Ads

Εκατοντάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν χθες από τα σπίτια τους, μετά από έκρηξη ηφαιστείου στη νότια Ισλανδία. Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στον παγετώνα Eyjafjallajoekull, τον πέμπτο μεγαλύτερο της χώρας, στον κρατήρα όπου στα τέλη Μαρτίου είχε σημειωθεί επίσης έκρηξη. Λόγω της αυξημένης δραστηριότητας ο παγετώνας έχει αρχίσει να λιώνει, απειλώντας με μεγάλες πλημμύρες τις γύρω περιοχές. Σημαντικά προβλήματα σημειώνονται στις αερομεταφορές στη ΒΔ Ευρώπη.

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας έδωσε εντολή για την απομάκρυνση 700 ανθρώπων από τα σπίτια τους αλλά και των τουριστών που επισκέπτονταν την περιοχή και προειδοποίησε ότι το λιώσιμο των πάγων μπορεί να προκαλέσει υπερχείλιση σε παρακείμενο ποταμό, η στάθμη του οποίου έχει ήδη ανέβει κατά 3 μέτρα.

Ads

Σύμφωνα με τους επιστήμονες το χθεσινό ξύπνημα του ηφαιστείου ήταν 10 με 20 φορές πιο ισχυρό από αυτό του προηγούμενου μήνα. «Αυτή η έκρηξη είναι μια πολύ πιο βίαιη έκρηξη, λόγω της αλληλεπίδρασης του πάγου με το νερό», δήλωσε ο Andy Russell, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Newcastle στη Βόρεια Αγγλία και εμπειρογνώμονας στο θέμα των πλημμυρών από παγετώνες. «Όταν υπάρχει πάγος η έκρηξη είναι πιο δυνατή, καθώς δεν εκτονώνεται με ροή λάβας», εξηγεί ο καθηγητής.

Ο Pall Einarsson, γεωφυσικός στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας, είπε πως το μάγμα έλιωσε τον πάγο βάθους 200 μέτρων που κάλυπτε τον κρατήρα του ηφαιστείου, το νερό από τον οποίο κατέληξε στις πεδινές περιοχές γύρω από το ηφαίστειο.

Κοντά στον κρατήρα που έδωσε τη νέα έκρηξη, υπάρχει ακόμα ένα ηφαίστειο, το Katla. Οι επιστήμονες εμφανίζονται ωστόσο καθησυχαστικοί καθώς οι μετρήσεις τους δεν δείχνουν έντονη δραστηριότητα του. Το ηφαίστειο Katla βρίσκεται κάτω από τον ογκώδη παγετώνα Myrdalsjokull και οι επιστήμονες εκφράζουν φόβους πως μια πιθανή έκρηξη του, θα μπορούσε «να πνίξει» στην κυριολεξία τις γύρω περιοχές.

Το ηφαίστειο, δίπλα στον παγετώνα Eyjafjallajoekull, που βρίσκεται στα 120 χλμ ανατολικά της πρωτεύουσας της χώρας Reykjavik, παρέμενε ανενεργό τα τελευταία 200 χρόνια και έχει εκραγεί πέντε φορές στην ιστορία της Ισλανδίας.

image

Ματαίωση πτήσεων στη Μ.Βρετανία εξαιτίας της έκρηξης ηφαιστείου της Ισλανδίας

Κλειστά παραμένουν πολλά βρετανικά αεροδρόμια και πολλές πτήσεις ματαιώθηκαν από και προς μεγάλα βρετανικά αεροδρόμια, εξαιτίας του σύννεφου στάχτης που δημιουργήθηκε από την έκρηξη ηφαιστείου της Ισλανδίας.

Ο εναέριος χώρος της Βρετανίας, ο οποίος έχει κλείσει από τις 14:00 ώρα Ελλάδος, θα παραμείνει κλειστός έως αύριο στις 08:00 ώρα Ελλάδος, καθώς το νέφος στάχτης από την έκρηξη του ηφαιστείου περιορίζει την ορατότητα και θέτει σε κίνδυνο τους κινητήρες των αεροσκαφών. Η εταιρεία που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου, ανακοίνωσε ότι δεν αναμένεται επανάληψη των πτήσεων προς και από το αεροδρόμιο έως το νωρίτερο αύριο. H British Airways ανακοίνωσε την ματαίωση όλων των πτήσεων εσωτερικού για σήμερα, όπως έπραξε και η Ryanair.

Παράλληλα, οι αρχές του αεροδρομίου του Όσλο ανακοίνωσαν τη ματαίωση όλων των πτήσεων από και προς τη νορβηγική πρωτεύουσα.

Το σύνολο των αεροδρομίων της Σκωτίας έχει ήδη κλείσει καθώς και το αεροδρόμιο του Μπέλφαστ, στη Βόρεια Ιρλανδία. Πτήσεις ματαιώθηκαν επίσης στα αεροδρόμια της βόρειας Αγγλίας (Manchester, Liverpool και Newcastle) , καθώς και στο αεροδρόμιο του Birmingham.

Και ο εναέριος χώρος του Βελγίου θα κλείσει σταδιακά σήμερα, ξεκινώντας από το δυτικό τμήμα της χώρας, μέχρι τις 17:30 ώρα Ελλάδος, και θα παραμείνει κλειστός έως ότου περάσει το νέφος στάχτης. Σταδιακό κλείσιμο το απόγευμα και του εναέριου χώρου της Ολλανδίας.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας Eurocontrol ανακοίνωσε ότι αναμένει το κλείσιμο των εναέριων χώρων της ανατολικής Δανίας, της νότιας Σουηδίας, της Ιρλανδίας, του Άμστερνταμ, του Ρότερνταμ και των Βρυξελλών. Επίσης, σημείωσε ότι τα προβλήματα μπορεί να διαρκέσουν 48 ώρες, ενώ το κλείσιμο των εναέριων χώρων μπορεί να επεκταθεί και στη Γαλλία και τη Γερμανία.Εξαιρείται ο εναέριος χώρες άνωθεν του ωκεανού.

Η ισπανική αεροπορική αρχή Aena αναφέρει σε νεότερη ανακοίνωσή της ότι τουλάχιστον 122 πτήσεις που θα αναχωρούσαν από την Ισπανία για τη βόρεια Ευρώπη ακυρώθηκαν στα μέσα της ημέρας. Πρόκειται για 122 πτήσεις προς τη Βρετανία, την Ιρλανδία, τη Νορβηγία, τη Δανία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία.