Εκτός απροόπτου, αναμένεται σήμερα, από την Επιτροπή Εμβολιασμού να δώσει το «πράσινο φως» σχετικά με την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό, η οποία, σύμφωνα με μέχρι στιγμής δεδομένα εξετάζεται να γίνεται μέσα σε τέσσερις μήνες από τη δεύτερη δόση και όχι στους έξι μήνες όπως ήταν γνωστό.

Ads

Aν συμβεί αυτό, η ανακοίνωση θα γίνει πιθανότατα τη Δευτέρα. Έπειτα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα τα ραντεβού ώστε όσοι έχουν συμπληρώσει τους τέσσερις μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους, να μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους για την τρίτη αναμνηστική δόση.

Το σχετικό αίτημα είχε καταθέσει πριν από λίγες ημέρες η κυβέρνηση προς εξέταση στην Επιτροπή, με το σκεπτικό ότι η ανοσία φθίνει προοδευτικά και στους 6 μήνες ήδη ο πολίτης είναι «ευάλωτος». Δεν υπάρχουν όμως επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το αν η τρίτη δόση είναι απαραίτητη. Αξιωματούχος του ΠΟΥ, δήλωσε την Τρίτη ότι δεν υπάρχουν ακόμη αποδείξεις ότι η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων σε όλον τον πληθυσμό, περιλαμβανομένων και των υγιών ατόμων, θα παράσχει μεγαλύτερη προστασία έναντι της ασθένειας. 

Διαβάστε επίσης: Η Νεο-Αποικιοκρατία και η περίεργη πρόταση Μητσοτάκη

Ads

Παράλληλα αναμένεται να ανακοινωθεί άμεσα και ο περιορισμός της ισχύος του Πιστοποιητικού Νόσησης το πολύ στους 5 μήνες, από 6 που ισχύει σήμερα.

Για την αναμνηστική δόση, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον περιφερειακό διευθυντή Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Hans Kluge, δήλωσε: «ενθαρρύνουμε την Επιτροπή Εμβολιασμών να εξετάσει τη χορήγηση της ενισχυτικής τρίτης δόσης, τέσσερις αντί για έξι μήνες μετά τη λήψη της δεύτερης. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η ενίσχυση των εμβολιασμών πριν από τα Χριστούγεννα και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε».