Ο David Belt προκάλεσε αίσθηση πέρυσι όταν εγκατέστησε πισίνες φτιαγμένες από κάδους σκουπιδιών σε μια «μυστική» περιοχή του Μπρούκλιν. Φέτος, αποφάσισε να δημιουργήσει το «Glassphemy», μια νέα δημιουργία που βασίζεται επίσης στα «σκουπίδια» και αποκαλείται ως ένα ψυχολογικό πείραμα ανακύκλωσης.

Ads

Η ιδέα του επιθυμεί να μετατρέψει την ανακύκλωση σε μια περισσότερο άμεση και ενστικτώδη εμπειρία και, παράλληλα, να εκτονώσει λίγη από την επιθετικότητα της Νέας Υόρκης. Η δημιουργία, η οποία εγκαθίσταται όπως και η προηγούμενη σε ιδιωτικούς χώρους κατά μήκος του Gowanus Canal στο Μπρούκλιν, είναι ένα κουτί ύψους περίπου 8 μέτρων, με ψηλούς τοίχους από ατσάλι και αλεξίσφαιρα τζάμια. Οι άνθρωποι στέκονται σε μια υψηλή πλατφόρμα στην μία άκρη και σε μια χαμηλή πλατφόρμα στην άλλη άκρη. Εκείνοι που βρίσκονται στην υψηλότερη πλατφόρμα παίρνουν άδεια γυάλινα μπουκάλια και απλώς τα πετούν μέσα στο κουτί, βάζοντας ίσως ως στόχο τους αντιπάλους τους που βρίσκονται απέναντι, οι οποίοι όμως δεν διατρέχουν κάποιο κίνδυνο.

«Η ανακύκλωση είναι τόσο βαρετή» δηλώνει ο Belt. «Προσπαθήσαμε να την κάνουμε λίγο πιο ενδιαφέρουσα. Οι άνθρωποι θέλουν απλώς να σπάνε πράγματα», προσθέτει.

Ο κινηματογραφιστής Scott Cohen, o οποίος βρέθηκε στο πάρτι εγκαινίων την περασμένη εβδομάδα, συμφωνεί με τον Belt. «Δεν μπορείς να συνειδητοποιήσεις πόση επιθετικότητα έχεις μέσα σου μέχρι να βρεθείς εκεί με ένα μπουκάλι στο χέρι σου. Ήταν απόλυτα ικανοποιητικό» σημείωσε.

Ads

Ποιος είναι ο στόχος, όμως; «Οποιοσδήποτε μπορείς να βρεις. Υπήρχαν πολλά πρόσωπα απέναντί μου που μου θύμιζαν ανθρώπους από το παρελθόν μου. Νομίζω ότι μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα είδος θεραπείας» υποστηρίζει ο Cohen.

Με μπουκάλια που δανείζεται από γειτονικά νυχτερινά μαγαζιά, το «Glassphemy» θα ανοίξει επίσημα τις πύλες του στις 20 Μαΐου. Τα θραύσματα γυαλιού που θα μαζευτούν θα ανακυκλώνονται επί τόπου. Για να ολοκληρωθεί η ιδέα, το περιοδικό ReadyMade θα ξεκινήσει διαγωνισμό των αναγνωστών του για την καλύτερη ιδέα ανακύκλωσης και η εταιρεία του Belt, Macro Sea, θα χρησιμοποιήσει τα σπασμένα γυαλιά στην κατασκευή της νικήτριας ιδέας.