Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι αναλαμβάνει «ακέραια την ευθύνη» για τις παραβιάσεις των υγειονομικών μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού και του lockdown, με την οργάνωση των πάρτι στις υψηλότερες σφαίρες της βρετανικής εξουσίας, γνωστό στη Βρετανία και ως Partygate.

Ads

Η δήλωση αυτή ήρθε λίγη ώρα μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της ανώτατης δημόσιας λειτουργού, Σου Γκρέι, η οποία επιρρίπτει τις ευθύνες στην κορυφή της Ντάουνινγκ Στριτ, χωρίς όμως να βάζει στο «κάδρο» με το όνομά του τον Μπόρις Τζόνσον.

«Αναλαμβάνω ακέραια την ευθύνη όλων όσων συνέβησαν υπό την ηγεσία μου», δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Μπόρις Τζόνσον, επαναλαμβάνοντας ότι ζητά συγγνώμη για το σκάνδαλο.

Τι αναφέρει η έκθεση

Σε υψηλά ιστάμενα πρόσωπα της Ντάουνινγκ Στριτ, πολιτικούς ή δημόσιους λειτουργούς, πρέπει να επιρριφθεί η ευθύνη για μία κουλτούρα που οδήγησε στα παράνομα πάρτι που οργανώθηκαν εκεί κατά την διάρκεια των lockdown, συμπεραίνει μεταξύ άλλων η έκθεση της Σου Γκρέι για το Partygate. Πολλές από τις συγκεντρώσεις στην Ντάουνινγκ Στριτ «δεν θα έπρεπε να έχει επιτραπεί να συμβούν».

Ads

«Πολλά από τα περιστατικά αυτά δεν θα έπρεπε να έχει επιτραπεί να συμβούν», γράφει στην έκθεσή της η Σου Γκρέι. «Είναι επίσης αλήθεια ότι ορισμένοι από τους λιγότερο έμπειρους υπαλλήλους πίστεψαν ότι η συμμετοχή τους σε ορισμένα από αυτά τα γεγονότα επιτρεπόταν με δεδομένη την παρουσία των υψηλά ιστάμενων. Οι υψηλά ιστάμενοι, είτε είναι πολιτικοί ή δημόσιοι λειτουργοί, θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη αυτής της κουλτούρας».

Το προκαταρκτικό πόρισμα της Σου Γκρέι δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο, αλλά η δημοσίευση του το τελικού πορίσματος αναβλήθηκε μέχρι την ολοκλήρωση της αστυνομικής έρευνας, η οποία έληξε την περασμένη εβδομάδα με την επιβολή 126 προστίμων.

Τόσο ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, όσο και ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ περιλαμβάνονται στα πρόσωπα στα οποία επιβλήθηκε πρόστιμο για το πάρτι των 56ων γενεθλίων του βρετανού πρωθυπυοργού.

Τα πάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ υπολείπονται των αναμενόμενων υψηλών απαιτήσεων, αλλά δεν απηχούν την κυρίαρχη κουλτούρα της διακυβέρνησης εκείνη την χρονική στιγμή, συμπεραίνει η έκθεση της Σου Γκρέι .

«Πολλοί θα είναι αναστατωμένοι από το γεγονός ότι τέτοιου είδους συμπεριφορά επιδείχθηκε σε τέτοια κλίμακα στην καρδιά της Κυβέρνησης. Το κοινό έχει το δικαίωμα να έχει τις υψηλότερες απαιτήσεις συμπεριφοράς σε τέτοιους χώρους και είναι σαφές πως ό,τι συνέβη υπολείπεται αυτών των απαιτήσεων», αναφέρεται στην έκθεση.

«Έχω την ισχυρή πεποίθηση, ωστόσο, ότι αυτά τα περιστατικά δεν απηχούν την κυρίαρχη κουλτούρα στην Κυβέρνηση και την Δημόσια Διοίκηση εκείνη την χρονική στιγμή. Πολλές χιλιάδες άνθρωποι σε ολόκληρη την χώρα εργάσθηκαν ακούραστα για να είναι στο ύψος των περιστάσεων σε μία πρωτοφανή συγκυρία».

Στην ετυμηγορία της η κ. Γκρέι κάνει λόγο για «υπερβολική» κατανάλωση αλκοόλ. Περιγράφει πώς οι υπάλληλοι απολάμβαναν το καραόκε, κάποιος ήταν άρρωστος, ενώ κάποιοι τσακώνονταν την ώρα που η υπόλοιπη χώρα ήταν υπό σκληρούς περιορισμούς.

Η κυρία Γκρέι ήταν ιδιαίτερα καυστική για ένα θορυβώδες πάρτι αποχώρησης στην Ντάουνινγκ Στριτ την παραμονή της κηδείας του Δούκα του Εδιμβούργου, όταν η κούνια ενός παιδιού έσπασε. Ο κ. Τζόνσον δεν ήταν «παρών» σε αυτό το πάρτι.

Η Σου Γκρέι δεν επιρρίπτει ευθύνη απευθείας στον Μπόρις Τζόνσον, αλλά στην έκθεση περιλαμβάνονται λεπτομέρειες και φωτογραφίες από περισσότερες από δέκα συγκεντρώσεις στην Ντάουνινγκ Στριτ, σε ορισμένες από τις οποίες συμμετείχε.

Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλη – Σφοδρή κριτική και από βουλευτές των Συντηρητικών

Από τη δική του μεριά του, ο Μπόρις Τζόνσον μιλώντας στην Βουλή των Κοινοτήτων επανέλαβε τη συγγνώμη του στο βρετανικό λαό και ανέλαβε ξανά την πλήρη ευθύνη των συγκεντρώσεων ενώ μάλιστα ευχαρίστησε τη Σου Γκρέι για την ευκαιρία που του προσέφερε ώστε να γίνουν δραστικές αλλαγές στην Ντάουνινγκ Στριτ. Χαρακτηριστικό, ότι ακόμα και ο ίδιος δήλωσε «σοκαρισμένος και συγκλονισμένος» από την τροπή που έπαιρναν τα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ. Βέβαια την ώρα που το δήλωσε ακούστηκαν αρκετά γέλια εντός του Κοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σερ Κιρ Στάρμερ, ζήτησε από τον Τζόνσον να «μαζέψει τα πράγματα τα και να φύγει» καθώς τον κατηγόρησε ότι «οδηγεί το Ηνωμένο Βασίλειο στη μεγαλύτερη καταστροφή του». Στο ίδιο μήκος κύματος και οι υπόλοιποι βουλευτές της αντιπολίτευσης που ζήτησαν την παραίτησή του όχι μόνο επειδή παρευρέθηκε στα πάρτι αλλά και επειδή είπε ψέματα εντός του κοινοβουλίου.
Βέβαια σε αυτό ο Βρετανός πρωθυπουργός απλώς απάντησε ότι είναι «κοινή λογική» να «μπερδευτούν» οι εργασιακοί κανόνες με εκείνους της κοινωνικοποίησης όταν δουλεύεις καθημερινά και για πολλές ώρες μαζί με κάποιον.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι και βουλευτές του κόμματος των Συντηρητικών στράφηκαν εναντίον του, θέτοντας το ερώτημα, τι θα γίνει στις επόμενες εκλογές καθώς πολλοί είναι εκείνοι που δικαίως φοβούνται μια παταγώδη ήττα αν ακόμα βρίσκεται στο τιμόνι του κόμματος ο Μπόρις Τζόνσον.

Και ενώ ο Τζόνσον παρακάλεσε «να πάμε όλοι παρακάτω μετά από τη δημοσίευση», έχει τώρα να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο κόστος ζωής που είναι το μεγάλο πρόβλημα που καλείται να λύσει αυτή τη στιγμή στο εσωτερικό. Ακόμα και αύριο πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει σχέδιο ενίσχυσης των νοικοκυριών, σε μια τελευταία προσπάθεια να στρέψει την προσοχή από το «Partygate».