Αν και η μετάλλαξη Όμικρον εμφανίζει 2,4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο επαναλοίμωξης σε σχέση με τις προηγούμενες μεταλλάξεις καθώς και μεγαλύτερη γενικότερα μεταδοτικότητα, ωστόσο έχει διαφορετικά και ηπιότερα συμπτώματα, σύμφωνα με τους επιστήμονες που επιχειρούν να μάθουν περισσότερα για τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού.

Ads

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα διαπίστωσαν οι επιδημιολόγοι του Εθνικού Ινστιτούτου για τις Μεταδιδόμενες Νόσους (NICD) της Νότιας Αφρικής, μετά από μελέτη, το νέο στέλεχος συνδέεται με πολύ μεγαλύτερο ποσοστό επαναλοιμώξεων, σχεδόν τριπλάσιο σε σχέση με τα προηγούμενα επιδημικά κύματα. Για τον λόγο αυτό, εκτιμούν οι επιστήμονες, η ραγδαία εξάπλωση της Όμικρον οφείλεται και στην ικανότητά της να μολύνει ξανά ανθρώπους που είχαν περάσει Covid-19 στο παρελθόν.

Η μελέτη βασίστηκε στην ανάλυση των αποτελεσμάτων των τεστ που είχαν γίνει στις 27 Νοεμβρίου σε ανθρώπους, οι οποίοι είχαν μολυνθεί τουλάχιστον πριν από τρεις μήνες, συγκρίνοντας τον κίνδυνο μίας νέας μόλυνσης στο ίδιο άτομο με τον αντίστοιχο κίνδυνο επαναμόλυνσης από προηγούμενα στελέχη του κορονοϊού. Ο κίνδυνος επαναλοίμωξης από την Όμικρον υπολογίστηκε ότι είναι τουλάχιστον 2,4 φορές μεγαλύτερος.

Οι Νοτιοαφρικανοί επιδημιολόγοι ανέφεραν ότι, σε αντίθεση με τις παραλλαγές Βήτα και Δέλτα, η Όμικρον δείχνει σημαντική δυνατότητα σε επίπεδο πληθυσμού για αποφυγή της φυσικής ανοσίας έπειτα από προηγούμενη λοίμωξη. Ωστόσο πρέπει να επισημανθεί ότι η μελέτη δεν εξέτασε κατά πόσο κάτι ανάλογο συμβαίνει με την εμβολιαστική ανοσία ή εάν οι επαναλοιμώξεις που προκαλεί η Όμικρον είναι πιο βαριές.

Ads

Όπως αναφέρει σε συνέντευξή της η μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Harvard Mary Bushman, «οι πολλές μεταλλάξεις του ιού πιθανόν καταδεικνύουν τη δυνατότητά του να οδηγεί σε συμπτωματική νόσο και να μεταδίδεται ευκολότερα, αλλά αυτό είναι μία εικασία που στηρίζεται σε εργαστηριακά δεδομένα, και μένει να επιβεβαιωθεί από δεδομένα πραγματικής ζωής. Τα δεδομένα που δείχνουν ότι στη Νότια Αφρική το στέλεχος Ομικρον γρήγορα αντικαθιστά το Δέλτα ως το επικρατούν στέλεχος είναι έμμεσος δείκτης, ο οποίος πιθανόν επιβεβαιώνει αυτόν τον συλλογισμό, αλλά δεν αποτελεί απόδειξη».

Να σημειωθεί ότι με βάση τις πρώτες ενδείξεις, τα υπάρχοντα εμβόλια φαίνεται να συνεχίζουν να προστατεύουν σημαντικά από σοβαρή νόσο Covid-19 και θάνατο.

Συμπτώματα: κακουχία από Όμικρον

Όσον αφορά ειδικότερα τα συμπτώματα της Όμικρόν από αυτά της Δέλτα, αν και υπάρχουν ακόμη πολλά που προσπαθούν να μάθουν οι επιστήμονες, ωστόσο, σύμφωνα με την πρόεδρο της Νοτιοαφρικανικής Ιατρικής Ενωσης Angeligue Coetzee, οι ασθενείς που προσβλήθηκαν από το στέλεχος Ομικρον παραπονιούνται κυρίως για κόπωση, πόνους στο κεφάλι και στο σώμα, περιστασιακό πονόλαιμο και βήχα.

Αντιθέτως η απώλεια όσφρησης και γεύσης – που αποτελεί ένα κοινό σύμπτωμα του κορωνοϊού και κυρίως του στελέχους Βήτα – φαίνεται να απουσιάζει από τη λίστα των ενοχλήσεων που βιώνουν όσοι μολύνονται με τη μετάλλαξη Ομικρον. Αλλωστε, αυτή η διαπίστωση ήταν η αιτία που κινητοποίησε τους γιατρούς στη Νότια Αφρική και ξεκίνησαν αμέσως οι εργαστηριακοί έλεγχοι για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για νέα μετάλλαξη.

Διαβάστε επίσης: Πόσο επικίνδυνη είναι πραγματικά η Όμικρον;

Είναι σημαντικό δε να σημειωθεί ότι ακόμη μερικά συνήθη συμπτώματα της μετάλλαξης Δέλτα είναι ο πυρετός, η καταρροή και το φτέρνισμα. Αντιθέτως το πρώτο σημάδι της λοίμωξης που προκαλείται από την Ομικρον φαίνεται να είναι η γενική κακουχία με τους ασθενείς να παραπονιούνται για την κούραση που νιώθουν.

Να σημειωθεί ότι ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος συμφωνεί με τα ευρύματα της Angeligue Coetzee τονίζοντας ότι «συμφωνώ με την ήπια και εμπεριστατωμένη τοποθέτηση της Angeligue Coetzee στο πρακτορείο Sputnik: “Μπορεί να είναι εξαιρετικά μεταδοτικό, ναι, αλλά μέχρι στιγμής οι περιπτώσεις που βλέπουμε είναι εξαιρετικά ήπιες. Ίσως σε δύο εβδομάδες από τώρα να έχω διαφορετική γνώμη, αλλά αυτό είναι που βλέπουμε τώρα. Άρα ανησυχούμε σοβαρά; Όχι. Ανησυχούμε και παρακολουθούμε τι συμβαίνει”».