Την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου η γκαλερί «7» παρουσιάζει, την ομαδική έκθεση σε επιμέλεια Παναγιώτη Δαραμάρα με τίτλο : “Re.trace”.

Ads

Η ταυτότητα, οι σχέσεις, η μνήμη και η ευάλωτη πλευρά της ύπαρξης είναι μερικές από τις θεματικές που διαπερνούν τα έργα των 6 καλλιτεχνών:

Παναγιώτη Δαραμάρα, Παναγιώτη Κουλουρά, Βασιλικής Λευκαδίτη, Άλκηστις Μαυροκεφάλου, Νίκου Ποδιά, Μυρτώς Χμιελέφσκι.

Μέσα από υλικά όπως το χαρτί, το ύφασμα, το ξύλο, οι καλλιτέχνες δημιουργούν έργα προσωπικά που ενώ αποτελούν σταθερές αναφορές στη δουλειά τους, ταυτόχρονα δημιουργούν μια νέα αφορμή συνεύρεσης, συλλογικής εξερεύνησης και αλληλεπίδρασης πάνω στην προσέγγιση του ευαίσθητου και ευπαθούς.

Ads

Η έκθεση “Re.trace”, αναδεικνύει έναν κόσμο γήινης ποικιλομορφίας όπου κάθε έργο αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσουμε τις υφές και τα ίχνη του παρελθόντος, να παρατηρήσουμε το παρόν και να στοχαστούμε πάνω στο κοινό μέλλον όλων, προσώπων και πραγμάτων.

Επιμέλεια-οργάνωση: Παναγιώτης Δαραμάρας

Κείμενο έκθεσης: Ήρα Παπαδοπούλου

ΕΓΚΑΙΝΙΑ :  Τρίτη 20 Φεβρουαρίου, 7.30 – 10 μ.μ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ : 20 Φεβρουαρίου – 9 Μαρτίου 2024

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : Σόλωνος, 20 (106.73) ΑΘΗΝΑ

ΩΡΕΣ : Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή : 12- 8 μ.μ.

Τετάρτη, Σάββατο : 12 – 4 μ.μ.

Παναγιώτης Δαραμάρας

Γεννήθηκε το 1970 στην Ελλάδα. Έζησε στην Τρίπολη της Λιβύης και στην Βαγδάτη του Ιράκ. Σπούδασε στην Κιν/φική Σχολή Σταυράκου (1990-1993), παρακολούθησε μαθήματα Σύγχρονου Χορού και performance με την ομάδα της M. Mendez (1996-2005), Butoh με τον Maski Iwana (1999), μαθήματα υποκριτικής με τον Γ. Μπινιάρη (1994-1996) και στη συνέχεια αποφοίτησε από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας το 2004. Έχει πραγματοποιήσει 3 ατομικές εκθέσεις, με τελευταία την «Index 3 : Silent memory» το 2023 στην Gallery7 με την οποία συνεργάζεται. Συμμετέχει σε ομαδικές εικαστικές εκθέσεις και performances στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η δουλειά του αποτελείται κυρίως από γλυπτά, in situ εγκαταστάσεις και performances.

Από το 2019, με βάση μια προσφυγική οικία που βρίσκεται στον Συνοικισμό Χαλανδρίου, οργανώνει και συνεπιμελείται εικαστικά γεγονότα στην περιοχή με in situ καλλιτεχνικές δράσεις σε δρόμους, μαγαζιά, πάρκα και αυλές σπιτιών. Από το 1983 ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Παναγιώτης Κουλουράς

Γεννήθηκε το 1973. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Έχει εργαστεί ως σκηνογράφος και βοηθός σκηνοθέτη στο θέατρο. Υπήρξε βοηθός του Βλάσση Κανιάρη από το 2004 ως το 2011, τον οποίο και εκπροσώπησε σε εκθέσεις στο εξωτερικό. Έχει παρουσιάσει επτά ατομικές εκθέσεις, όπως “Σημειώσεις για την Κόρη”  Eleftheria Tseliou Gallery, “1900 – 2011” Κέντρο τέχνης Καλαμάτας, “Εφήμερα μνημεία” Siakos – Els Hanappe Gallery,.   Έχει λάβει μέρος σε 16 ομαδικές. Ενδεικτικά,  “Collectanea” σε επιμέλεια του Χριστόφορου Μαρίνου, “Vanishing Point” επιμέλεια Κατερίνα Νίκου – Εβίτα Τσοκαντά, “ Ο χρόνος οι άνθρωποι οι ιστορίες” στο Μουσείο Μπενάκη σε επιμέλεια Μάνου Στεφανίδη. Εκπροσωπείται από την Eleftheria Tseliou Gallery.

Βασιλική Λευκαδίτη

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Σπούδασε Ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και «Ψηφιακές μορφές Τέχνης» στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών της ίδιας σχολής (2009). Το 2021 παρουσίασε την ατομική της έκθεση” Κεντρίζοντας με το άλικο 1985, 3995 “, στην Γκαλερί 7.  Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.

Πρόσφατες εκθέσεις: 2024. « ἅμαdeus»/The Blender Gallery/Επιμέλεια:Παναγιώτης Λάμπρου, 2023. « Πολιτικές Φροντίδας. Εμπνέοντας τρεις Γενιές Ζωγραφικής »/Λόφος art project/Επιμέλεια: Φαίη Τζανετουλάκου, 2022 «Ειδύλλια Οδός» στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης σε επιμέλεια της Μαρίας Μαραγκού, 2020. ‘’Collectanea’’, The American College of Greece/Επιμέλεια: Χριστόφορος Μαρίνος. Εκπροσωπείται από την  Gallery 7.

Άλκηστις Μαυροκεφάλου

Γεννήθηκε το 1993. Ζει και εργάζεται μεταξύ Αθήνας και Χίου. Είναι απόφοιτη του Ruskin School of Art, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (BFA, 2014) και του Μεταπτυχιακού Εικαστικών Τεχνών της ΑΣΚΤ (MFA, 2017).

Η πρώτη της ατομική έκθεση, με τίτλο “τιθωνοί”, έγινε το 2023, σε επιμέλεια της Γαληνής Λαζάνη στην γκαλερί Ιλεάνα Τούντα με την οποία και συνεργάζεται. Συμμετέχει σε ομαδικές εκθέσεις από το 2012. To 2020 βραβεύτηκε από την Artworks ως fellow στο πρόγραμμα υποστήριξης καλλιτεχνών ΙΣΝ και το 2021 με το δεύτερο βραβείο στα Mataroa Awards, Art Thessaloniki International Contemporary Fair. Στην πρακτική της ασχολείται με την ευθραυστότητα και την ανθεκτικότητα που χαρακτηρίζει τα θραύσματα της φύσης και την απατηλή παρουσία τους μέσα σε αυτή.

Νίκος Ποδιάς

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Το 1999 αποφοίτησε από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών, όπου σπούδασε ζωγραφική με καθηγητή το Δημήτρη Μυταρά και σκηνογραφία με καθηγητή το Γιώργο Ζιάκα. Το 2001 ως υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη σκηνογραφία στο Central Saint Martins College of Art and Design του Λονδίνου και στην Hochchule fur Gestaltung und Kunst της Ζυρίχης. Τα τελευταία χρόνια η δουλειά του αποτελείται από μια σειρά έργων που αντλούν την έμπνευσή τους από μια ευρεία γκάμα ερεθισμάτων από την ιστορία της τέχνης, με πολιτιστικές αναφορές και στοιχεία τόσο από την ανατολική όσο και από τη δυτική παράδοση, εναρμονισμένα σε μια ενιαία ποιητική/εικαστική γλώσσα. Το υλικό που χρησιμοποιεί είναι κυρίως το χαρτί, χειροποίητα χαρτιά, χρησιμοποιημένα φακελάκια τσαγιού και papier mache γίνονται οι ζωγραφικές του επιφάνειες αλλά και το υλικό για τρισδιάστατες κατασκευές.  Έργα του έχουν εκτεθεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Μυρτώ Χμιελέφσκι

Γεννήθηκε στη Στοκχόλμη το 1975. Είναι απόφοιτη της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και της Nyckelviksskolan στη Στοκχόλμη. Ολοκλήρωσε ένα έτος εικαστικών σπουδών στο Limerick School of Art and Design (Erasmus) στην Ιρλανδία και τον κύκλο μαθημάτων Communicating with Video στο Middlesex University του Λονδίνου.  Έχει εκδώσει 3 ποιητικές συλλογές με πιο πρόσφατη τη Walkwoman (Κουκκίδα, 2023). Έχει συμμετάσχει στις εικαστικές εκθέσεις Roi (2023), Burn in (2022) κ.α.