πύργους, θα συμπεριλαμβάνει επιπλέον ένα μουσείο, μια βιβλιοθήκη, ένα θέατρο και ένα μνημείο για τον Άντριτς. Αυτό το φιλόδοξο σχέδιο, που θα καλύψει 17.000 τετραγωνικά μέτρα απ’ την πόλη, θα χρηματοδοτηθεί απ’ τον ίδιο τον σκηνοθέτη και την κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Ads

Σε εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Ίβο Άντριτς (1961), ο πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Αλεξάνταρ Τζόμπιτς τον αποκάλεσε «τον πιο σημαντικό συγγραφέα όχι μόνο της σερβικής γλώσσας αλλά και ολόκληρης της νοτιοσλαβικής λογοτεχνίας» και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα τον τιμήσει «υποστηρίζοντας και χτίζοντας το Άντριτσγκραντ, εδώ στο Βίσιεγκραντ» με την προσδοκία ότι ο τόπος θα καταστεί σημείο πολιτιστικής αλλά και τουριστικής έλξης στο μέλλον.

Ο Εμίρ Κουστουρίτσα φέρεται επίσης σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την νέα πόλη για τις επικείμενες ταινίες του «Πάντσο Βίγια» και «Το γεφύρι του Δρίνου». Ο σκηνοθέτης έχτισε παλαιότερα ένα παραδοσιακό ξύλινο χωριό, ονόματι Κούστεντορφ, πάνω απ’ την κοιλάδα Μόκρα Γκόρα της δυτικής Σερβίας, που είναι εξοπλισμένο μ’ ένα υπόγειο γήπεδο μπάσκετ, μια βιβλιοθήκη και μια κινηματογραφική αίθουσα.

«Μια μέρα, όταν έκανα γυρίσματα παρατήρησα μια αχτίδα φωτός να χτυπάει τη λοφοπλαγιά. Εκεί θα χτίσω ένα χωριό σκέφτηκα» είχε πει στην εφημερίδα Guardian το 2005, που αναδημοσιεύει τις πληροφορίες. «Αυτή είναι η Ουτοπία μου. Έχασα την πόλη μου (το Σεράγεβο) στη διάρκεια του πολέμου και τώρα αυτό είναι το σπίτι μου. Τέρμα οι πόλεις για μένα. Πέρασα τέσσερα χρόνια στη Νέα Υόρκη, δέκα στο Παρίσι και ήμουν για λίγο καιρό στο Βελιγράδι. Για μένα είναι πλέον μόνο αεροδρόμια. Οι πόλεις είναι ταπεινωτικά μέρη για να ζεις, κυρίως σ’ αυτή την πλευρά του κόσμου. Όλα όσα κερδίζω τώρα πάνε σ’ αυτό».