Ads

Η ισορροπία μεταξύ εργασίας και ζωής, σύμφωνα με τον συγγραφέα και διευθύνοντα σύμβουλο Νάιτζελ Μαρς, παραείναι σημαντική για να αφεθεί στα χέρια του εργοδότη σας.

Στην «εκ βαθέων» ομιλία του για το συνέδριο TEDxSyndey ο Regional Group CEO της αυστραλιανής εταιρίας Young and Rubicam Brands, Νάιτζελ Μαρς, μοιράζεται με το κοινό τον αρνητικό αντίκτυπο που είχε στην οικογενειακή και προσωπική του ζωή το εξαντλητικό ωράριο εργασίας που ακολούθησε μέχρι την ηλικία των 40.

Δίχως η περίπτωσή του να ανήκει στις σοβαρότερες περιπτώσεις εργασιακών παραπτωμάτων (ανεργία, έλλειψη ωραρίου εργασίας, ασφάλισης, κ.ο.κ.), ο Μαρς προβαίνει σε εύστοχες παρατηρήσεις που αφορούν σε μια καθιερωμένη εργασιακή κουλτούρα αυξημένης παραγωγικότητας. Μια κοινωνία που αξιώνει αυξημένη παραγωγικότητα επιβραβεύοντας ηθικά την επίτευξή της, σημειώνει, αγγίζει εκ των πραγμάτων τους περισσότερους εργαζόμενους ανεξάρτητα βαθμίδας.

Ads

Η δική του στάση, παραδέχεται, δεν ήταν αντικειμενικά επιβεβλημένη για τον ίδιο ως επιλογή. Ήταν αναμενόμενη, ωστόσο από τους προϊσταμένους του, ως εύλογα επακόλουθη μια επίπλαστης συνάρτησης «επιτυχίας» με την προσδοκώμενη «παραγωγικότητα ανά ημέρα». Μια συνάρτηση ολότελα ανεξέταστη για τις δυσμενείς της συνέπειες στον καθημερινό τρόπο ζωής, όπως λειτουργεί στις μέρες μας.

Η αντίδραση σε αυτές τις συνθήκες πρέπει να έρθει, υποστηρίζει ο Μαρς, και εστιάζει στην ατομική ευθύνη του κάθε ανθρώπου όχι τόσο ως πολίτη (παρά έμμεσα) όσο ως απλού εργαζομένου. Καταλήγει, εντούτοις, ότι συγκεκριμένες οικονομικές δομές έχουν από τη φύση τους την απαίτηση για υπέρ του δέοντος παραγωγικότητα:

Δεν μιλάω εδώ μόνο για τις κακές επιχειρήσεις – τα σφαγεία ανθρωπίνων ψυχών όπως τις λέω. Μιλάω για όλες τις επιχειρήσεις. Γιατί οι εμπορικές επιχειρήσεις είναι εγγενώς σχεδιασμένες να παίρνουν από εσένα όσα περισσότερα μπορούν. Είναι στη φύση τους, στο DNA τους, είναι η δουλειά τους.

Ο υποτιτλισμός έγινε από την Σοφία Ζούρου και επιμελήθηκε από τον Λεωνίδα Αργυρό για το TED.

Απομαγνητοφώνηση: