«Να είχα όμως και δυο φίλους… Ναι θέλω να ζήσω. Θέλω να εργαστώ» δηλώνει με αγωνία ο Κ. Μ. «Ακούγοντας και κατανοώντας αυτήν τη φωνή, πρέπει ενισχύσουμε συστηματικά την επένδυση στην ελπίδα για ψυχοκοινωνική αποκατάσταση των ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας. Βασικό κομμάτι της αποκατάστασης, είναι η εργασία» τονίζει η Στέλιος Στυλιανίδης, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αντιπρόεδρος του WARP και εθνικός αντιπρόσωπος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ads

Μέσω της εργασίας το άτομο μπορεί και διαμορφώνει μια στέρεη και αυτόνομη κοινωνική ταυτότητα, στηρίζοντας και αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής του, την αυτοεκτίμησή του, και εν τέλει το ίδιο το νόημα της ζωής του. Το άτομο που πάσχει από κάποια ψυχική διαταραχή, αντιμετωπίζει τον «κενό» χρόνο, την ανυπαρξία κοινωνικού δικτύου, τη μονοτονία, την απόσυρση.

Η «κοινωνική επιχειρηματικότητα» έρχεται να ανοίξει νέους ορίζοντες και ευκαιρίες για τους κοινωνικά αποκλεισμένους, με οικονομικές δραστηριότητες που αναλαμβάνονται από επιχειρήσεις, οργανισμούς, συνεταιρισμούς, ομάδες αλληλοβοήθειας και σωματεία-συλλόγους με σκοπό την παροχή υπηρεσιών προς τα μέλη τους ή την κοινωνία.

Είναι γνωστό ότι μέσω της εργασίας, ο ψυχικά ασθενής και κοινωνικά αποκλεισμένος, αποκτά κοινωνικές σχέσεις και επαναδραστηριοποιείται ώστε «να ξαναπιάσει το νήμα της ζωής του από εκεί που το άφησε» όπως ζητούν επίμονα οι οικογένειες των ατόμων αυτών.

Ads

Την ευκαιρία αυτή δίνει ο καινοτόμος θεσμός του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης (Κοι.Σ.Π.Ε.). Οι Κοι.Σ.Π.Ε., είναι Ν.Π.Ι.Δ. με περιορισμένη ευθύνη των μελών τους και θεσμοθετήθηκαν στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης από το νόμο 2716/99. Αποβλέπουν στην κοινωνικοοικονομική ενσωμάτωση και την επαγγελματική ένταξη των ατόμων με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα, συμβάλλοντας στη θεραπεία τους και στην κατά το δυνατόν οικονομική τους αυτάρκεια. Για να το πετύχουν αυτό, έχουν εμπορική ιδιότητα και συνεπώς μπορούν να αναπτύσσουν οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα.

Μέχρι σήμερα έχουν συσταθεί και λειτουργούν Κοι.Σ.Π.Ε. στην Αττική (5), τη Λέρο, τη Θεσσαλονίκη, την Κατερίνη, τη Χίο, την Άμφισσα, την Κεφαλονιά, την Πάτρα, τα Χανιά, την Κέρκυρα, ενώ σε διαδικασία σύστασης βρίσκονται και αρκετοί άλλοι. Το 2008, ιδρύθηκε και ο 14ος Κοι.Σ.Π.Ε. στον 5ο Τομέα των Βορείων Προαστίων Αττικής με το όνομα «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ».

Στο επταμελές ΔΣ του Κοι.Σ.Π.Ε. συμμετέχουν μεταξύ των επαγγελματιών και 2 χρήστες υπηρεσιών ψυχικής υγείας, που διαμορφώνουν ισότιμα με τα άλλα μέλη το επαγγελματικό πλάνο. Ο Κοι.Σ.Π.Ε. «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» εξοπλίστηκε για να αναλάβει εργασία και να αναπτερώσει τις ελπίδες των μελών του. Πρώτος στόχος: οι καθαρισμοί εξωτερικών χώρων. Διαθέτοντας τα απαραίτητα εργαλεία, σε συνεργασία με επαγγελματίες καθαριστές, ο Κοι.Σ.Π.Ε. ζητά την αρωγή σας στο ξεκίνημά του. Η θέλησή μας είναι η συστηματική, επαρκής εκπαίδευση των εργαζομένων αλλά και η συστηματική ψυχοκοινωνική υποστήριξή τους, με την ανταγωνιστικότητα τον τιμών, φαίνεται να είναι η καινοτομία που πρέπει να στηρίξουμε ως κοινότητα. Επιλέγοντας την ομάδα καθαρισμού «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» γίνεστε συνεργοί στην αποκατάσταση των ατόμων αυτών και εργοδότες σε μια επένδυση ζωής.

«Ήμουν είμαι και θα είμαι ένας νέος με όνειρα και φιλοδοξίες» δηλώνουν τα μέλη ενός ενεργού και δυστυχώς μη ενεργοποιημένου εργατικού δυναμικού. «Ας τους δώσουμε την ευκαιρία, να φτάσουν λίγο πιο κοντά στα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους. Επικοινωνήστε μαζί μας και δώστε κι εσείς με την προσφορά εργασίας στον Κοι.Σ.Π.Ε. ένα ηχηρό παρών στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Γιατί αν η ανεργία στις μέρες μας, αγγίζει το 12,1% με στοιχεία του ΟΟΣΑ, για τους ψυχικά ασθενείς σε περιόδους σχετικής ευημερίας, ξεπερνά το 80%, ποσοστό που είναι τριπλάσιο απ’ ότι στις άλλες κατηγορίες ατόμων με αναπηρία» τονίζει ο κος Στυλιανίδης.

«Ο Κοι.Σ.Π.Ε. αποτελεί μόνο ένα μέρος του δικτύου υποστήριξης των ψυχικά πασχόντων και των οικογενειών τους στη Βόρεια Αττική, σε ένα δίκτυο υπηρεσιών ψυχικής υγείας που στόχο έχουν να προφυλάσσουν την καλή ψυχική υγεία των πολιτών. Πρόσφατη δραστηριότητα που αναπτύχθηκε μέσα στον τελευταίο χρόνο είναι και ο νεοϊδρυθείς Σύλλογος Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία Βόρειας Αττικής, στον οποίο καλούμε όλους να εγγραφούν ως μέλη, φίλοι ή εθελοντές. Η ψυχική ασθένεια, επηρεάζει 1 στους 4 συμπολίτες μας, δεν μπορεί να παραμείνει μόνο ένα αντικείμενο των ειδικών ψυχικής υγείας».

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

Κέντρο Ημέρας ΕΠΑΨΥ – 2108100901 – Αγ. Ιωάννου 16 – Μελίσσια
Κεντρική Διοίκηση ΕΠΑΨΥ – 2106141350 – Γράμμου 61-63 – Μαρούσι

Διαβάστε επίσης: Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας: «Αγκαλιάζοντας το διαφορετικό»