Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε ότι η επιδημία του νέου κοροναϊού στην Κίνα συνιστά έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας.

Ads

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους ανακοίνωσε την απόφαση έπειτα από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτάκτων Αναγκών, ενός ανεξάρτητου πάνελ ειδικών, την ώρα που έχουν καταγραφεί κρούσματα του νέου κοροναϊού σε τουλάχιστον 18 χώρες.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι το ενδεχόμενο ο ιός να εξαπλωθεί σε χώρες τα συστήματα υγείας των οποίων είναι πιο αδύναμα (…). Δεν πρόκειται για μια ψήφο περιφρόνησης προς την Κίνα», υπογράμμισε ο ίδιος. Αναφερόμενος στα μέτρα που λαμβάνει η Κίνα ο Γκεμπρεγιέσους δήλωσε ότι «πιστεύει πως θα ανακόψουν τη διάδοση του ιού». «Έχω δει τις δυνατότητες (σ.σ. των Κινέζων) και πιστεύω ότι θα ελέγξουν το ξέσπασμα το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας γνωστοποίησε σήμερα ότι ο απολογισμός των νεκρών της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός αυξήθηκε σε 213 σε όλη τη χώρα ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 30ής Ιανουαρίου 2020, προσθέτοντας ότι επιβεβαιώθηκαν 1.982 νέα κρούσματα του 2019-nCoV. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε όλη την κινεζική επικράτεια έφθασε τα 9.692, διευκρίνισε η Επιτροπή σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Ads

Εν τω μεταξύ, τρεις Έλληνες βρίσκονται σε καραντίνα στην κινεζική επαρχία Χουμπέι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι καλά στην υγεία τους και σε διαρκή επικοινωνία με την ελληνική πρεσβεία στο Πεκίνο, ενώ παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών είναι σε συντονισμό με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές προκειμένου να επαναπατριστούν το συντομότερο δυνατόν.

Διαβάστε επίσης: 

Τι είναι ο κοροναϊός και ποια τα συμπτώματα

O νέος ιός εμφανίστηκε στην Κίνα το Δεκέμβριο του 2019 και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για νέο κοροναϊό, ο οποίος ονομάζεται πλέον «2019-nCoV» και είναι μέλος της ίδιας μεγάλης οικογένειας με τους προηγούμενους ιούς SARS και MERS.

Είναι συχνοί ιοί και τυπικά προκαλούν ήπια αναπνευστικά προβλήματα όπως βήχα και καταρροή, αλλά μερικοί είναι πιο επικίνδυνοι, όπως ο SARS και ο MERS πριν μερικά χρόνια. Οι περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται με πιο ήπιους κοροναϊούς τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους, έχοντας ήπια έως μέτρια συμπτώματα. Όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή υποκείμενα νοσήματα ενδέχεται να παρουσιάσουν βρογχίτιδα ή πνευμονία, νεφρική ανεπάρκεια, ακόμη και θάνατο.

Είναι κοινοί στα ζώα παγκοσμίως και μόνο λίγοι από αυτούς είναι γνωστό ότι μολύνουν τους ανθρώπους. Σπάνια κάποιος κοροναϊός μεταλλάσσεται και εξαπλώνεται από τα ζώα στους ανθρώπους, όπως συνέβη με τους ιούς SARS και MERS.

Οι ασθενείς έχουν πυρετό και βήχα, ενώ μερικοί έχουν και δύσπνοια. Τα συμπτώματα, που μοιάζουν πολύ με του SARS, εμφανίζονται ανάμεσα στη δεύτερη μέρα και στη δεύτερη εβδομάδα μετά την έκθεση στον ιό.

Από που ξεκίνησε ο νέος κοροναϊός

Από άγρια ζώα εκτιμούν ότι προήλθε ο νέος κοροναϊός, οι ειδικοί επιστήμονες του κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) που απομόνωσαν επιτυχώς τον 2019 – nCoV σε δείγματα που έλαβαν από την ιχθυαγορά της πόλης Ουχάν.

Στα 33 από τα 585 δείγματα που συλλέχθηκαν από την αγορά της Ουχάν εντοπίστηκε το νουκλεϊκό οξύ του κοροναϊού αυτού, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ελέγχου και Πρόληψης Ιογενών Νόσων που υπάγεται στο CDC.

Οι ειδικοί συνέλεξαν τα δείγματα την 1η Ιανουαρίου και στις 12 του μηνός. Τα 31 από τα 33 θετικά δείγματα προέρχονταν από τη δυτική πλευρά της αγοράς, όπου βρίσκονται οι πάγκοι των πωλητών άγριων ζώων.

Πως μεταδίδεται;

Ο ιός μεταδίδεται μέσω των σταγονιδίων που προέρχονται από φτέρνισμα ή βήχα.
Άλλος τρόπος μετάδοσης είναι οι επιφάνειες τις οποίες αγγίζουμε και στη συνέχεια βάζουμε τα χέρια μας στο πρόσωπο, μεταφέροντας τον ιό, καθώς επίσης μέσω μολυσμένων κοπράνων.

Ο πραγματικός αριθμός αυτών που έχουν προσβληθεί από τον ιό μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος, καθώς τα άτομα με ήπια συμπτώματα μπορεί να μην έχουν εντοπιστεί.

Πώς γίνεται η διάγνωση και η θεραπεία του;

Οι κινεζικές αρχές έχουν κάνει την αλληλούχιση (αποκωδικοποιήσει) του γονιδιώματος του νέου κοροναϊού και έχουν μοιραστεί την πληροφορία, επιτρέποντας έτσι σε επιστήμονες από όλο τον κόσμο να μελετήσουν τον ιό. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αντιικές θεραπείες για τη λοίμωξη, συνεπώς οι ασθενείς λαμβάνουν φαρμακευτική θεραπεία απλώς για τα συμπτώματα τους και θα ανακάμψουν μόνοι τους μετά από ένα διάστημα. Η ανάπαυση και η λήψη πολλών υγρών βοηθούν στην αντιμετώπιση της λοίμωξης. Δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο για το νέο κοροναϊό, αλλά ήδη ξεκίνησε η προσπάθεια δημιουργίας του. Επίσης η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Regeneron έκανε γνωστό ότι βρίσκεται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης μιας αντιικής θεραπείας.

Που έχει εξαπλωθεί έως τώρα;

Ο πρώτος συναγερμός χτυπά στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις 31 Δεκεμβρίου. Οι κινεζικές αρχές προειδοποιούν για την εμφάνιση κρουσμάτων πνευμονίας αγνώστου προελεύσεως στην πόλη Ουχάν, 11 εκατομμυρίων κατοίκων, της επαρχίας Χουμπέι.

Την συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν εντοπιστεί στη συγκεκριμένη περιοχή της Κίνας, αλλά πλέον εντοπίζονται και σε Ηνωμένες Πολιτείες, Αυστραλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Μαλαισία, Νεπάλ, Σιγκαπούρη, Βιετνάμ, Ταϊβάν και Ταϊλάνδη.

Πλέον ο κοροναϊός πέρασε και στην Ευρώπη με τα πρώτα τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα τα καταγράφονται στην Γαλλία και συγκεκριμένα στο Παρίσι και το Μπορντό. Υποπτα κρούσματα που δεν έχουν ωστόσο επιβεβαιωθεί έχουν εντοπιστει και σε Γερμανία και Αυστρία.

Η Μεγάλη Βρετανία και η Ρωσία επιβεβαίωσαν τα πρώτα κρούσματα του νέου κοροναϊού, ενώ την ίδια ώρα, η Ιταλία κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση συναγερμού για τους επόμενους έξι μήνες.

Τι γίνεται στην Ελλάδα

Αρνητικά ήταν τα αποτελέσματα των εξετάσεων για κοροναϊό στον 60χρονο άνδρα που είχε μπει σε καραντίνα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Ο ασθενής είχε ταξιδέψει στην Κίνα (στην πόλη Γουχάν) και όταν εμφάνισε συμπτώματα πυρετού και βήχα και έσπευσε μόνος του στο νοσοκομείο. Απομονώθηκε άμεσα και οι ιατροί τον υπέβαλαν στις απαιτούμενες ιατρικές εξετάσεις που σύμφωνα με πληροφορίες έδειξαν πως δεν έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό.

Μέχρι σήμερα στη χώρα μας έχουν ελεγχθεί τουλάχιστον δέκα ύποπτα κρούσματα, από τα οποία όλα ήταν αρνητικά στον νέο κοροναϊό (2019-nCoV).

Πόσο φονικός είναι;

Μέχρι τώρα η αναλογία των θανάτων σε σχέση με τα επιβεβαιωμένα περιστατικά είναι χαμηλή, περίπου 4% (δηλαδή πεθαίνουν τέσσερις ανά 100 ασθενείς με τον κοροναϊό), ποσοστό μικρότερο από τον SARS και τον MERS. Τα περισσότερα θύματα ήσαν άνω των 60 ετών και είχαν άλλα προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας, όμως υπήρξε και η περίπτωση θανάτου ενός νεαρού υγιούς ατόμου. Υπάρχουν φόβοι ότι μελλοντικά μπορεί να γίνει πιο φονικός, αν υποστεί περαιτέρω μετάλλαξη.

Πώς να αποφύγουμε τη μετάδοση

Με λήψη μέτρων ατομικής υγιεινής. Συχνό και καλό πλύσιμο χεριών με νερό και σαπούνι. Τα αντισηπτικά αλκοολούχα υγρά βοηθούν επίσης στην εξουδετέρωση του ιού.

Κατά τα άλλα πρέπει να φροντίζουμε ώστε να μην εξασθενήσει το ανοσοποιητικό μας, με καλή και ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά.

«Να βάλεις μάσκα ή να μη βάλεις;»

«Μη φοράτε μάσκα, αν είστε καλά», γράφει στην πρώτη σελίδα του σημερινού φύλλου της η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα στη Σιγκαπούρη την ώρα που οι αρχές σε όλον τον κόσμο επιχειρούν να αμβλύνουν τον πανικό των πολιτών που αναζητούν διακαώς να προμηθευτούν χειρουργικές μάσκες για να προστατευθούν ενάντια στον ταχέως εξαπλούμενο κοροναϊό.

Στη γειτονική Μαλαισία, η κυβέρνηση κάλεσε τους πολίτες να φορούν πάντα μάσκα και να έχουν μαζί τους μπουκαλάκια με απολυμαντικό υγρό, ενώ παρόμοιες εκκλήσεις έχουν απευθύνει οι αρχές της Ταϊλάνδης και του Βιετνάμ.

Οι επίσημες οδηγίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών δεν αναφέρονται στη χρήση της μάσκας ως προστατευτικού μέσου κατά του ιού, αλλά οι ιστοσελίδες τους δεν αναφέρουν και κάτι εναντίον τους.

Άλλοι ειδικοί έχουν πει ότι οι ιατρικές μάσκες μιας χρήσης μπορεί να μην εφαρμόζουν αρκετά καλά ώστε να προλαμβάνουν πιθανή μόλυνση από τον ιό, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν υποστηρίξει ότι ο λανθασμένος χειρισμός της μάσκας–όπως το να πιάσει κάποιος το μπροστινό μέρος της–αυξάνει την πιθανότητα μετάδοσης της μόλυνσης.

Fake news

Οι επιδημίες είναι από τις αγαπημένες αφορμές των συνωμοσιολόγων. Ο νέος κινεζικός κοροναϊός δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Μάλιστα, τα πράγματα φαίνεται πως είναι τόσο σοβαρά, που το Facebook ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα αποσύρει παραπλανητικό υλικό σχετικά με τον κορωνοϊό.

Ο μεγαλύτερος ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε σε ανάρτηση στο ιστολόγιό του ότι θα αποσύρει περιεχόμενο για τον ιό «στο οποίο θα υπάρχουν ψευδείς ισχυρισμοί ή θεωρίες συνωμοσίας που έχουν καταρριφθεί από διεθνείς οργανισμούς υγείας και τις τοπικές υγειονομικές αρχές», εξηγώντας ότι το περιεχόμενο αυτό παραβιάζει τους κανονισμούς του Facebook περί απαγόρευσης της παραπληροφόρησης που ενδέχεται να προκαλέσει «σωματικές βλάβες».

Η κίνηση αυτή είναι ασυνήθιστα δραστική για το Facebook, καθώς τις περισσότερες φορές περιορίζει την ανάρτηση περιεχομένου που περιέχει παραπλανητικές πληροφορίες για την υγεία επιβάλλοντας περιορισμούς στα αποτελέσματα αναζητήσεων και τις διαφημίσεις.

Η προσέγγιση αυτή του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης έχει προκαλέσει την οργή των επικριτών του ότι το Facebook έχει αποτύχει να περιορίσει την εξάπλωση ανακριβειών σε ιατρικά θέματα, κυρίως σε ό,τι αφορά τα εμβόλια.