«Κανείς δεν ξέρει τι προέκυψε πρώτα: η οικονομική κρίση που έχει γονατίσει την Ελλάδα ή το σίσα, το ναρκωτικό που έχει γίνει γνωστό ως «η κοκαΐνη των φτωχών», γράφει η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας, Guardian, στην Αθήνα, Έλεν Σμιθ

Ads

 
Το σίσα είναι ένα μείγμα μεθαμφεταμίνης με υγρά μπαταρίας, λάδια μηχανής ακόμη και σαμπουάν. Μπορεί είτε να εισπνευσθεί είτε να χορηγηθεί με σύριγγα, ενώ χωρίς καμία διεργασία μπορεί να παρασκευαστεί σε αυτοσχέδια εργαστήρια.
 
«Σε μια διαβάθμιση των ναρκωτικών αυτό είναι το χειρότερο. Σε καίει μέσα σου, σε κάνει επιθετικό και εξασφαλίζει ότι θα σε τρελάνει τελείως», λέει στην εφημερίδα η Μαρία, πρώην εξαρτημένη από την ηρωίνη.
 
Το θέμα της χρήσης του συγκεκριμένου ναρκωτικού επανέφερε στην επικαιρότητα το νέο φίλμ του Vice.com.
 

 
«Είναι ένα ναρκωτικό δολοφόνος που σε κάνει επίσης να θες να σκοτώσεις», δηλώνει στο Vice, ο Κωνσταντίνος, ένας τοξικομανής. «Μπορεί να σκοτώσεις χωρίς να το καταλάβεις… Και διαδίδεται πιο γρήγορα και από τον θάνατο. Πολλοί χρήστες πέθαναν».
 
Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Πουλόπουλο, επικεφαλής του ΚΕΘΕΑ, «το σίσα αντιπροσωπεύει τις συνέπειες της κρίσης που έχει εκτοξεύσει τα ποσοστά της ανεργίας». «Είναι το ναρκωτικό της λιτότητας», σχολιάζει ο ίδιος.
 
Όπως γράφει το Vice.com: «Σε ένα κλίμα διαρκούς αβεβαιότητας, όπου τα ποσοστά των αυτοκτονιών έχουν αυξηθεί μαζί με τα κρούσματα του AIDS, οι ναρκομανείς, που εκτιμούνται στους 25.000, έχουν γίνει εξαιρετικά αυτοκαταστροφικοί. Οι ειδικοί λένε ότι οι νέοι Έλληνες που έχουν διαλυθεί από τα άνευ προηγουμένου ποσοστά ανεργίας – το 64% των νέων Ελλήνων είναι άνεργοι – κατευθύνονται προς την ίδια κατεύθυνση».

Ads

Διαβάστε επίσης: Η κρίση γεννά τα ναρκωτικά της