Συμβιβαστική λύση για το θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, το οποίο τις προηγούμενες ημέρες προκάλεσε τριγμούς στην κυβέρνηση, θα αναζητήσουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί στη σύσκεψη που θα έχουν στις 18:00 στο Μέγαρο Μαξίμου. Τη συνάντηση αναμένεται να απασχολήσει και ο συντονισμός της λειτουργίας της κυβέρνησης, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο να έχει θέσει πολλές φορές το θέμα και να έχει κάνει ξεκάθαρο ότι θέλει έναν ισχυρότερο λόγο. Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εντός των προσεχών ωρών αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το πρακτικό της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΚΕΝΕ) για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. 

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα επιχειρήσει συμβιβασμό προτείνοντας στη σημερινή σύσκεψη την κωδικοποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας με ορισμένες προσθήκες στοιχείων του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη. Μέχρι στιγμής πάντως, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ επιμένουν στην κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή.
 
Μάλιστα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος θα συναντηθεί στις 14.30 με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, σήκωσε το Σάββατο τους τόνους, θέτοντας και θέμα συνολικής αξιολόγησης της λειτουργίας της κυβέρνησης.
 
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε τόσο στη ΝΔ, την οποία κατηγόρησε πως «νομίζει ότι η κυβέρνηση είναι μονοκομματική», όσο και στη ΔΗΜΑΡ, υποστηρίζοντας πως «θέλει να μετέχει στη νομή της εξουσίας, αποφεύγοντας τις πιο δύσκολες στιγμές τα βάρη των αποφάσεων».

«Εταιρικά πυρά» κατά ΝΔ και ΔΗΜΑΡ από Βενιζέλο

Αιχμές πάντως υπάρχουν και από πλευράς ΔΗΜΑΡ. «Ποια τρικομματική κυβέρνηση; Εάν ήταν όντως τρικομματική, δε θα είχα κανένα πρόβλημα. Φαίνεται, όμως, από πολλά κι απτά παραδείγματα, πως η κυβέρνηση λειτουργεί ως μονοκομματική, με την ανοχή της ΔΗΜΑΡ» σημειώνει ο Γιάννης Κακουλίδης της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, μιλώντας στο aeginalight.gr. Για το δε αντιρατσιστικό νομοσχέδιο σημειώνει ότι το θεωρεί εξαιρετικό. «Αυτοί που εγείρουν αντιρρήσεις, προβάλλουν πιθανότητες επέκτασης του νόμου σε περιοχές που δεν έχει σκεφτεί ο νομοθέτης. Να βρεθούν, για παράδειγμα, μειονότητες πολιτικές ή θρησκευτικές, με περισσότερα προνόμια από την υπόλοιπη κοινωνία. Το ερώτημα είναι, γιατί η ΝΔ που ξεκίνησε όλη αυτή την ‘ιστορία’ σήμερα κάνει πίσω». 

Ads

Τις προηγούμενες ημέρες σύννεφα σκίασαν την τρικομματική με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να τάσσονται αναφανδόν υπέρ του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. Η ΔΗΜΑΡ παρείχε ομπρέλα στήριξης στον Αντώνη Ρουπακιώτη ενώ το ΠΑΣΟΚ έκανε τις δικές του προτάσεις και εξαπέλυσε στοχευμένες επιθέσεις στη ΝΔ. Έτσι το ζήτημα έφτασε στη συνάντηση των τριών καθώς από πλευράς ΝΔ υπήρξαν διαρροές περί μη αναγκαιότητας του νομοσχεδίου.
 
«Πρέπει να προωθηθεί το νομοσχέδιο και τούτο ανεξάρτητα από το τι θα έχει ως αποτέλεσμα η διαβούλευση που ούτως ή άλλως πρέπει να γίνει στο επίπεδο της Βουλής. Το νομοθέτημα αυτό δεν καλύπτεται από την υπάρχουσα νομοθεσία, όπως εσφαλμένα υποστηρίζουν κάποιοι. Είναι υποχρέωση της χώρας μας έναντι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρέπει να προωθηθεί» δήλωσε αντίθετα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης.

«Η βουλή δίνει συγκεκριμένες δυνατότητες, εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να περάσει αυτό το νομοσχέδιο, να γίνει νόμος του κράτους. Δεν αρκεί ο νόμος του 1979, ήταν εντελώς διαφορετικές συνθήκες τότε και εντελώς διαφορετικές  τώρα που έχουμε πολύ μεγάλη έξαρση ρατσιστικών φαινομένων και συμπεριφορών» τόνισε ο Ανδρέας Παπαδόπουλος.
 
Πάντως οι βουλευτές της ΝΔ επιμένουν. «Δεν υπάρχει ανάγκη για τον νέο νόμο» τόνισε ο Μάκης Βορίδης, αναφερόμενος στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «αυτό το θέμα έχει σηκωθεί ψηλά, για έναν λόγο τον οποίο εγώ δεν αντιλαμβάνομαι». «Ο αντιρατσιστικός νόμος δεν αφορά στην τέλεση αδικημάτων, διότι τα αδικήματα γενικώς, όπως ο εμπρησμός, οι σωματικές βλάβες, η εγκληματική οργάνωση, προβλέπονται και τιμωρούνται από τη γενική ποινική νομοθεσία» επεσήμανε ο κ. Βορίδης, σε πρωινή εκπομπή του Mega.

Την άποψη ότι χρειάζονται μερικές συμπληρώσεις στο υφιστάμενο πλαίσιο για τις φυλετικές διακρίσεις επανέλαβε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χαράλαμπος Αθανασίου, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ.
 
«Πιστεύω ότι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο καλύπτει τις ανάγκες που η απόφαση-πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει θέσει για την καταπολέμηση των φυλετικών διακρίσεων. Βεβαίως, χρειάζονται μερικές παρεμβάσεις, αλλά όχι σε σημείο τέτοιο που να αναθεωρεί όλο το υφιστάμενο νομοθετικό καθεστώς» τόνισε.

Αρνήθηκε πάντως ότι υπάρχει ενδοκυβερνητική κρίση. «Μερικές συμπληρώσεις χρειάζονται οι οποίες βεβαίως δεν δικαιολογούν τον θόρυβο, ο οποίος δημιουργήθηκε και να παρουσιάζεται ότι υπάρχει ενδοκυβερνητική κρίση. Δεν υπάρχει κανένα ενδοκυβερνητικό πρόβλημα. Υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις αν ο νόμος αυτός επαρκεί ή χρειάζονται παρεμβάσεις» υπογράμμισε.

Γεννηματά: Να λείπουν αλαζονικές πρακτικές από την τρικομματική

 
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ «πέταξε το γάντι» σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ καλώντας τα δύο κόμματα «να αποδείξουν αν εννοούν όσα λέγουν τον τελευταίο καιρό για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας».
 
«Μετά την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού για τον ενταφιασμό του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, με προφανή σκοπό να μην διαταραχθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη νεοναζιστική Χ.Α., οι άλλοι δύο κυβερνητικοί εταίροι καλούνται να αποδείξουν αν εννοούν όσα λέγουν τον τελευταίο καιρό για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας. Η σύσκεψη θα αποτυπώσει τον βαθμό δορυφοριοποίησης του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ προς την ΝΔ» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.
 
Στο μεταξύ ο βουλευτής του κόμματος, Δημήτρης Παπαδημούλης σημειώνει ότι απαιτείται ένας νέος αντιρατσιστικός νόμος κυρίως στην εφαρμογή του. «Οι σκοπιμότητες Σαμαρά και οι εκλογικές φοβίες Βενιζέλου – Κουβέλη, μυρίζουν φιάσκο» σημειώνουν.