Δέκα νοσοκομεία της Αθήνας ξεκίνησαν την Παρασκευή τη χορήγηση μεθαδόνης σε εξαρτημένα μέλη του ΟΚΑΝΑ. Περίπου 200 ασθενείς, με κριτήριο τον τόπο διαμονής τους, κατανεμήθηκαν στα νοσοκομεία Κωνσταντοπούλειο-«Αγία Όλγα», «Αλεξάνδρα», «Αμαλία Φλέμιγκ», «Γ. Γεννηματάς», «Ευαγγελισμός», «ΚΑΤ» και «Σισμανόγλειο».

Ads

Επιπλέον, στα νοσοκομεία «Ιπποκράτειο», «Σπηλιοπούλειο» και ΙΚΑ Πατησίων θα λειτουργήσουν μονάδες συνταγογράφησης για τους χρήστες. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι μονάδες στελεχώθηκαν με ψυχίατρο, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και νοσηλευτές.
Στο μεταξύ, η Θεσσαλονίκη απέκτησε την Παρασκευή την έκτη μονάδα μεθαδόνης του ΟΚΑΝΑ στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο «424 ΓΣΝΕ», με την προσέλευση των πέντε πρώτων ασθενών.

«Αν τα πράγματα είναι όπως σήμερα δείχνουν, τον Νοέμβριο δεν θα υπάρχει η λίστα της ντροπής και κανείς εξαρτημένος δεν θα κάνει περισσότερο από 15 μέρες για να μπει στα προγράμματα, ενώ σήμερα κάνει 7 χρόνια και 3 μήνες -με αποτέλεσμα το 4% των εξαρτημένων να πεθαίνουν και το 8% να φυλακίζονται για παραβατικότητα ή εγκληματικότητα» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Την εναντίωση του ΚΚΕ στην «εγκληματική» επιλογή της χορήγησης υποκατάστατων εξέφρασε η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα, στο πλαίσιο συζήτησης σχετικής επερώτησης στη Βουλή. «Αντί ο υπουργός να αναγγείλει πολιτική πρόληψης και καταπολέμησης της ναρκοεξάρτησης, μας εξηγεί το πώς θα πάρει τους εξαρτημένους που δέχονται τα υποκατάστατα και θα τους κρύψει στα νοσοκομεία. Το ηθικό μέτρο της κυβέρνησης, είναι πιο κάτω και από το μηδέν» υποστήριξε, τονίζοντας ότι οι εξαρτημένοι δεν είναι ασθενείς αλλά θύματα.

Ads

Νέα συγκέντρωση των εργαζομένων στην ψυχική υγεία

Συγκέντρωση των εργαζομένων στη ψυχική υγεία, στο ΚΕΘΕΑ, στον ΟΚΑΝΑ και στα Κέντρα Πρόληψης πραγματοποιήθηκε έξω από το υπουργείο Υγείας με αφορμή την περικοπή των προϋπολογισμών τους κατά 50% και την συρρίκνωση των υπηρεσιών τους.