Σκηνικό βγαλμένο από μετα-αποκαλυπτική ταινία του Χόλιγουντ έλαβε χώρα στην πόλη Ουχάν, της Κίνας, από όπου ξεκίνησε ο νέος κοροναϊός και η οποία έχει μπει σε πλήρη καραντίνα, με ελάχιστο κόσμο να κυκλοφορεί. Σύμφωνα με την είδηση που κάνει τον γύρο του κόσμου, μαζί με το σχετικό βίντεο, ένας άνδρας που φορούσε χειρουργική μάσκα και κατέρρευσε σε ένα πεζοδρόμιο της Ουχάν, κρατώντας στο ένα του χέρι μια πλαστική σακούλα, με τον κόσμο να πανικοβάλλεται και να μην τον πλησιάζει.

Ads

Επί τόπου, έφτασε ένα όχημα των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, στο οποίο επέβαιναν ιατρικό προσωπικό και αστυνομικοί φορώντας ειδικές στολές προστασίας, για να διαπιστώσουν ότι ο άνδρας ήταν νεκρός.

Το πτώμα του άνδρα ήταν ανάσκελα, μπροστά από ένα κλειστό κατάστημα επίπλων. Ιατρικό προσωπικό με ολόσωμες μπλε στολές σκέπασαν το πτώμα του με μια μπλε κουβέρτα. Επιβιβάστηκαν στο ασθενοφόρο και έφυγαν. Παρέμειναν οι αστυνομικοί, οι οποίοι τοποθέτησαν χαρτοκιβώτια στο σημείο όπου βρισκόταν το πτώμα για να μην το πλησιάσει κάποιος.

Η αντίδραση της αστυνομίας και του ιατρικού προσωπικού με τις στολές προστασίας, όπως και η αντίδραση των λιγοστών περαστικών, υπογραμμίζουν τον φόβο που έχει καταλάβει την πόλη.

Μια γυναίκα στέκεται κοντά στον νεκρό άνδρα, φοράει ροζ πυτζάμες και τραγιάσκα και εκτιμά ότι ο άνδρας πέθανε από τον ιό. «Είναι φρικτό. Αυτές τις ημέρες πολλοί άνθρωποι έχουν πεθάνει».

Ads

Οι αρχές έχουν επιβάλει πρωτοφανή μέτρα στην Ουχάν αποκλείοντας δρόμους που οδηγούν εκτός της πόλης και απαγορεύοντας τις πτήσεις σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την εξάπλωση του ιού.

Όσοι έχουν εγκλωβιστεί μέσα στην πόλη αναμένουν βασανιστικά να αρθεί η καραντίνα, να βρεθεί θεραπεία ή έστω να μπορέσουν να πάνε για εξετάσεις στα κατάμεστα νοσοκομεία.

Γίνεται λόγος για τεράστιες ουρές αναμονής στα νοσοκομεία, με ορισμένους ασθενείς να λένε ότι περίμεναν δύο ημέρες για να δουν έναν γιατρό, ενώ πολλοί είχαν πάρει μαζί τους και την καρέκλα τους.

Η κίνηση στους δρόμους απαγορεύεται και έτσι οι περισσότεροι κάτοικοι μετακινούνται πεζοί ή με ποδήλατα.

Ο νεκρός στον δρόμο της πόλης κείτονταν ένα τετράγωνο πιο μακριά από το Νοσοκομείο Αριθμός Έξι της Ουχάν, ένα από τα βασικά ιατρικά κέντρα για την αντιμετώπιση των περιστατικών που αφορούν τον κοροναϊό, ενώ η ιατρική ομάδα που εξέτασε το πτώμα του άνδρα αμέσως υποβλήθηκε σε απολύμανση με τη βοήθεια συναδέλφων μόλις αφαίρεσε την ειδική στολή.

Ένας άνδρας καπνίζει κοντά στο σημείο που βρίσκεται το πτώμα. Πολύ γρήγορα αστυνομικοί τον πλησιάζουν και τον καλούν να σβήσει το τσιγάρο του και να βάλει μάσκα. Εκείνος υπακούει αμέσως.

Από το σημείο που βρέθηκε το πτώμα, 15 ασθενοφόρα κατέφθασαν εντός δύο ωρών ανταποκρινόμενα σε τηλεφωνήματα πολιτών.

Στο τέλος ένα λευκό φορτηγάκι με σκούρα τζάμια έφθασε επιτόπου για να απομακρύνει το πτώμα του άνδρα. Τοποθετήθηκε μέσα σε μια κίτρινη σακούλα για πτώματα και μεταφέρθηκε στο φορτηγάκι με φορείο. Αμέσως οι άνδρες με τις προστατευτικές στολές έσπευσαν να απολυμάνουν το σημείο.