Ποιος δεν έχει πατήσει την «αναβολή» στο ξυπνητήρι του ώστε να κερδίσει μερικά λεπτά ύπνου; Σύμφωνα με έρευνες, περίπου το 50% – 60% των ερωτηθέντων αναφέρουν ότι ακολουθούν κάθε πρωί την ίδια πρακτική.

Ads

Και παρά όσα λέγονται περί λανθασμένης συνήθειας, καθώς, όπως αναφέρουν διάφοροι ειδικοί, το να κοιμόμαστε μερικά λεπτά παραπάνω το πρωί μας κάνει να νιώθουμε πιο κουρασμένοι, νέα μελέτη αποδεικνύει ότι ο ισχυρισμός αυτός είναι εσφαλμένος.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, το να κοιμόμαστε λίγο περισσότερο το πρωί μπορεί να είναι ευεργετικό για ορισμένους ανθρώπους, ιδιαιτέρως για εκείνους που όταν σηκώνονται από το κρεβάτι, αλλού πατούν κι αλλού βρίσκονται.

Η μελέτη

Η μελέτη διεξήχθη σε δύο μέρη. Στο πρώτο, περισσότεροι από 1.700 άνθρωποι απάντησαν σε ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο σχετικά με τις συνήθειες ύπνου και αφύπνισής τους. Αυτό περιελάμβανε ερωτήσεις σχετικά με το αν πατάνε την «αναβολή» στο ξυπνητήρι τους τα πρωινά.

Ads

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν εκείνους  που ανέφεραν ότι πατούν το snooze μερικές φορές, με εκείνους που δεν το κάνουν ποτέ. Διαπιστώθηκε ότι οι «snoozers» (δηλαδή αυτοί που πατούν την «αναβολή») ήταν κατά μέσο όρο έξι χρόνια νεότεροι σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ρωτήθηκαν επίσης γιατί ακολουθούν αυτή τη μέθοδο αφύπνισης. Πολλοί απάντησαν ότι το κάνουν επειδή νιώθουν πολύ κουρασμένοι για να σηκωθούν. Άλλοι είπαν επίσης ότι πατούν «αναβολή» επειδή απλώς θέλουν να ξυπνούν πιο αργά. Οι ερωτηθέντες σε ποσοστό περίπου 10% δήλωσαν ότι βάζουν πολλά ξυπνητήρια στο κινητό τους καθώς ανησυχούν μήπως δεν ξυπνήσουν όταν σβήσει το πρώτο.

Το δεύτερο μέρος της έρευνας περιελάμβανε εργαστήριο ώστε να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις αυτής της πρακτικής. Τριάντα ένας από τους ερωτηθέντες που απάντησαν ότι πατούν την «αναβολή» κλήθηκαν σε εργαστήριο ύπνου. Εκεί τους τοποθετήθηκαν ηλεκτρόδια το κεφάλι και το σώμα, προκειμένου να αξιολογηθούν τα στάδια ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα κοιμήθηκαν στο εργαστήριο για δύο νύχτες με διαφορετικές συνθήκες.

Το ένα πρωινό έβαλαν το ξυπνητήρι 30 λεπτά πριν από την επιθυμητή ώρα αφύπνισης και τους επετράπη να πατήσουν αναβολή τρεις φορές πριν σηκωθούν. Το επόμενο πρωί κοιμήθηκαν αυτά τα 30 λεπτά και έβαλαν μόνο ένα ξυπνητήρι την ώρα που ήθελαν να ξυπνήσουν.

Αφού ξύπνησαν, έκαναν κάποια γνωστικά τεστ (τεστ μνήμης και απλές μαθηματικές εξισώσεις), παρείχαν σάλιο για τη μέτρηση της κορτιζόλης ( ορμόνη που μας βοηθά να ξυπνήσουμε ) και ανέφεραν πόσο ένιωθαν υπνηλία και ποια ήταν η διάθεσή τους. Τα τεστ επαναλήφθηκαν 40 λεπτά αργότερα και άλλες δύο φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τα συμπεράσματα

Όταν οι συμμετέχοντες πάτησαν το snooze, ο ύπνος τους φάνηκε πιο ελαφρύς και λιγότερο ξεκούραστος τα τελευταία 30 λεπτά πριν ξυπνήσουν.

Λαμβάνοντας υπόψη όλη τη νύχτα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ της «αναβολής» και της «μη αναβολής» στο πόσο κοιμήθηκαν οι συμμετέχοντες ή στην ποιότητα του ύπνου.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι δεν υπήρχε διαφορά στη διάθεση μετά το ξύπνημα, ούτε στο αίσθημα υπνηλίας.

Ωστόσο οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά το τριπλό πάτημα του «snooze» οι συμμετέχοντες είχαν στην πραγματικότητα ελαφρώς καλύτερες επιδόσεις σε πολλά από τα γνωστικά τεστ, αμέσως μετά το ξύπνημα.

Αναφορικά με τα επίπεδα της κορτιζόλης, διαπιστώθηκε ότι ήταν αυξημένα στους συμμετέχοντες όταν ξύπνησαν μετά το τριπλό «snooze», που σημαίνει ότι ξύπνησαν πιο εύκολα.

Αν και τα ευρήματα αυτά μπορεί να ανακουφίζουν όσους ξυπνούν με snooze, η έρευνα δεν υποδηλώνει ότι αυτός ο τρόπος αφύπνισης είναι ο καλύτερος για όλους. Αν κάποιος ξυπνάει το πρωί και είναι έτοιμος να ξεκινήσει τη μέρα του, το snooze πιθανότατα δεν θα έχει κανένα όφελος.