Εξερράγη ηφαίστειο στην Ισλανδία κοντά στον παγετώνα Eyjafjallajoekull, τον πέμπτο μεγαλύτερο της χώρας. Περισσότεροι από 500 κάτοικοι απομακρύνθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής από το νότιο τμήμα της χώρας χωρίς όμως να υπάρχει άμεσος κίνδυνος σύμφωνα με τις αρχές.

Ads

Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) και μέχρι το πρωί δεν είχαν αναφερθεί ζημιές ή τραυματίες. Εξαιτίας του ενδεχόμενου η έκρηξη να οδηγούσε σε λιώσιμο του παγετώνα και πλημμύρες στις γύρω περιοχές, οι Αρχές κήρυξαν το τμήμα της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Αρχικά θεωρούσαν ότι το σημείο της έκρηξης βρισκόταν κάτω από τον παγετώνα, αργότερα όμως εντοπίστηκε με περισσότερη ακρίβεια και φάνηκε ότι η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στον παγετώνα και όχι από κάτω, καθιστώντας λιγότερο πιθανό το λιώσιμό του.

«Πρόκειται για το καλύτερο δυνατό σημείο για έκρηξη ηφαιστείου, καθώς η περιοχή δεν καλύπτεται από πάγο» ανέφερε ο γεωλόγος Τούμι Γκουντουμούντσον του Πανεπιστήμιου της Ισλανδίας.

Ads

Στο ρήγμα μήκους ενός χιλιομέτρου περίπου η λάβα είναι ορατή, και οι επιστήμονες παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου. Τρία κέντρα του Ερυθρού Σταυρού στήθηκαν για τους κατοίκους που απομακρύνθηκαν προληπτικά.

Τρεις υπερατλαντικές πτήσεις που θα περνούσαν πάνω από το σημείο ακυρώθηκαν ή εκτράπηκαν, ενώ οι πτήσεις από και προς την Ισλανδία ακυρώθηκαν μέχρι νεωτέρας.

Έχουν περάσει σχεδόν 200 χρόνια από την τελευταία φορά που σημειώθηκε δραστηριότητα του ηφαιστείου δίπλα στον παγετώνα Eyjafjallajoekull, 120 χλμ ανατολικά της πρωτεύουσας της χώρας Reykjavik. Η τελευταία έκρηξη πραγματοποιήθηκε το 1821.