«Πιο επικίνδυνα» για την ανθρώπινη υγεία μπορεί να αποδειχτούν τα μικροσκοπικά σωματίδια που περιέχονται στο εσωτερικό της ηφαιστειακής τέφρας που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου Eyjafjallajokull της Ισλανδίας, καθώς διεισδύουν βαθύτερα στους πνεύμονες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ads

«Τα σωματίδια το μέγεθος των οποίων δεν ξεπερνά τα δέκα μικρά είναι πιο επικίνδυνα επειδή μπορούν να διεισδύσουν βαθύτερα στους πνεύμονες», τόνισε η διευθύντρια του τμήματος δημόσιας υγείας και περιβάλλοντος του ΠΟΥ, Μαρία Νέιρα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η ανακοίνωση προσθέτει ότι «Η ανάλυση της τέφρας είναι σε εξέλιξη και μέχρι τώρα εκτιμούμε πως περίπου το 25% των σωματιδίων είναι μικρότερα από 10 μικρά». Το μικρόν είναι μονάδα μέτρησης ίση με ένα χιλιοστό του χιλιοστόμετρου.

Ωστόσο, «δεν θα υπάρξει πιο αυξημένος κίνδυνος για την υγεία όσο η ηφαιστειακή τέφρα παραμένει σε μεγάλο υψόμετρο». Τα άτομα που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες του αναπνευστικού (όπως άσθμα, βρογχίτιδα ή εμφύσημα) μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα εάν η τέφρα βρεθεί σε χαμηλότερα ύψη και σε αυξημένες συγκεντρώσεις.

Ads

Η Νέιρα συνέστησε στα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα να αποφύγουν τη σωματική άσκηση εάν υπάρξει μεγάλη ρύπανση της ατμόσφαιρας. «Εάν βρίσκονται έξω και παρατηρήσουν ότι ο λαιμός και οι πνεύμονές τους έχουν ερεθιστεί, η μύτη τους τρέχει και τα μάτια τους τσούζουν, θα πρέπει να επιστρέψουν σε κλειστούς χώρους», κατέληξε.