Θα ήταν ανεύθυνο και παρακινδυνευμένο εκ μέρους της Κομισιόν να υπεισέλθει σε σενάρια περί ανάγκης λήψης νέων μέτρων στην Ελλάδα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ‘Ολι Ρεν, ενώ ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης μίλησε για ανάγκη η Ελλάδα να προχωρήσει άμεσα σε μεταρρυθμίσεις. Το ΔΝΤ, πάλι, εμφανίστηκε αντίθετο στην παροχή εγγυήσεων από την Ελλάδα, την ίδια ώρα που η Φινλανδία επέμενε στο αίτημά της για εξασφαλίσεις προκειμένου να συμμετάσχει στα νέα δάνεια προς την Ελλάδα.

Ads

Ο εκπρόσωπος του ‘Ολι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ επέμεινε στην ανάγκη πλήρους εφαρμογής από την Ελλάδα όλων των μέτρων που έχουν ήδη συμφωνηθεί, μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου να υπάρξει σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών και επιστροφή τους σε βιώσιμο δρόμο. Σημείωσε ακόμη ότι από τη στιγμή που οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, θα ήταν ανεύθυνο και παρακινδυνευμένο εκ μέρους της Επιτροπής να υπεισέλθει σε σενάρια περί της ανάγκης λήψης πρόσθετων μέτρων, τόνισε ο Αμαντέους Αλταφάζ.

Νωρίτερα, σε κοινή ανακοίνωσή τους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, κατέληξαν στη διαπίστωση ότι η αποστολή της τρόικας σημείωσε «ικανοποιητική πρόοδο» στις συζητήσεις που είχε στην Αθήνα με τις ελληνικές αρχές, στο πλαίσιο της 5ης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι η κοινή αντιπροσωπεία των τριών οργανισμών αποχώρησε προσωρινά από την Αθήνα, ώστε οι ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν το τεχνικό έργο, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο προϋπολογισμού του 2012 καθώς και τα διαρθρωτικά μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα. Η κοινή αντιπροσωπεία προτίθεται να επιστρέψει στην Αθήνα στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφαν Σάιμπερτ τόνισε σήμερα πως η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα και διεξοδικά στην προώθηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Αναφερόμενος στις προτάσεις Σόιμπλε για την αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ, είπε ότι το Βερολίνο επικεντρώνει την προσοχή του στα άμεσα προβλήματα παρά σε «μακροχρόνιες συζητήσεις».

Ads

Πάντως, ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην υλοποίηση του δευτέρου πακέτου χρηματοπιστωτικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Νοβότνι, μολονότι η ΕΚΤ εξακολουθεί να παρεμβαίνει (αγοράζοντας κρατικά ομόλογα), ωστόσο μπορεί και θέλει να το κάνει αυτό μόνο σε περιορισμένο πλαίσιο, ενώ πρόσθεσε πως η κρίση μερικώς μόνον συγκρατείται και δεν έχει ακόμη επιτευχθεί μια μόνιμη διέξοδος.

Αντίστοιχα, ο υποδιοικητής της ΑΚΤ, Βόλφγκανγκ Ντούχατσεκ, προειδοποίησε πως η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον πέντε έως δέκα χρόνια, μέχρις ότου μπορέσει να αναχρηματοδοτηθεί από τις αγορές, καθώς, είναι αδύνατο η κατάσταση να διορθωθεί μέσα σε ένα χρόνο.

Αντίθετο το ΔΝΤ με την παροχή εγγυήσεων

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πάλι, όπως μεταδίδει το Bloomberg, εκφράζει την αντίθεσή του στο να δοθούν εγγυήσεις για το νέο δάνειο που συμφωνήθηκε την 21η Ιουλίου

Την ίδια ώρα, η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Γιούτα Ουρπιλάινεν επανέλαβε σήμερα το αίτημα της χώρας της για εξασφαλίσεις προκειμένου να συμμετάσχει στα νέα δάνεια προς την Ελλάδα. «Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Συμμετέχουμε στο πακέτο για την Ελλάδα εάν λάβουμε εξασφαλίσεις», τόνισε η κυρία Ουρπιλάινεν σε δημοσιογράφους στο περιθώριο κοινοβουλευτικής συνεδρίασης. Η υπουργός δήλωσε επίσης ότι οι προτεινόμενες αλλαγές στο ενιαίο ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, το EFSF, θα πρέπει να είναι ομόφωνες.

Διαβάστε επίσης: Σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τις εξελίξεις με την τρόικα