Βολές κατά των άλλων δύο κυβερνητικών εταίρων εξαπέλυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, ενώ σημείωσε πως «παρά τα θετικά σημεία υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία της κυβέρνησης».

Ads

 
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τη ΝΔ πως «νομίζει ότι η κυβέρνηση είναι μονοκομματική», ενώ για τη ΔΗΜΑΡ ανέφερε ότι «θέλει να μετέχει στη νομή της εξουσίας, αποφεύγοντας τις πιο δύσκολες στιγμές τα βάρη των αποφάσεων». «Δεν μπορούν να μας κουνούν το δάχτυλο ούτε αυτοί που προκάλεσαν εκλογές επιζητώντας αυτοδυναμία ούτε εκείνοι που καταψήφισαν το δεύτερο μνημόνιο, δήλωσαν παρών στον εφαρμοστικό και ψήφισαν τον προϋπολογισμό», σημείωσε.
 
Συνεχίζοντας την επίθεση κατά της ΝΔ ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε πως «οι τεκμηριωμένες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ προκαλούν συχνά ενόχληση στη Ν.Δ., με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις» και έκανε λόγο για «παιδαριώδη προσπάθεια οικειοποίηση των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ».
 
Σχετικά με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο σημείωσε πως «επέβαλε να συναντηθούν οι τρεις αρχηγοί» και επισήμανε πως η συνάντηση της Δευτέρας θα έχει ως αντικείμενο τη συνολική αξιολόγηση της λειτουργίας της κυβέρνησης. «Αξιώνουμε σεβασμό στους κανόνες που πρέπει να διέπουν ένα σχήμα συνεργασίας», υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και απέρριψε εκ νέου τους ισχυρισμούς στελεχών της ΝΔ που αναφέρουν ότι δεν χρειάζεται αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και επαρκεί το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, σημειώνοντας. «Το 1979 είχαμε Χρυσή Αυγή με τέτοια θρασεία συμπεριφορά στη Βουλή; Είχαμε βουλευτές να οπλοφορούν στη Βουλή;», σημείωσε και επέκρινε τη ΝΔ για «αλαζονικές διαρροές». 

Σχετικά με τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε πως θα προχωρήσει με διαφάνεια και κάλεσε και τα υπόλοιπα κόμματα κάνουν έλεγχο στα οικονομικά τους και έπειτα να πιάνουν στο στόμα τους το ΠΑΣΟΚ.
 
Για τα εσωτερικά μέτωπα που έχουν ανοίξει στο κόμμα κάλεσε όλα τα στελέχη του ΠαΣοΚ και επιτέθηκε σε όσα στελέχη έχουν αποστασιοποιηθεί και ασκούν κριτική. «Το ΠαΣοΚ έχει δύο προβλήματα, την ασέβεια και τον παρασιτισμό. Έχουν βρει ως όχημα τα οικονομικά του ΠαΣοΚ για να επιτίθενται σε αυτό.  Έχουμε βρεθεί σε πάμπολλες στιγμές επανεκκίνησης. Τι είναι αυτό που εξανεμίζει τις προσπάθειες μας; Το ΠαΣοΚ απώλεσε τη συγκολλητική του ουσία που ήταν η εξουσία και η σχέση κράτους και οικονομίας. Το στελεχικό μας δυναμικό είναι έτοιμο να κλονιστεί ανά πάσα στιγμή. Τρεις παραδημοσιογράφοι και τέσσερα παραπολιτικά δημιουργούν πανικό. Το ΠαΣοΚ ενοχλεί, γιατί δεν ελέγχεται αντιθέτως παρακολουθεί και ελέγχει τις εξελίξεις», δήλωσε και πρόσθεσε:
 
«Τι απαλλάσσει κάποιους από την προσωπική τους ευθύνη για την συλλογική πορεία της παράταξης; Τι απαλλάσσει αυτούς που ήταν διορισμένοι νεοσσοί σε κρατικές θέσεις και έκαναν όλη τη διαδρομή τους χάριν της παράταξης; Μια απλή δήλωση; Η διαφοροποίηση από την κυβερνητική πολιτική; Η ίδρυση προσωπικού κόμματος ή δεξαμενής σκέψης; Ποιος σηκώνει την ευθύνη της παράταξης, οι βουλευτές που πρωτοεξελέγησαν το 2012 ή η νεολαία του ΠαΣοΚ;», αναφερόμενος χωρίς να τους κατονομάσει στην Άννα Διαμαντοπούλου και τον Ανδρέα Λοβέρδο.
 
«Ελεος. απαιτείται συστολή και αυτοσυνειδησία. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να έχουν τον μουτζούρη και κάποιοι να το παίζουν μάγκες», σημείωσε και συνέχισε: «Ζητώ να δείξουν σεβασμό στην παράταξη που τους ανέδειξε, άλλους με εμβρυουλκό και άλλους με αλεξίπτωτο. Στο Βυζάντιο οι αναχωρητές ίδρυαν ένα μικρό μοναστήρι επιζητώντας την προσωπική τους ταπείνωση. Σέβομαι στον αναχωρητισμό, αλλά τον πραγματικό αναχωρητισμό».
 
«Δεν θα σηκώσουμε το βάρος κανενός Τσοχατζόπουλου, κανενός Παπακωνσταντίνου, ούτε κανενός άλλου. Έχουμε αρκετούς σχολιαστές στο όνομα του έθνους, θέλουμε στελέχη χάριν της παράταξης. Το ΠαΣοΚ είναι πολύ σκληρό για να πεθάνει. Η αλήθεια θα κατισχύσει γιατί είναι ιστορικό μέγεθος», κατέληξε.