Λίγες μόλις ώρες πριν τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με βασικό αντικείμενο τις κυβερνητικές διαφωνίες για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, είδε το φως της δημοσιότητας το πόρισμα της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΚΕΝΕ) για το νόμο Ρουπακιώτη. Η ΚΕΝΕ κρίνει ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τον ρατσισμό είναι επαρκές, εντοπίζει αντισυνταγματικές διατάξεις, ενώ κάνει λόγο και για αόριστες αναφορές μέσα στο κείμενο του νομοσχεδίου.

Ads

«Η Επιτροπή έχει τη γνώμη ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο με επάρκεια αντιμετωπίζει τα περισσότερα από τα θέματα του υπό επεξεργασία σχεδίου νόμου», αναφέρεται στην έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, και προστίθεται ότι «ο νόμος 927/79 όπως ισχύει αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ποινικού κολασμού πράξεων ή ενεργειών που μπορεί να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος η βία, αντιμετωπίζοντας επίσης και τη συμμετοχή σε οργανώσεις που επιδιώκουν σκοπούν που οδηγούν σε φυλετικές διακρίσεις».

Διαβάστε εδώ αναλυτικά το πόρισμα της ΚΕΝΕ
 
Η ΚΕΝΕ εκτιμά ότι το μόνο που χρειάζεται είναι μικρές προσθήκες στον ν. 27/1979. Σε άλλο σημείο η ΚΕΝΕ τονίζει ότι «η καταρχήν απόλυτη απαγόρευση της με οποιονδήποτε τρόπο έκφρασης ρατσιστικών και ξενοφοβικών ιδεών καθ’ εαυτή δεν είναι συνταγματικά ανεκτή».

Η δημοσιοποίηση της έκθεσης της ΚΕΝΕ λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των «3» προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του ΠΑΣΟΚ, το οποίο σε ανακοίνωσή του αναφέρει: Κακή υπηρεσία προσφέρει στην κυβέρνηση και την αναγκαία συνεννόηση των κυβερνητικών εταίρων όποιος είχε την έμπνευση να επισπευσθεί η διατύπωση και άμεση δημοσιοποίηση του πρακτικού της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΚΕΝΕ) για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, λίγες μόνον ώρες πριν από τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών σήμερα το απόγευμα.
 
Ακολούθως, το ΠΑΣΟΚ κάνει τις εξής επισημάνσεις: 

Ads
  • Η ΚΕΝΕ δεν είναι επιτροπή της Βουλής ή ανεξάρτητη αρχή, αλλά βοηθητικό όργανο της Κυβέρνησης.
  • Αρμοδιότητα της ΚΕΝΕ δεν είναι η αξιολόγηση της σκοπιμότητας των νομοθετικών πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης, αλλά η νομοτεχνική επεξεργασία των σχεδίων νόμου.
  • Η κυβερνητική πολιτική, βασική παράμετρος της οποίας είναι η νομοθετική πολιτική, δεν διαμορφώνεται από βοηθητικού χαρακτήρα επιτροπές, αλλά από την ίδια την Κυβέρνηση ως πολιτικό όργανο και από τα κόμματα που συγκροτούν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, από την εμπιστοσύνη της οποίας εξαρτάται η ύπαρξη της Κυβέρνησης.
  • Το πρακτικό υπ’ αριθμόν 1153/17-10-2011 της ΚΕΝΕ, υπό την τότε σύνθεσή της, επεξεργάστηκε το αρχικό σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης και προέβη σε νομοτεχνικού χαρακτήρα επισημάνσεις. Η σύγκριση των δύο πρακτικών, του σημερινού και αυτού του 2011, δείχνει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να λειτουργεί η ΚΕΝΕ και ποιο είναι το πλαίσιο της αρμοδιότητάς της.
  • Αντίστοιχου περιεχομένου με το πρακτικό της ΚΕΝΕ του 2011 είναι και η έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για το αρχικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που υποβλήθηκε στις 13-1-2012.

Την εκτίμηση ότι θα υπάρξει θετική συμφωνία για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, στη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών το απόγευμα, εξέφρασε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Θόδωρος Μαργαρίτης, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Στα μέσα και στα έξω» με τον Γιάννη Παντελάκη. 

Υπενθυμίζεται πως το ζήτημα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών στις 18:00 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου. Τη συνάντηση αναμένεται να απασχολήσει και ο συντονισμός της λειτουργίας της κυβέρνησης, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο να έχει θέσει πολλές φορές το θέμα και να έχει κάνει ξεκάθαρο ότι θέλει να ισχυρότερο λόγο.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα επιχειρήσει συμβιβασμό προτείνοντας στη σημερινή σύσκεψη την κωδικοποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας με ορισμένες προσθήκες στοιχείων του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη. Μέχρι στιγμής ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ πάντως επιμένουν στην κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή.
 
Τις προηγούμενες ημέρες σύννεφα σκίασαν την τρικομματική με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να τάσσονται αναφανδόν υπέρ του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. Η ΔΗΜΑΡ παρείχε ομπρέλα στήριξης στον Αντώνη Ρουπακιώτη ενώ το ΠΑΣΟΚ έκανε τις δικές του προτάσεις και εξαπέλυσε στοχευμένες επιθέσεις στη ΝΔ. Έτσι το ζήτημα έφτασε στη συνάντηση των τριών καθώς από πλευράς ΝΔ υπήρξαν διαρροές περί μη αναγκαιότητας του νομοσχεδίου.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ, λίγες ώρες πριν τη σύσκεψη στο Μαξίμου, επιρρίπτει σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ελιγμούς τακτικής φύσης στο θέμα του αντιρατστιστικού νομοσχεδίου, ενώ κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι αναλαμβάνει προσωπικά τον ενταφιασμό του νομοσχεδίου στο πλαίσιο της στρατηγικής προσεταιρισμού της Χρυσής Αυγής.

Την ίδια ώρα η Κουμουνδούρου εξαπέλυσε διμέτωπη επίθεση σε Χρυσή Αυγή και ΝΔ, με αφορμή αφενός τα συνθήματα που ακούστηκαν σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα σε συγκεντρώσεις της Χρυσής Αυγής (Πήλιο, Τρίκαλα) και αφετέρου τη στάση της ΝΔ στο θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. Το σημαντικό είναι, τονίζεται στην ανακοίνωση από το γραφεί Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ότι «οι αθλιότητες των νεοναζί συναντούν παντού αντιστάσεις» και γίνεται αναφορά στην κινητοποίηση των τοπικών κινημάτων στα Χανιά και την αντιφασιστική διαδήλωση στα Τρίκαλα.
 
«Αυτή όμως είναι η μία πλευρά του νομίσματος», επισημαίνεται χαρακτηριστικά. «Η άλλη είναι ότι ενθουσιώδεις θαυμαστές της σπαρτιατικής «Κρυπτείας», όπως ο γ.γ. της κυβέρνησης κ. Μπαλτάκος, έχουν εποικίσει το Μέγαρο Μαξίμου και σήμερα οικοδομούν συστηματικά το “εθνικό τόξο” από κοινού με τη Χρυσή Αυγή. Για το σκοπό αυτό, εξάλλου, επιδιώκουν την απόσυρση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, πιθανή εφαρμογή του οποίου θα υποχρέωνε ακόμα και υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας να λογοδοτήσουν». Δυστυχώς, καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη φλυαρία περί «άκρων», η ηγεσία της ΝΔ έχει επιδοθεί στην οικοδόμηση του δικού της άκρου, συγκλίνοντας επικίνδυνα με τους νοσταλγούς του Μεταξά.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να μας κάνει τώρα μαθήματα δημοκρατίας και με πρόσχημα το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο στρέφεται κατά της Νέας Δημοκρατίας, απάντησε η Συγγρού. Τη Χρυσή Αυγή θα την απομονώσουμε ενισχύοντας τη δημοκρατική νομιμότητα και λύνοντας τα προβλήματα των πολιτών, όχι διαλύοντας τη δημοκρατία και παραβιάζοντας κάθε μέρα τα δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας, υπογραμμίζει στην απάντηση της η ΝΔ και προειδοποιεί ότι «οι ακρότητες τροφοδοτούν ακρότητες». 

«Οι όποιες διαφωνίες στη συγκυβέρνηση, γύρω από το λεγόμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, δεν μπορούν να συγκαλύψουν τη συνολική αντιλαϊκή ατζέντα της σύσκεψης και τη συμφωνία των εταίρων στα νέα αντιλαϊκά μέτρα, τις μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και τη νέα επίθεση στο λαϊκό εισόδημα μέσω καινούργιων και εξοντωτικών φόρων», σχολίασε από την πλευρά του το ΚΚΕ