Κάθε άνθρωπος γνωρίζει το αίσθημα αναστάτωσης που προκαλείται ενόψει μίας δύσκολης ή κρίσιμης υποχρέωσης. Παρότι είναι συχνά δυσάρεστο, πρόκειται για ένα σημαντικό και χρήσιμο ανθρώπινο ένστικτο.

Ads

Μία επικείμενη ομιλία ενώπιον ακροατηρίου αρκεί συχνά για να προκαλέσει ξαφνική νευρικότητα, τρακ, φόβο και εσωτερική ταραχή στον ομιλητή. Παρόμοια αισθήματα προκαλεί στους ανθρώπους και η παρουσία μιας κάμερας ή ενός μικροφώνου στο οποίο καλούνται να μιλήσουν, όπως και μία επικείμενη εξέταση.

Αυτή η ανθρώπινη αντίδραση είναι απολύτως φυσιολογική και έχει αναπτυχθεί στην πορεία της ανθρώπινης εξέλιξης. Η αρχική της χρησιμότητα ήταν να βοηθά τον άνθρωπο να επιβιώνει σε επικίνδυνες καταστάσεις. Για παράδειγμα, οι πρόγονοι του σημερινού ανθρώπου στην Εποχή του Λίθου έρχονταν συχνά αντιμέτωποι με απειλητικές καταστάσεις την ώρα του κυνηγιού. Το σώμα τους έπρεπε να είναι προετοιμασμένο για το ενδεχόμενο μάχης ή (και) απόδρασης.

Σε τέτοιες καταστάσεις είναι πολύ σημαντική η λειτουργία των μυών. Για να ενεργοποιηθούν χρειάζονται αδρεναλίνη, η οποία εκλύεται σε καταστάσεις κινδύνου και επιφυλακής. Η έκλυση αδρεναλίνης συνοδεύεται από συμπτώματα όπως αύξηση του σφυγμού, εφίδρωση και τάση προς εμετό. Τα επίπεδα αδρεναλίνης που έχει εκλυθεί πέφτουν και πάλι διά της σωματικής άσκησης και της κόπωσης.

Ads

Ο σύγχρονος άνθρωπος δεν βρίσκεται κατά κανόνα αντιμέτωπος με τις ακραίες καταστάσεις των μακρινών προγόνων του. Ωστόσο, οι προκλήσεις της καθημερινότητας, για παράδειγμα οι δυσκολίες στο επαγγελματικό περιβάλλον προκαλούν τρακ αλλά και εντονότερες εκδηλώσεις. Η διαρκής έκλυση αδρεναλίνης και η εγρήγορση που προκαλεί ενδέχεται να οδηγήσουν σε νοσήματα που σχετίζονται με το στρες σε περίπτωση που το άτομο αδυνατεί να εκτονώσει αυτήν την κατάσταση, δηλαδή να μειώσει τα επίπεδα αδρεναλίνης στο σώμα του.

Ζητούμενο είναι να βρει κανείς μεθόδους διαχείρισης του τρακ και της νευρικότητας, ώστε να αποφύγει τα χειρότερα, όπως είναι ένα μπλακ άουτ, δηλαδή ένα είδος αδρανοποίησης του εγκεφάλου εξαιτίας του στρες. Χρήσιμη μέθοδος σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η κίνηση. Για παράδειγμα, κάποια βήματα προς τα εμπρός και προς τα πίσω ή απλά η αλλαγή της στάσης του σώματος ενδέχεται να βοηθήσουν στην εκτόνωση. Πολύ χρήσιμη μπορεί να φανεί για τη διαχείριση δύσκολων και αγχογόνων καταστάσεων και μία πιο ελαφριά και ενίοτε χιουμοριστική προσέγγιση των πραγμάτων. Αυτός ο τρόπος ενδέχεται να βοηθήσει στην εκτόνωση του στρες και να ενισχύσει το αίσθημα ελέγχου των καταστάσεων που καλείται να αντιμετωπίσει κανείς.

Πηγή: Deutsche Welle